Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

FOTO: Inquam Photos

FOTO: Inquam Photos

Kövesi, candidată la funcția de procuror european, ar avea case în America

Fosta șefă a DNA, Laura Codruța Kövesi, ar deține trei case pe teritoriul SUA, susține un document care ar proveni de la Serviciul European de Acțiune Externă (SEAE), aceasta fiind instituția responsabilă cu politica externă și cu relațiile diplomatice și de securitate ale UE.

Mihai Diac 0 comentarii

Ideea că Laura Codruța Kovesi ar deține trei imobile în Statele Unite ar fi fost anunțată de surse de la Bruxelles, aflate în legătură cu Serviciul european de actiune externa (SEAE), informa, ieri, postul România Tv.

Specialiștii SEAE ar fi descoperit această situație în contextul verificărilor efectuate asupra candidaturii Laurei Codruta Kovesi la postul de procuror șef european. Informația legată de existența unor proprietăți ale lui Kovesi în SUA este cel puțin suspectă, întrucât ea nu a apărut până acum în nicio declarație, din România, a Laurei Codruța Kovesi.

Informațiile legate de cele trei case din SUA au apărut marți (ieri), în ziua în care erau programate audierile pentru postul de procuror-şef european, la care candidează şi Laura Codruţa Kovesi, ea fiind audiată în Comisiile pentru libertăţi civile şi control bugetar ale Parlamentului European. 

Informațiile despre care se spune că provin de la SEAE arată că, potrivit unui raport, din anul 2019, referitor la situația Laurei Codruța Kovesi, ea ar deține trei locuințe în statul american Michigan și ar avea chiar reședința în acest stat component al SUA. Cele trei imobile s-ar afla pe numele Laurei Codruța Kovesi sau al tatălui ei, Ioan Lascu (decedat).

 

Ioan Lascu de la Universitatea din Minnesota

Potrivit aceluiași document descoperit de SEAE și preluat de media din România, tatăl Laurei Codruța Kovesi, Ioan Lascu, ar fi lucrat, în ultimii ani, în SUA. Ultimul loc de muncă al lui Ioan Lascu ar fi fost “University of Minnesota, National Museum of The American Indian”.

Despre fiica lui Ioan Lascu se precizeză că se numește Laura Codruța Lascu (devenită, prin căsătorie, Laura Codruța Kovesi), că are 45 de ani și că este născută la data de 15 mai 1973. Aici se spune, despre Laura Codruța Kovesi, că ea ar avea și un număr de telefon american: 248-903- xxxx (ultimele patru cifre sunt, și ele, figurate explicit, dar am preferat să nu le indicăm). Prefixul 248 ar fi cel corespunzător zonei de sud – vest a statului Michigan.

Despre Laura Lascu se mai precizează, în documentul preluat de la SEAE, că ar avea și un anumit cont de Facebook. În prezent, pe acest cont nu se mai găsesc prea multe informații, ele fiind, probabil, șterse. Se mai vede totuși că deținătoarea acestui cont de Facebook i-a acordat aprecierea ei contului de Facebook al lui Klaus Iohannis.

 

Trei proprietăți pe numele Zeiței

Informațiile șocante referitoare la deținerea a trei case, în SUA, de către Laura Codruța Kovesi au fost preluate și comentate și pe internet, începând de ieri după-amiază. Una dintre reacțiile din mediul virtual este cea a jurnalistului Dan Andronic. “S-au descoperit trei proprietăți pe numele Zeiței în SUA? Incredibil…”, a scris, ironic, Dan Andronic pe Facebook.

În România, cea mai recentă declarație de avere a Laurei Codruța Kovesi datează din anul 2018, de la finalul activității sale de procuror șef al DNA. Potrivit acestei declarații de avere, singura locuință aflată în proprietatea fostei șefe a DNA ar fi un apartament de două camere în București, cumpărat prin credit ipotecar în anul 2007.

Aceeași declarație de avere, datată 12 iulie 2018, face referire și la masa succesorală rămasă după Ioan Lascu (decedat în decembrie 2017, la vârsta de 70 de ani), tatăl Laurei Kovesi. Declarația de avere spune că Laura Codruța Kovesi a primit în anul 2018,  conform unui act de partaj voluntar, suma de 10.000 de euro. În schimb, declarația de avere din anul 2018 nu face nicio referire la eventualele proprietăți pe care Laura Codruța Kovesi (Lascu) sau tatăl ei, Ioan Lascu, le-ar deține în afara României.

Pe de altă parte, trebuie menționat că, în mod cert, tatăl Laurei Codruța Kovesi, Ioan Lascu, a fost procuror în România, apoi  a ieșit la pensie și a murit, în anul 2017. El mai avea destul de puțin timp la dispoziție pentru a deveni, după ce a ieșit la pensie în România, cadru didactic în Statele Unite. Chiar în acest moment, există cel puțin un Ioan Lascu în SUA, dar care nu e decedat. Cele trei domicilii care i se atribuie acestui Ioan Lascu sunt la adrese apropiate de cele atribuite caselor din SUA ale Laurei Codruța Kovesi.

Dacă informațiile legate de casele din SUA ale Laurei Codruța Kovesi sunt greșite, este de discutat cum se explică faptul că ele apar chiar în momentul în care Kovesi este audiată pentru funcția de procuror-șef european. Despre Kovesi s-a mai afirmat, chiar pe vremea când era șefa DNA, că ea ar deține chiar cetățenia Statelor Unite (alături de cea a României). Dar această informație, legată de o eventuală dublă cetățenie a Laurei Codruța Kovesi, nu a fost probată. A fost evidentă, însă, susținerea de care s-a bucurat, ca procuror, Laura Codruța Kovesi, inclusiv din partea unor oficiali americani.  

Comentarii

loading...