12.2 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăȘtirile zileiKlaus Iohannis a promulgat Legea privind carantina și izolarea!

Klaus Iohannis a promulgat Legea privind carantina și izolarea!

Senatul a adoptat joi seară, după zile de dezbateri și modificări, în calitate de for decizional, proiectul de lege privind carantina şi izolarea. Textul prevede, printre altele, că cei care contestă internarea trebuie să aștepte decizia instanței în spital, NU acasă. Raportul de admitere cu amendamente al Comisiei juridice şi iniţiativa legislativă au fost adoptate de plenul Senatului cu 115 voturi „pentru”, opt „împotrivă” şi trei abţineri. Printre cei care au votat împotriva legii se numără și Călin Popescu Tăriceanu. 

 

Parlamentarii au stabilit și că persoanele care au virusul, dar au plecat dintr-o unitate sanitară, să fie retestate și obligate să se interneze în cazul în care au simptome grave.

Ultimele modificări aduse de aleși se referă la pacienții care sunt depistați cu virusul, dar refuză spitalizarea. Aceștia pot contesta măsura dispusă de DSP, dar nu vor putea pleca din spital sau din centrul de carantină până când nu au primit decizia instanței.

În formă dorită de senatori legea prevede că medicii au 48 de ore la dispoziție pentru a evalua și diagnostica un pacient. În funcție de simptome și de alte afecțiuni, decid dacă se impune izolarea sau spitalizarea acestora.

Cele două măsuri se stabilesc în funcție de starea pacientului.

CARANTINĂ: ”Intră în carantină pentru 14 zile persoanele care au intrat în contact cu un bolnav sau cele care se întorc în țară din zone roșii. Trebuie să rămână acasă sau în spații special amenajate pentru a nu transmite virusul.”

IZOLARE: ”Persoanele care au un test pozitiv, dar nu prezintă simptome în primele 48 în spital, se pot izola la domiciliu. Poliția va verifica dacă respectă sau nu legea.”

SPITALIZARE: ”În ceea ce privește spitalizarea, această măsură este propusă de medic după finalizarea analizelor, dar nu mai mult de 48 de ore. Medicul este cel care propune DSP-ului dacă pacientul trebuie să rămână în spital până la vindecare sau, în cazul în care nu prezintă simptome grave, poate merge acasă. Cel care refuză internarea și pleacă acasă trebuie să semneze o declarație pe propria răspundere că nu va interacționa cu alte persoane. În cazul în care autoritățile vor demonstra că nu a respectat regulile și i-a îmbolnăvit și pe alții, riscă dosar penal”.

Cele mai citite

Ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, a avut o convorbire cu secretarul american al apărării Lloyd Austin

Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, a avut miercuri o convorbire cu secretarul american al apărării Lloyd Austin, anunțul fiind făcut imediat după ce președintele...

Sepsi-FCSB 2-2 și titlul se amână în SuperLiga I

Sepsi OSK Sfântu Gheorghe a terminat la egalitate cu FCSB, 2-2 (1-2), miercuri seara, pe teren propriu, într-o partidă din etapa a şasea a...

Marcel Ciolacu vrea să-i recompenseze pe elevii români care au performat la Concursul Internaţional “National Space Society – NASA Space Settlement Contest”

Premierul Marcel Ciolacu i-a felicitat pe elevii români premiaţi la Concursul Internaţional "National Space Society - NASA Space Settlement Contest", el afirmând că aceştia...
Ultima oră
Pe aceeași temă