12.2 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăȘtirile zileiLaurenţiu Cazan, coordonatorul jandarmilor de la protest: Îmi asum tot ceea ce...

Laurenţiu Cazan, coordonatorul jandarmilor de la protest: Îmi asum tot ceea ce s-a întâmplat

Maiorul Laurențiu Cazan, comandantul acțiunii jandarmilor în Piața Victoriei, la protestul de vinerea trecută, a declarat, la TVR, că în zonă au fost sute de persoane violente, care acționau în planurile doi-trei, iar de această dată oamenii veniți la protest nu s-au delimitat de ele. Cazan și-a cerut scuze față de manifestanții pașnici care au avut de suferit în urma intervenției în forță a jandarmilor.

„Îmi asum tot ceea s-a întâmplat în Piață (…) Îmi cer scuze față de toți care au suferit gratuit pe timpul intervenției noastre”, a spus el, precizând că în Piață au fost mobilizați aproape 1.000 de jandarmi. Întrebat dacă s-a gândit la demisie, Cazan a răspuns: „Sunt aspecte care țin de mine. Mă gândesc la toate variantele”

Laurențiu Cazan a declarat că mitingul de vineri a avut anumite „particularități, că persoanele violente nu au venit în grupuri în Piața Victoriei, ci individual, dându-și întâlnire în anumite puncte ale Pieței. Ele s-ar fi grupat „în eșaloanele doi-trei de adâncime”, având o mobilitate foarte mare.

„De data aceasta, chiar dacă am avut un număr mai mare, de ordinul sutelor, de persoane violente, oamenii nu se mai delimitau de ei. Nu am avut de data aceasta un spirit al mulțimii să se delimiteze de astfel de acțiuni”, a susținut comandantul acțiunii.

 

“Prefectul a fost în Piaţă, ordinul a fost dat la ora 20:00”

Laurenţiu Cazan, cel care a comandat intervenţia jandarmilor la protest, a spus că prefectul Capitalei, Speranţa Cliseru, s-a aflat în Piaţa Victoriei, care a observat desfăşurarea mitingului, iar ordinul de evacuare a zonei a fost semnat în jurul orei 20:00, atunci când situaţia a „degenerat”.

„În permanenţă, am fost în contact cu toate autorităţile, inclusiv cu prefectul, care a fost prezent la faţa locului de la ora 16:00. (…) Când am văzut că lucrurile încep să degenereze, când tensiunea a crescut, am discutat personal cu prefectul şi i-am spus că, dacă lucrurule vor degenera, dacă nu reuşim să avem un moment când atacurile nu încetează, vom ajunge la restabilirea ordinii publice în zonă. Dânsa a spus că este pregătită, am fost la faţa locului tot timpul împreună, am văzut despre ce este vorba, şi s-a luat decizia de a avea un ordin pentru restabilirea ordinii publice. Lucrurile astea au fost în jurul orelor 20:00”, a declarat Laurenţiu Cazan, adjunctul Serviciului de Ordine Publică al Jandarmeriei Capitalei, la TVR1.

Întrebat de ce nu s-a intervenit încă din primul moment pentru izolarea persoanelor agresive, Cazan a precizat că nu s-a vrut crearea unei stări de tensiune. “Nu am vrut să creăm tensiune. Pentru mine ar fi fost foarte ușor ca la momentul 16.30 să resptabilesc ordinea publică și gânditi-vă ce tensiuni erau”, a spus el, precizând că în timpul întregii intervenții au fost extrase din Piață 20 de persoane violente.

 

“Gazele nu prezintă niciun risc pentru populație”

El a precizat că în momentul acțiunii în forță „pe zona Ion Mihalache a fost găsit un auto cu sticle incendiare. I-au văzut când se aprovizionau. (…) Probabil că aveam jandarmi incendiați”. Laurențiu Cazan a susținut, totodată, că gazele folosite de jandarmi sunt omologate, folosite și în UE și achiziționate de la firme specializate. „Nu s-a folosit toată muniția pe care o aveam. (…) Această muniție nu e letală, nu prezintă niciun risc pentru populație. Nu ne-am dus acolo să facem rău oamenilor”, a spus el.

Despre incidentul cu turiștii israelieni: „O parte dintre cei care atacau forțele de ordine foloseau taxiuri să plece”

Laurențiu Cazan s-a referit și la momentul în care turiștii israelieni au fost dați jos din taxi și imobilizați de jandarmi. El a susținut că în zona în care s-a întâmplat incidentul, Titulescu-Buzești, „era o zonă unde foarte multe persoane acționau împotriva forțelor de ordine”. Cazan a spus că jandarmii au observat că „o parte dintre ele foloseau taxiurile pentru a pleca din zonă”, de aici și intervenția, în sensul de a verifica taxiurile.

Cele mai citite

CSM a respins suspendarea judecătoarei Ancuța Popoviciu din funcție

Consiliul Superior al Magistraturii(CSM) a respins suspendarea Ancuței Popoviciu din funcţie, asa cum ceruse Inspecția Judiciară, potrivit europafm.ro. Săptămâna trecută, chiar judecătoarea ceruse să se...

CSM a respins suspendarea judecătoarei Ancuța Popoviciu din funcție

Consiliul Superior al Magistraturii(CSM) a respins suspendarea Ancuței Popoviciu din funcţie, asa cum ceruse Inspecția Judiciară, potrivit europafm.ro. Săptămâna trecută, chiar judecătoarea ceruse să se...

Cum se va desfășura prima competiție de frumusețe pentru AI din lume

Cu un singur click, lumea reală și cea virtuală se întâlnesc într-o competiție revoluționară de frumusețe. Primul concurs de frumusețe artificială din lume și-a...
Ultima oră
Pe aceeași temă