Judecătorii CCR decid dacă impozitează pensiile speciale cu 85%

Judecătorii CCR decid dacă impozitează pensiile speciale cu 85%

Curtea Constituțională a României va lua în dezbatere sesizarea depusă de Avocatul Poporului cu privire la neconstituționalitatea legii ce prevede aplicarea unui impozit pe pensiile speciale de 85%.

Petronel Tudor 0 comentarii

Judecătorii CCR vor analiza solicitarea și vor decide dacă legea adoptată în iunie de Parlament prin care se aplică o taxare cu 85% a pensiilor speciale de peste 7.001 lei și cu 10% a celor cuprinse între 2.000 și 7.000 lei este constituțională.

Dezbaterea vine ca urmare a sesizării făcute de Avocatul Poporului care susține că legea este neconstituțională și creează o dublă impozitare în cazul beneficiarilor de pensii speciale.

„Este vorba despre faptul că e o inechitabilă aşezare a sarcinilor fiscale. Se numeşte taxarea unor pensii. În realitate avem de-a face cu o impozitare, fiindcă taxele ţi le impune statul când îţi oferă un serviciu. În plus, vine aceasta taxare de 10% pentru aceste pensii între 2001 şi 7000 de lei şi de 85% de peste 7001 lei. Ori există un principiu foarte clar al nediscriminării care spune că toata lumea trebuie să fie tratată egal. Aici nu vorbim de un impozit progresiv pe toate veniturile, ci doar pe o categorie, ori aşa ceva, în opinia noastră, este neconstituţional.”, susține Renate Weber, citată de Hotnews.

Comentarii

loading...