The Observer: România și Italia își unesc forțele pentru a pune capăt exploatării angajatelor românce în Sicilia

Guvernul României a convenit să colaboreze cu autoritățile italiene pentru a pune capăt abuzurilor în provincia siciliană Ragusa, după ce o anchetă realizată săptămâna trecută de The Observer a dezvăluit că mii de lucrătoare în agricultură românce sunt supuse la muncă forțată și exploatate sexual de angajatorii lor italieni.

Mihai Diac 0 comentarii

Guvernul României a convenit să colaboreze cu autoritățile italiene pentru a pune capăt abuzurilor în provincia siciliană Ragusa, după ce o anchetă realizată săptămâna trecută de The Observer a dezvăluit că mii de lucrătoare în agricultură românce sunt supuse la muncă forțată și exploatate sexual de angajatorii lor italieni, relatează duminică publicația britanică, preluată de Agerpres.

The Observer amintește că o delegație de oficialități române trimise de premierul Sorin Grindeanu a avut vineri o serie de întâlniri cu reprezentanți locali și cu organizații pentru drepturile migranților în Ragusa, pentru a discuta condițiile în care trăiesc și muncesc femeile românce și pentru a găsi o soluție la problemele lor.

"Munca nedeclarată este un risc major la care sunt expuși lucrătorii români, iar exploatarea sexuală este reală. Denunțarea acestor abuzuri este un pas important pentru victime. Dar este nevoie să stopăm aceste abuzuri înainte ca ele să aibă loc. Pentru a face acest lucru, vom colabora cu autoritățile italiene", a declarat la una dintre aceste întâlniri ministrul pentru românii de pretutindeni, Andreea Păstârnac, potrivit The Observer.

Publicația britanică dezvăluie că circa 5.000 de românce lucrează ca muncitoare sezoniere în agricultură în provincia Ragusa, al treilea producător de legume din Europa, însă tratamentul aplicat acestor femei reprezintă o încălcare flagrantă a drepturilor omului, comisă practic în deplină impunitate. Asociațiile pentru migranți, autoritățile și sindicatele estimează că mai bine de jumătate dintre româncele care lucrează în serele de legume sunt obligate să întrețină relații sexuale cu angajatorii lor și aproape jumătate din ele lucrează în condiții de sclavie și exploatare severă. Și totuși, multe dintre ele au declarat pentru The Observer că le este mult prea frică să vorbească, pentru a nu-și pierde locurile de muncă și a fi trimise acasă.

Citește totul despre:

Comentarii

loading...
Loading...
loading...