13.3 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialTeroristi sinucigasi "made in England"

Teroristi sinucigasi “made in England”

Atentatele din 7 iulie de la Londra au fost comise de teroristi sinucigasi pe care politia britanica a reusit sa ii identifice. Raportarea disparitiei unuia dintre ei, de catre mama sa, a fost principalul indiciu pentru criminalisti. El a fost vazut in inregistrarile camerelor video de securitate din gara Kings's Cross, unde s-a intalnit cu alti trei barbati. Documentele lor de identitate au fost descoperite in vagoanele de metrou si in autobuzul nr. 30, la locul exploziilor.
Cei patru teroristi sinucigasi sunt musulmani nascuti si educati in Marea Britanie. Toti locuiau in Yorkshire, doi dintre ei chiar in cartierul musulman din Leeds, asupra caruia s-au concentrat investigatiile politiei.
Cei patru sunt Hasib Mir Hussain (19 ani), din Leeds, a carui disparitie a fost anuntata de mama sa joi, la ora 10 dimineata, Shezhad Tanweer (22 de ani), tot din Leeds, Mohammed Sadique Khan (30 de ani), din Dewsbury, si Elias Fiaz (30 de ani).
Tatal lui Shezhad Tanweer, emigrant din Pakistan, isi deschisese in Leeds un mic magazin in care vindea “fish and chips” (peste si cartofi prajiti). Shezhad Tanweer terminase facultatea de educatie fizica a Universitatii din Leeds si era mare amator de cricket. In ultimele sase luni, el a calatorit in Afganistan si in Pakistan, autoritatile britanice banuind ca ar fi fost in tabere de antrenament ale retelei Al Qaeda. El a declansat explozia din metroul de langa Aldgate. Mohammed Sadique Khan era tot de origine pakistaneza, era casatorit si tatal unei fetite de doar opt luni. El a detonat bomba de la Edgware Road. Hasib Mir Hussain este cel care a detonat bomba din autobuzul nr. 30 din Tavistock Square.
Potrivit politiei si expertilor in terorism, cei patru teroristi sinucigasi au actionat dupa planuri ale unuia sau mai multor responsabili Al Qaeda veniti din strainatate, care au reusit sa paraseasca Marea Britanie.
Potrivit cotidianului “The Sun”, premierul Tony Blair a fost avertizat de serviciile secrete ca in Marea Britanie se afla alti aproximativ 200 de suspecti care au fost antrenati pentru comiterea de atentate sinucigase in tabere ale retelei Al Qaeda din Afganistan, Pakistan si Siria. 50 dintre acestia ar fi gata sa actioneze imediat, sustine “The Sun”.

Anchete antitero in intreaga Europa

Sute de carabinieri si de politisti au declansat, ieri, o vasta operatiune in mediile islamiste din Italia, confiscand numeroase documente. In urma unei ample operatiuni antiteroriste de la sfarsitul saptamanii trecute au fost initiate 52 de proceduri de expulzare.
In Olanda, la Amsterdam, un adolescent de 17 ani a fost arestat dupa ce in camera sa a fost gasita o bomba artizanala. Politia cerceteaza posibila sa legatura cu gruparea terorista islamista Hofstad, suspectata ca ar fi implicata in asasinarea regizorului Theo van Gogh.
Serviciile speciale poloneze au deschis o ancheta pentru a verifica daca britanicul de origine pakistaneza al carui domiciliu din Lublin a fost perchezitionat saptamana trecuta are vreo legatura cu atentatele de la Londra.

Cele mai citite

Petre Roman, la Parchetul General, în Dosarul Mineriada. FOTO

Fostul premier Petre Roman, s-a prezentat, astăzi, la sediul Parchetului General, pentru a lua la cunoştinţă că a fost pus din nou sub acuzare...

Cum să-ți protejezi locuința de vremea rea

Indiferent dacă ești acasă sau nu, locuința ta este mereu expusă la riscuri generate de vremea rea, cum ar fi furtuni, inundații sau căderi...

Marcel Ciolacu vrea să-i recompenseze pe elevii români care au performat la Concursul Internaţional “National Space Society – NASA Space Settlement Contest”

Premierul Marcel Ciolacu i-a felicitat pe elevii români premiaţi la Concursul Internaţional "National Space Society - NASA Space Settlement Contest", el afirmând că aceştia...
Ultima oră
Pe aceeași temă