23.9 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăȘtirile zileiLa 30 de ani de la „Podul de flori”, România întinde un...

La 30 de ani de la „Podul de flori”, România întinde un pod militar spre Basarabia

Convoiul este format din 20 de autocamioane care aparțin Ministerului Apărării Naționale și Ministerului Afacerilor Interne, iar încărcătura lor este formată din materiale și echipamente de protecție destinate campaniei împotriva epidemiei de coronavirus.

Deși acest transport reprezintă o donație cu caracter sanitar, premierul Orban a folosit evenimentul din 6 mai 2020 pentru a transmite un mesaj evident politic. “Acum 30 de ani, la 6 mai 1990, a avut loc < podul de flori > spre Republica Moldova, la care au participat peste un milion de români”, a declarat șeful Guvernului României.

După cum se știe, încă de la cucerirea independenței, Republica Moldova oscilează, politic și economic, între București și Moscova, dar în această perioadă de criză, țara care ajută Republica Moldova se dovedește a fi România.

Coloana celor 20 de autocamioane va ajunge în Republica Moldova în cursul zilei de joi, 7 mai. Ministerul Apărării a anunțat că materialele și echipamente de protecție donate de România sunt trimise “în sprijinul echipajelor care intervin în lupta împotriva pandemiei generată de Covid-19, în țara vecină”.

Ajutorul oferit locuitorilor Basarabiei constă în 500.000 de măști de protecție de tip FFP2, 25.000 de combinezoane, 5000 de viziere, 5000 de ochelari de protecție, 200.000 de mănuși, 2800 cutii de medicamente, 10 izolete cu presiune negativă pentru transportul pe targă și aproximativ 80.000 de litri de alcool sanitar.
“Echipamentele de protecție și produsele sanitare au fost achiziționate de Ministerul Sănătății, în conformitate cu art. 15 din Decretul nr. 240 / 14.04.2020, în cadrul efortului comun de combatere a infectării cu noul tip de coronavirus”, a specificat un comunicat al MApN.

 

Transportul echipamentelor este realizat cu camioane aparținând Ministerului Apărării Naționale și Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU) din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, însoțite de peste 40 de militari din aceste două ministere. La ceremonia de plecare din București, alături de premierul Orban s-au aflat ministrul Apărării, Nicolae Ciucă, șeful Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu, ministrul sănătății, Nelu Tătaru, ministrul de Interne, Marcel Vela, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, secretarul de stat Raed Arafat, precum și inspectorul general al IGSU, generalul Dan Iamandi.

Acțiunea programată în perioada 6 – 7 mai 2020 este inclusă de Guvernul României în cadrul Parteneriatului Strategic pentru integrarea europeană a Republicii Moldova.

Transmiterea acestor materiale sanitare se face la doar câteva zile după ce România a trimis în Republica Moldova o echipă formată din 42 de medici și asistenți medicali din Ministerul Apărării Naționale și Ministerul Sănătății.

Acești specialiști acționează în localitățile Chișinău, Cahul și Bălți, tot în cadrul campaniei împotriva coronavirusului.

Medicii și asistenții medicali trimiși în aceste zone au specializări în Anestezie și Terapie Intensivă, Pneumologie, Medicină de Urgență și Medicină Internă. Ei vor desfășura, timp de 15 zile, activități de acordare a asistenței medicale și îngrijire a pacienților diagnosticați cu Covid-19, precum și misiuni de instruire a personalului medical ale unor unități sanitare din Republica Moldova.

Echipamentele de protecție pentru echipa medicală trimisă de România au fost asigurate de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU), pentru întreaga durată a misiunii. Separat, Ministerul român al Apărării a trimis pentru această misiune zece sisteme de izolare și transport al personalului contaminat cu agenți biologici, iar aceste echipamente vor fi donate, la finalul misiunii, Republicii Moldova.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Anunțul zilei în Bundesliga! Xabi Alonso și-a decis viitorul: „Acesta este locul potrivit pentru mine”

Antrenorul spaniol Xabi Alonso a confirmat vineri, într-o conferință de presă, că va continua pe banca formației germane Bayer Leverkusen şi în sezonul viitor,...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

Declarațiile lui Cristiano Bergodi, înainte de Universitatea Craiova – Rapid

Cristiano Bergodi, antrenorul Rapidului, spune că formaţia sa trebuie să joace cu încredere şi curaj pentru a câştiga toate cele trei puncte în meciul...
Ultima oră
Pe aceeași temă