11.5 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăȘtirile zileiLaureat al premiului Nobel, cetăţean de onoare al judeţului Ilfov

Laureat al premiului Nobel, cetăţean de onoare al judeţului Ilfov

Titlurile le vor fi înmânate pe 3 iunie la Biblioteca Centrală Universitară “Carol I” din Bucureşti. După ceremonia decernării titlurilor de cetăţean de onoare, Gerard Mourou va răspunde întrebărilor şi curiozităţilor elevilor prezenţi la eveniment.

“Fizicianul Gerard Mourou, laureat al premiului Nobel pentru Fizică, considerat părintele Laserului de la Măgurele, şi academicianul Nicola-Victor Zamfir, directorul general al ELI-NP, au adus contribuţii determinante în realizarea celui mai puternic laser din lume, care a atins puterea de 10 PetaWatts. Consiliul Judeţean Ilfov acordă cea mai înaltă distincţie în semn de recunoaştere a carierelor de excelenţă şi de profundă consideraţie pentru dezvoltarea socială şi economică generată de proiectul Extreme Light Infrastructure – Nuclear Physics (ELI-NP) în judeţul Ilfov”, se precizează în comunicatul CJ Ilfov.

Conform sursei citate, Gerard Mourou este director al IZEST, centrul pentru tehnologia laserelor din cadrul Şcolii Politehnice din Paris, Franţa.

A descoperit o metodă pentru crearea laserelor de mare putere. Se întâmpla în 1985. Până atunci, puterea unui laser putea creşte foarte puţin – doar câteva procente. Gerard Mourou a făcut posibil ca puterea unui laser să crească de miliarde de ori.

Laserul de la Măgurele este construit pornind de la descoperirile lui Gerard Mourou, motiv pentru care este considerat “părintele” laserelor de mare putere.

Gerard Mourou este iniţiatorul proiectului european ELI – Extreme Light Infrastructure, considerat un proiect etalon al Comisiei Europene, cu trei piloni – în România, Republica Cehă şi Ungaria. ELI-Nuclear Physics, pilonul de fizică nucleară al ELI, poate fi considerat cea mai amplă structură din cele trei.

Profesorul Mourou este membru al Comitetului Ştiinţific Consultativ al ELI-NP, precum şi un colaborator activ al grupului de cercetători care activează în cadrul proiectului.

De-a lungul carierei sale ştiinţifice, profesorul Gerard Mourou a primit numeroase distincţii. Şi-a încununat cariera cu un premiu Nobel pentru descoperiri revoluţionare în fizică. De anul acesta, Gerard Mourou este şi membru de onoare al Academiei Române, secţia de Ştiinţe Fizice.

Nicolae-Victor Zamfir este directorul ELI-NP, preşedintele Secţiei de Ştiinţe Fizice a Academiei Române, dar şi director general al Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică şi Inginerie Nucleară “Horia Hulubei” (IFIN-HH).

România face parte, prin IFIN-HH, din organizaţii internaţionale precum CERN (European Organization for Nuclear Research), FAIR (Facility for Antiproton and Ion Research in Europe), JINR-Dubna (Joint Institute for Nuclear Research) şi ECT (European Centre for Theoretical Studies in Nuclear Physics), mai spune comunicatul.

Cele mai citite

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă