21.4 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialSpania cere mandat european de arestare pentru Carles Puigdemont

Spania cere mandat european de arestare pentru Carles Puigdemont

Parchetul spaniol a cerut emiterea unui mandat european de arestare pe numele fostului premier catalan Carles Puigdemont și pentru patru dintre foștii săi miniștri. Motivul? Nu s-au prezentat la audierea premergătoare unei posibile inculpări pentru declarația de independență adoptată vineri de parlamentul regional al Cataloniei.

Procurorul tribunalului Audiența Națională a solicitat ca mandatul european de arestare să fie transmis autorităților din Belgia, țara unde Carles Puigdemont a apărut marți la o conferință de presă afirmând că va rămâne deocamdată acolo pentru a nu ajunge să fie judecat în Spania de o justiție pe care el o consideră politizată.

Puigdemont și miniștrii săi au fost convocați pentru joi de Audiența Națională, iar președinta fostului parlamentului catalan, Carme Forcadell, și cei cinci vicepreședinți ai ei – la Curtea Supremă a Spaniei pentru audieri în vedere inculpării pentru infracțiuni precum rebeliune, răzvrătire și deturnare de fonduri.

Parchetul spaniol a cerut joi unui judecător al Înaltei Curți să dispună plasarea în arest a liderilor catalani secesioniști, cu excepția fostului ministru Santi Vila, care a demisionat înaintea votării declarației de independență, pentru el fiind cerută eliberarea pe o cauțiune.

Numai 9 din cei 14 membri ai fostului executiv catalan s-au prezentat la audieri, cei absenți fiind Antoni Comín (Sănătate), Clara Ponsatí (Învățâmânt), Lluís Puig (Cultură) și Meritxell Serret (Agricultură), pentru aceștia și pentru Puigdemont fiind acum solicitat mandatul european de arestare.

Cele mai citite

Deca, vizită în Sibiu. Agenda ministrului Educației

Ministrul Educației, Ligia Deca, efectuează astăzi o vizită în județul Sibiu. Vizita include participarea la *Gala performanței învățământului preuniversitar din Sibiu, vizitarea a două școli...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Hidroelectrica anunță că Barajul Izvorul Muntelui este în perfectă siguranță după seismul de joi dimineață

Hidroelectrica a anunțat că Barajul Izvorul Muntelui, unul dintre cele mai mari din Europa, este în perfectă siguranţă după seismul produs joi dimineață în...
Ultima oră
Pe aceeași temă