19.6 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialTrump îşi pune din nou serviciile secrete în cap

Trump îşi pune din nou serviciile secrete în cap

Donald Trump a declarat că Putin este onest când neagă amestecul Rusiei în alegerile prezidenţiale din 2016, declanşând critici virulente din partea politicienilor şi a serviciilor secrete.

Aflat în turneu în Asia, preşedintele american, Donald Trump, s-a întâlnit cu preşedintele rus, Vladimir Putin, după care a declarat că acesta este sincer, negând ingerinţa Moscovei în prezidenţialele americane soldate cu victoria lui Trump asupra democratei Hillary Clinton.

Un ziarist i-a amintit verdictul celor 17 agenţii americane de informaţii, care au concluzionat unanim în ianuarie amestecul Rusiei. Răspunsul lui Trump a fost uluitor: „Spuneţi că sunt 17 agenţii. Ei bine, sunt trei. Una din ele este Brennan, alta este o maşinărie. Sunt vânduţi”.

„Vânduţii politic” sunt John Brennan şi James Clapper, doi foşti responsabili ai serviciilor secrete americane care au declarat că preşedintele Trump este „jucat” de preşedintele Putin asupra ingerinţei Rusiei în alegerile din 2016 şi l-au acuzat că este sensibil la liderii străini care îi mângâie ego-ul. Ei l-au criticat pe Trump pentru că nu i-a spus clar lui Putin că se află în spatele ingerinţei ruse în alegerile americane, concluzie aprobată de comunitatea serviciilor secrete din SUA.

Câteva ore după declaraţiile lui Trump, CIA a reconfirmat acuzaţiile împotriva Rusiei şi a explicat că precedentele sale „concluzii” nu s-au schimbat. „Ne-a tratat ca vânduţi pentru că încearcă să delegitimeze concluziile (serviciilor secrete – n.red.)”, a ripostat John Brennan, fost director al CIA  intervievat de CNN alături de fostul şef al serviciilor americane de informaţii, James Clapper.

„Având în vedere sursa criticilor, consider aceste critici o onoare. (…) Este ceva pentru care lui Trump ar trebui să-i fie ruşine, dar se pare că este incapabil să aibă ruşine indiferent pentru ce”, a declarat Brennan, subliniind că nu înţelege această ambiguitate asupra ingerinţei Rusiei.

„Putin este decis să mineze sistemul nostru, democraţia noastră şi toate procesele noastre. Şi încercarea de a-l arăta în alt mod este stupefiantă şi, în fapt, constituie un pericol pentru această ţară.” I-a  demonstrat lui Putin că Donald Trump poate fi jucat de liderii străini care fac apel la ego-ul său, „ceea ce este foarte, foarte îngrijorător din punct de vedere al securităţii naţionale”.

Fostul director al serviciilor secrete naţionale James Clapper  s-a declarat de acord cu această evaluare, apreciind că „el (Trump – n.n.) pare susceptibil la  covorul roşu şi gărzile de onoare şi la toate atributele, pompa şi circumstanţele care vin odată cu biroul (funcţia) şi cred că asta îl atrage”.

Cuvântul unui colonel KGB

Senatorul John McCain a precizat într-un comunicat că în America „nu se poate lua cuvântul unui colonel KGB contra celui al comunităţii serviciilor secrete americane. Vladimir Putin nu are la inimă interesele americane. Să crezi contrariul nu este doar naiv, dar pune în pericol securitatea noastră naţională”.

Comentariile lui Trump asupra subiectului au fost făcute în timp ce anchetele asupra acuzaţiilor, potrivit cărora campania sa electorală a fost influenţată de Rusia, au intrat într-o nouă fază, mai vizibilă şi poten-ţial cu urmări.

Duminică dimineaţă, Trump a încercat să atenueze precedentele sale declaraţii şi a asigurat că el „crede” serviciile secrete americane „atâta vreme cât sunt conduse acum foarte bine”. Referindu-se la relaţiile cu Moscova, Trump i-a calificat drept „imbecili” pe cei care nu înţeleg importanţa bunelor relaţii cu Rusia. Iar „onestul” Putin a ţinut să precizeze că SUA pierd investiţii rentabile în Rusia din cauza sancţiunilor (impuse de autorităţile de la Washington). „Dacă nu vreţi să lucraţi, vor veni alţii. Concurenţii voştri vor veni să vă ia locul…”   Donald Trump insistă pentru o relație amiabilă cu Rusia lui Vladimir Putin                                                            

Cele mai citite

Ploiești #LetsPLAY – Capitala Tineretului din România 2024: Conferința „ 26 Martie – 143 de ani de la proclamarea Regatului României. „75 ani de...

COMUNICAT DE PRESĂConferințele „ Tinerii și Monarhia” Fundația Județeană pentru Tineret Prahova, Asociația Eurospirit, Primăria Municipiului Ploiești și Casa de Cultură „I.L. Caragiale” a Municipiului...

Welkins: Excelență în siguranță și inovație pentru clădiri

În lumea modernă, unde siguranța, accesibilitatea și iluminarea sunt priorități esențiale, compania Welkins Fire Protection Solutions SRL se remarcă ca un lider în furnizarea...

Burse de reziliență pentru elevi. Condițiile în care se acordă

Ministerul Educației (ME) a lansat în consultare publică Metodologia de acordare a burselor pentru anul școlar 2024 – 2025. Principalele noutăți sunt: Bursele de merit și...
Ultima oră
Pe aceeași temă