Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Iohannis: Ne aşteaptă o perioadă foarte dificilă

Iohannis: Ne aşteaptă o perioadă foarte dificilă

,,Autorităţile au acţionat şi au planuri clare, bine puse la punct, astfel încât să poată fi asigurate condiţiile necesare în secţiile de Terapie Intensivă''.

Ioana Roșu 0 comentarii

 Klaus Iohannis a declarat astăzi că situația epidemiologică se agravează, iar pentru a stopa răspândirea nu sunt suficiente măsurile luate de autorități, ci este nevoie și de implicarea oamenilor.

România are în prezent 3.065 paturi de terapie intensivă, pentru pacienți Covid și non-Covid, 2.252 de ventilatoare mecanice, 2.756 monitoare la care se adaugă 5 unități ATI mobile, două spitale modulare și un modul ATI cu un total de 169 de paturi.

”Situaţia epidemiologică atât la nivel european, cât şi la nivel naţional se agravează, din păcate, constant şi numai în ultima zi am avut peste 100 de români care au pierdut lupta cu virusul. Ne aşteaptă o perioadă foarte dificilă şi sunt necesare eforturi susţinute pentru a ţine sub control epidemia. Lupta cu virusul se desfăşoară pe două fronturi - pe de o parte, în zona de prevenţie, prin care încercăm limitarea transmiterii infecţiei, şi pe de altă parte în spitale, acolo unde bolnavii de COVID-19 au nevoie de îngrijire şi de tratament de specialitate. De aceea, am dorit să am o discuţie aplicată cu experţi recunoscuţi de Terapie Intensivă şi Ministrul Sănătăţii, care mi-au prezentat o analiză a resurselor de la Terapie Intensivă la nivel naţional, secţiile ATI la nivel naţional - şi când vorbim de resurse, mă refer atât la paturi dotate cu aparatură specifică, cât şi la personalul medical”, a subliniat preşedintele.

El a precizat că Guvernul a elaborat o strategie de creştere a capacităţii de terapie intensivă la nivel naţional chiar de la începutul pandemiei.

”În tot acest timp, Ministerul Sănătăţii a desfăşurat mai multe proiecte de achiziţie de ventilatoare, monitoare, paturi şi alte echipamente necesare secţiilor de Terapie Intensivă, astfel că, la acest moment, avem, conform rapoartelor din secţiile de ATI, 3.065 de paturi de Terapie Intensivă - pentru toţi pacienţii, nu doar COVID, deci, în total 3.065 de paturi -, 2.252 de ventilatoare mecanice, 2.756 de monitoare şi o serie întreagă de echipamente achiziţionate cu diverse surse de finanţare. La acestea se adaugă cinci unităţi de Terapie Intensivă mobile, două spitale modulare şi un modul ATI, cu un total – acestea suplimentare - de 169 de paturi. În ceea ce priveşte doar ventilatoarele ATI funcţionale, vă dau doar un exemplu, ca să înţelegeţi cum s-a lucrat: în perioada aprilie-octombrie 2020, creşterea capacităţii de ventilatoare la nivel naţional a fost de 73%, şi până în decembrie se adaugă încă 15%, asta însemnând că, practic, de la începutul pandemiei până acuma, capacitatea s-a dublat pe ventilatoare!, a subliniat Iohannis.
Conform preşedintelui, planul strategic pentru următoarea perioadă prevede etape clare de implementare şi urmăreşte deschiderea unor noi capacităţi de terapie intensivă distribuite la nivel naţional, precum cele de la Oradea, Constanţa, Craiova, în locaţii nou construite cu destinaţii de Terapie Intensivă sau care se vor transforma în secţii de terapie intensivă.
Şi aici am solicitat foarte concret date despre Bucureşti. Şi aici vom avea, în şapte spitale, o extensie a capacităţii de Terapie Intensivă şi pot să vă spun în următoarele maximum zece zile vom avea, suplimentar faţă de ce există acum, 123 de paturi de Terapie Intensivă”, a explicat el.

”Aşadar, autorităţile au acţionat şi au planuri clare, bine puse la punct, astfel încât să poată fi asigurate condiţiile necesare în secţiile de Terapie Intensivă pentru îngrijirea pacienţilor în stare gravă.”, a precizat Klaus Iohannis.


Potrivit lui Iohannis, accesarea fondurilor europene prin Programul Operaţional Infrastructură Mare (POIM) va duce încă la o creştere a capacităţii de gestionare a crizei sanitare, astfel că numai pentru ventilatoare mecanice, de exemplu, creşterea din aprilie 2020 până în aprilie 2021 va reprezenta o creştere de 146%, conform datelor pe care i le-au prezentat specialiştii. 


”Este uimitor!  În urma analizei nevoilor spitalelor, se va achiziţiona, prin proceduri specifice – iarăşi din fonduri europene - întreaga gamă de aparatură şi echipamente necesare dotării unităţilor sanitare, de la monitoare, ventilatoare, paturi, aparate de anestezie, la ecografe şi aparate RT-PCR. Accesarea acestor fonduri va avea un impact extrem de important, vom avea o creştere semnificativă la fiecare dintre aceşti indicatori, cifrele fiind calculate cu precizie de specialişti. De exemplu, fiindcă am vorbit de paturile de Terapie Intensivă - 662 de paturi de acest fel, de înaltă performanţă, au fost deja avizate pentru finanţare prin acest program şi se va realiza în perioada următoare.”, a susţinut Klaus Iohannis.


El a adăugat însă că pentru a stopa însă răspândirea virusului, este nevoie şi de implicarea tuturor cetăţenilor.


”Oricâte măsuri ar lua autorităţile, acestea nu vor fi suficiente dacă nu suntem cu toţii parte a acestui efort naţional de a salva cât mai multe vieţi”, a conchis preşedintele.
 
Preşedintele Klaus Iohannis a discutat marţi ministrul Sănătăţii, cu preşedintele Societăţii Române de Anestezie şi Terapie Intensivă, prof. dr. Dorel Săndesc şi şeful Secţiei Anestezie şi Terapie Intensivă I, Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central „Carol Davila” Bucureşti, col. dr. Dan Corneci măsurile cu privire la gestionarea epidemiei COVID-19.

Comentarii

loading...