12.2 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăȘtirile zileiIntră în vigoare Ordonanța militară 3. Restricțiile din timpul nopții devin obligatorii...

Intră în vigoare Ordonanța militară 3. Restricțiile din timpul nopții devin obligatorii și ziua

Ordonanța militară 3 / 2020, elaborată marți după-amiază, intră în vigoare miercuri, 25 martie, la ora 6 dimineața. Din acest moment, devin obligatorii, și pe timpul zilei, restricțiile de circulație impuse pe timpul nopții și care, pe timpul zilei, erau doar recomandate.

Astfel, indiferent dacă e zi sau noapte, românii mai au voie să iasă din locuință sau din gospodărie doar pentru motive foarte bine precizate. Aceste motive sunt  următoarele: deplasarea în interes profesional, inclusiv deplasarea între locuinţă şi locul de desfăşurare a activităţii profesionale, atunci când activitatea profesională este esenţială şi nu poate fi amânată sau desfăşurată de la distanţă; deplasarea pentru asigurarea de bunuri care acoperă necesităţile de bază ale persoanelor şi animalelor de companie sau domestice, precum şi bunuri necesare desfăşurării activităţii profesionale; deplasarea pentru asistenţă medicală care nu poate fi amânată şi nici realizată de la distanţă; deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea sau însoţirea copilului, asistenţa persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilităţi, sau decesul unui membru de familie; deplasări scurte, în apropierea locuinţei sau gospodăriei, legate de activitatea fizică individuală a oamenilor şi de nevoile animalelor de companie sau domestice.

Persoanele care ies în afara locuinței în scop profesional trebuie să poată demonstra că au dreptul să circule, prezentând fie legitimația de serviciu, fie o adeverință de la angajator sau o declarație pe proprie răspundere. Această declarație este necesară și dacă ieșirea pe timpul nopții se face în scop personal.

Tot începând de miercuri, conform Ordonanței 3, militarii Armatei Române vor ieși pe străzi pentru a suplimenta efectivele Poliției și ale Jandarmeriei, a precizat, marți, președintele Klaus Iohannis.

Ce poate face Armata

Militarii Ministerului Apărării Naționale vor ieși din cazărmi și vor acționa pe străzi alături de angajații Poliției, ai Poliției Locale și ai Jandarmeriei. În mod evident, nu se pune problema ca militarii să folosească arme de foc împotriva populației civile, singura excepție fiind folosirea armelor pentru a se apăra. Militarii vor participa la menținerea ordinii și a liniștii publice, inclusiv pentru impunerea măsurilor prevăzute de cele trei Ordonanțe militare emise până în acest moment.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Sepsi-FCSB 2-2 și titlul se amână în SuperLiga I

Sepsi OSK Sfântu Gheorghe a terminat la egalitate cu FCSB, 2-2 (1-2), miercuri seara, pe teren propriu, într-o partidă din etapa a şasea a...

Cum se va desfășura prima competiție de frumusețe pentru AI din lume

Cu un singur click, lumea reală și cea virtuală se întâlnesc într-o competiție revoluționară de frumusețe. Primul concurs de frumusețe artificială din lume și-a...

Ocolul Bucureștiului în 30 de zile

Coaliția PSD-PSD a făcut un ocol de treizeci de zile pentru a ajunge de unde a plecat. “Și mă ocoli...” – vorba bancului. Dar...
Ultima oră
Pe aceeași temă