14.3 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialVladimir Putin va răspunde imediat și simetric dacă SUA se vor retrage...

Vladimir Putin va răspunde imediat și simetric dacă SUA se vor retrage din Tratatul nuclear

Rusia va răspunde imediat și simetric dacă Statele Unite ale Americii se vor retrage din Tratatul privind forțele nucleare cu rază medie de acțiune (INF), a declarat joi președintele Vladimir Putin, cu prilejul unei reuniuni a experților 'Clubului Valdai', desfășurată la Soci, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

Putin a acuzat Washingtonul că dezechilibrează balanța arsenalelor nucleare strategice prin modernizarea celui propriu și a afirmat că Rusia este pregătită să dezvolte noi sisteme de armament, atât nucleare, cât și ne-nucleare (convenționale), reacție la măsuri similare ale altor state.

El a evitat totuși criticile directe la adresa omologului său american, Donald Trump, rezervându-le pe cele mai aspre noului pachet de sancțiuni adoptat de Congresul american și promulgat cu reticență de președinte.

De altfel, în legătură cu Trump, Putin a declarat că, dacă este imprevizibil, aceasta se întâmplă pentru că adversarii politici interni îi pun piedici în realizarea multor promisiuni din campanie.

'Recentul pachet de sancțiuni adoptat de Congresul SUA a fost destinat în mod fățiș să împingă afară Rusia de pe piețele energetice din Europa și să forțeze Europa să treacă la gazul natural lichefiat, mai scump, din Statele Unite, chiar dacă volumele acestuia nu sunt încă suficiente', a susținut Putin.

La data respectivă, Kremlinul se declara îngrijorat că sancțiunile vor afecta proiecte majore de investiții cu parteneri europeni, precum proiectul gazoductului Nord Stream 2.

În cea mai mare parte din restul discursului, Putin s-a referit la felul în care, în opinia actualului președinte rus, SUA au trădat Rusia în anii 1990 prin lipsa de reciprocitate față de ceea ce el a numit accesul fără precedent acordat de Moscova la instalațiile sale nucleare secrete.

Putin a relansat acuzațiile potrivit cărora SUA au încercat să alimenteze separatismul în sudul Rusiei și a criticat invadarea Irakului de către o coaliție internațională condusă de SUA, în 2003, precum și bombardamentele NATO asupra Iugoslaviei în 1999.

În ce privește actuala criză din Catalonia, liderul rus a calificat-o drept 'o problemă internă' a Spaniei, dar a acuzat politica 'standardelor duble' a 'anumitor colegi străini'.

Aceștia au decis că a fost bine pentru Kosovo să-și declare independența de Serbia în 2008, dar că situațiile din Catalonia, Kurdistanul irakian și din Crimeea (anexată de Rusia în 2014) ar trebui tratate diferit, a spus Putin.

'De ce (Europa) a trebuit să sprijine fără rezerve, fără să se gândească, din competiție politică și din dorința de a face pe plac Marelui Frate, separarea Kosovo, provocând procese similare în alte regiuni din Europa și din lume?' a întrebat Putin.

'Nimeni nu era la curent cu aceste contradicții care durează de secole în interiorul Europei? Știau, nu-i așa? Și cu toate acestea au salutat, fără să-și ascundă bucuria, dezmembrarea unei serii de state în Europa', a mai spus liderul rus.

Cele mai citite

Captive ideologiei, euroelitele nu sesizează declinul capitalismului

Revoluţia franceză a desfiinţat latifundiile feudale, în folosul unităților de producție burgheze. Comuniștii au distrus proprietatea privată pentru a crea omul nou, eliberat de...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

Declarațiile lui Cristiano Bergodi, înainte de Universitatea Craiova – Rapid

Cristiano Bergodi, antrenorul Rapidului, spune că formaţia sa trebuie să joace cu încredere şi curaj pentru a câştiga toate cele trei puncte în meciul...
Ultima oră
Pe aceeași temă