18.7 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăȘtirile zileiKövesi, candidată la funcția de procuror european, ar avea case în America

Kövesi, candidată la funcția de procuror european, ar avea case în America

Ideea că Laura Codruța Kovesi ar deține trei imobile în Statele Unite ar fi fost anunțată de surse de la Bruxelles, aflate în legătură cu Serviciul european de actiune externa (SEAE), informa, ieri, postul România Tv.

Specialiștii SEAE ar fi descoperit această situație în contextul verificărilor efectuate asupra candidaturii Laurei Codruta Kovesi la postul de procuror șef european. Informația legată de existența unor proprietăți ale lui Kovesi în SUA este cel puțin suspectă, întrucât ea nu a apărut până acum în nicio declarație, din România, a Laurei Codruța Kovesi.

Informațiile legate de cele trei case din SUA au apărut marți (ieri), în ziua în care erau programate audierile pentru postul de procuror-şef european, la care candidează şi Laura Codruţa Kovesi, ea fiind audiată în Comisiile pentru libertăţi civile şi control bugetar ale Parlamentului European. 

Informațiile despre care se spune că provin de la SEAE arată că, potrivit unui raport, din anul 2019, referitor la situația Laurei Codruța Kovesi, ea ar deține trei locuințe în statul american Michigan și ar avea chiar reședința în acest stat component al SUA. Cele trei imobile s-ar afla pe numele Laurei Codruța Kovesi sau al tatălui ei, Ioan Lascu (decedat).

 

Ioan Lascu de la Universitatea din Minnesota

Potrivit aceluiași document descoperit de SEAE și preluat de media din România, tatăl Laurei Codruța Kovesi, Ioan Lascu, ar fi lucrat, în ultimii ani, în SUA. Ultimul loc de muncă al lui Ioan Lascu ar fi fost “University of Minnesota, National Museum of The American Indian”.

Despre fiica lui Ioan Lascu se precizeză că se numește Laura Codruța Lascu (devenită, prin căsătorie, Laura Codruța Kovesi), că are 45 de ani și că este născută la data de 15 mai 1973. Aici se spune, despre Laura Codruța Kovesi, că ea ar avea și un număr de telefon american: 248-903- xxxx (ultimele patru cifre sunt, și ele, figurate explicit, dar am preferat să nu le indicăm). Prefixul 248 ar fi cel corespunzător zonei de sud – vest a statului Michigan.

Despre Laura Lascu se mai precizează, în documentul preluat de la SEAE, că ar avea și un anumit cont de Facebook. În prezent, pe acest cont nu se mai găsesc prea multe informații, ele fiind, probabil, șterse. Se mai vede totuși că deținătoarea acestui cont de Facebook i-a acordat aprecierea ei contului de Facebook al lui Klaus Iohannis.

 

Trei proprietăți pe numele Zeiței

Informațiile șocante referitoare la deținerea a trei case, în SUA, de către Laura Codruța Kovesi au fost preluate și comentate și pe internet, începând de ieri după-amiază. Una dintre reacțiile din mediul virtual este cea a jurnalistului Dan Andronic. “S-au descoperit trei proprietăți pe numele Zeiței în SUA? Incredibil…”, a scris, ironic, Dan Andronic pe Facebook.

În România, cea mai recentă declarație de avere a Laurei Codruța Kovesi datează din anul 2018, de la finalul activității sale de procuror șef al DNA. Potrivit acestei declarații de avere, singura locuință aflată în proprietatea fostei șefe a DNA ar fi un apartament de două camere în București, cumpărat prin credit ipotecar în anul 2007.

Aceeași declarație de avere, datată 12 iulie 2018, face referire și la masa succesorală rămasă după Ioan Lascu (decedat în decembrie 2017, la vârsta de 70 de ani), tatăl Laurei Kovesi. Declarația de avere spune că Laura Codruța Kovesi a primit în anul 2018,  conform unui act de partaj voluntar, suma de 10.000 de euro. În schimb, declarația de avere din anul 2018 nu face nicio referire la eventualele proprietăți pe care Laura Codruța Kovesi (Lascu) sau tatăl ei, Ioan Lascu, le-ar deține în afara României.

Pe de altă parte, trebuie menționat că, în mod cert, tatăl Laurei Codruța Kovesi, Ioan Lascu, a fost procuror în România, apoi  a ieșit la pensie și a murit, în anul 2017. El mai avea destul de puțin timp la dispoziție pentru a deveni, după ce a ieșit la pensie în România, cadru didactic în Statele Unite. Chiar în acest moment, există cel puțin un Ioan Lascu în SUA, dar care nu e decedat. Cele trei domicilii care i se atribuie acestui Ioan Lascu sunt la adrese apropiate de cele atribuite caselor din SUA ale Laurei Codruța Kovesi.

Dacă informațiile legate de casele din SUA ale Laurei Codruța Kovesi sunt greșite, este de discutat cum se explică faptul că ele apar chiar în momentul în care Kovesi este audiată pentru funcția de procuror-șef european. Despre Kovesi s-a mai afirmat, chiar pe vremea când era șefa DNA, că ea ar deține chiar cetățenia Statelor Unite (alături de cea a României). Dar această informație, legată de o eventuală dublă cetățenie a Laurei Codruța Kovesi, nu a fost probată. A fost evidentă, însă, susținerea de care s-a bucurat, ca procuror, Laura Codruța Kovesi, inclusiv din partea unor oficiali americani.  

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Inovație pe piața muncii: munca fără contract

Ministerul Muncii a anunţat că orice persoană cu vârsta de cel puţin 16 ani va putea să câştige bani în plus. Va putea face...

Ce priorități va avea Firea ca primar general: școli, transport, termoficare și spitale

Gabriela Firea, cea care este, din nou, candidatul PSD la funcția de primar general al Capitalei, a transmis un mesaj în care anunță ce...

Bătălia pentru Sectorul 1: imperativa coaliție anti-Clotilde

Se ascute lupta, odată cu nominalizarea lui Sebastian Burduja și a Gabrielei Firea, candidați separați ai coaliției PSD-PNL, pentru funcția de primar general al...
Ultima oră
Pe aceeași temă