Iohannis, mesaj la Congresul UDMR: Este incontestabil rolul UDMR în democratizarea României

Iohannis, mesaj la Congresul UDMR: Este incontestabil rolul UDMR în democratizarea României

Preşedintele Klaus Iohannis afirmă, în mesajul transmis UDMR cu ocazia Congresului formaţiunii, că "este incontestabil rolul UDMR în democratizarea României, ca societate deschisă, care încurajează reprezentarea minorităţilor".

Rl online 0 comentarii

Congresul Uniunii Democrate a Maghiarilor din România are loc într-un moment de serioase provocări, atât în plan naţional, cât şi european, afirmă preşedintele Klaus Iohannis, în mesajul transmis cu prilejul celui de-al XIV-lea Congres al UDMR.

"Este incontestabil rolul UDMR în democratizarea României, ca societate deschisă, care încurajează reprezentarea minorităţilor, inclusiv la cel mai înalt nivel politic. Dar tocmai această moştenire obligă Uniunea la o responsabilitate cu atât mai mare în prezent. Ceea ce ne arată istoria UDMR pe scena noastră politică este că cele mai semnificative progrese se fac atunci când sunt ascultate toate vocile, când există dialog pentru a găsi soluţii benefice pentru toţi. Din păcate, astăzi, statutul european al ţării noastre este periclitat de decizii ale coaliţiei de guvernare PSD-ALDE, care afectează grav independenţa justiţiei şi pun sub semnul întrebării principiile statului de drept. O astfel de guvernare incompetentă şi iresponsabilă are consecinţe nefaste pentru toţi cetăţenii, indiferent de etnie", adaugă şeful statului.

Iohannis mai spune că maghiarii din România îşi doresc, ca de altfel toţi cetăţenii acestei ţări, o guvernare responsabilă, capabilă să aducă prosperitate şi să multiplice oportunităţile de dezvoltare, îşi doresc şi ei educaţie de calitate, un sistem de sănătate funcţional, autostrăzi, o administraţie locală eficientă şi transparentă, acces la justiţie şi încredere în independenţa ei.

"Maghiarii, ca şi românii, vor ca legea să îi protejeze de hoţii care le fură din buzunar şi de cei care le fură viitorul prin corupţie. Guvernul de la Bucureşti şi coaliţia majoritară PSD-ALDE au multe restanţe la toate aceste capitole (...) Suntem un stat membru al Uniunii Europene şi deţinem astăzi Preşedinţia Consiliului Uniunii Europene – ceva foarte greu de imaginat în urmă cu treizeci de ani. Am parcurs împreună un drum dificil ca să ajungem aici şi invit liderii UDMR şi pe toţi membrii comunităţii maghiare din România să facă tot ce le stă în putinţă pentru a nu permite paşi înapoi", susţine Klaus Iohannis.

În opinia sa, Uniunea Europeană se confruntă astăzi cu numeroase provocări, iar una dintre cele mai problematice este ofensiva celor care cred că nu de mai multă Europă avem nevoie, ci de mai puţină, a celor care doresc să se închidă şi mai mult în interiorul graniţelor naţionale, a euroscepticilor şi a eurofobilor.

"Mi-aş fi dorit ca toate formaţiunile politice din România care vor intra în curând în campania pentru europarlamentare să susţină consolidarea proiectului european şi să promoveze valorile care stau la temelia acestuia: libertatea, toleranţa, independenţa justiţiei, statul de drept, pluralismul, transparenţa, buna guvernare. Constatăm, din păcate, că unii fac tot posibilul pentru a se îndepărta de aceste valori. România nu îşi poate însă permite să devieze de la parcursul său şi profit de această ocazie pentru a invita Uniunea Democrată a Maghiarilor din România să se alăture efortului comun de a apăra şi a consolida democraţia liberală din ţara noastră. Sunt convins că acesta este drumul care va aduce bunăstare şi un sentiment de siguranţă comunităţii maghiare din România, aşa cum va aduce bunăstare şi siguranţă tuturor românilor", se arată în finalul mesajului transmis de Klaus Iohannis şi prezentat de Laurenţiu Ştefan, consilier prezidenţial la Departamentul Politică Internă.

Comentarii

loading...