7.2 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăȘtirile zileiKovesi: Am solicitat CEDO să constate că mi-au fost încălcate drepturi fundamentale

Kovesi: Am solicitat CEDO să constate că mi-au fost încălcate drepturi fundamentale

Kovesi nu a solicitat bani şi nici nu urmăreşte repunerea în funcţie. Aceasta afirmă că i-au fost încălcate drepturi fundamentale, neavând posibilitatea de a se apăra.

”Pentru a opri pe viitor aplicarea unei proceduri abuzive în vederea revocării procurorilor cu funcţii de conducere. Nu este vorba despre bani. Prin cererea pe care am formulat-o nu am solicitat plata unor despăgubiri, ci vorbim despre o chestiune de principiu. Am solicitat CEDO să constate că mi-au fost încălcate, în această procedură de revocare, anumite drepturi fundamentale, cum sunt dreptul la un proces echitabil, dreptul la apărare, dreptul la un recurs efectiv”, a declarat Laura Codruţa Kovesi, miercuri, întrebată despre plângerea la CEDO.

Aceasta a explicat că a fost revocată printr-o procedură în care nu a fost parte, nu a fost citată şi nu s-a putut apăra.

”Mi s-a aplicat o sancţiune a revocării de către CCR, cu toate că în legea CCR această atribuţie de revocare sau de sancţionare a procurorilor cu funcţii de conducere nu este prevăzută. Deci este o chestiune de principiu. Mai mult decât atât, este o decizie care a fost definitivă, ea nu poate fi atacată. (…) Doresc stoparea îngenuncherii procurorilor, doresc stoparea aplicarea unei astfel de proceduri abuzive şi altor procurori cu funcţii de conducere, pentru că această decizie poate fi invocată ca precedent pentru revocarea oricărui procuror care deţine o funcţie de conducere în Ministerul Public”, a mai spus Kovesi.

În plus, fosta şefă a DNA a afirmat că prin acest ”atac” asupra procurorilor se urmăreşte ”îngenuncherea statului român”.

” Prin aceste atacuri şi prin aceste modalităţi stoparea activităţii procurorilor, stoparea independenţei procurorilor, se încearcă îndepărtarea din funcţie a procurorilor care doresc să continue lupta anticorupţie”, a mai spus Kovesi care a precizat că nu doreşte repunerea în funcţie.

Pe 9 iulie anul trecut, preşedintele Klaus Iohannis a semnat decretul de revocare a şefei DNA, Laura Codruţa Kovesi, după ce a fost obligat în acest sens de Curtea Constituţională.

Cele mai citite

Atentat Moscova: bilanțul atacului a ajuns la 143 de morți

Bilanţul atentatului comis în suburbia Moscovei săptămâna trecută a urcat miercuri la 143 de morţi, potrivit unui nou raport comunicat de autorităţile ruse, atacul...

Lufthansa a evitat o grevă a salariaților chiar de Paște

Compania aeriană germană Lufthansa şi un sindicat care reprezintă personalul de la sol au anunţat miercuri că au ajuns la un acord privind salariile...

Ploiești #LetsPLAY – Capitala Tineretului din România 2024: Conferința „ 26 Martie – 143 de ani de la proclamarea Regatului României. „75 ani de...

COMUNICAT DE PRESĂConferințele „ Tinerii și Monarhia” Fundația Județeană pentru Tineret Prahova, Asociația Eurospirit, Primăria Municipiului Ploiești și Casa de Cultură „I.L. Caragiale” a Municipiului...
Ultima oră
Pe aceeași temă