Legea de modificare a Codului Penal, promulgată de președintele Klaus Iohannis

Legea de modificare a Codului Penal, promulgată de președintele Klaus Iohannis

Parlamentari PNL și PMP au inițiat modificarea Codului Penal prin eliminarea posibilității împăcării în cazul anumitor infracțiuni de furt.

Petronel Tudor 0 comentarii

Proiectul de lege adoptat de Camera Deputaților în 10 noiembrie, după ce anterior fusese adoptat în Senat, vizează eliminarea posibilității împăcării în cazul anumitor tipuri de furt. Este vorba de furtul săvârşit într-un mijloc de transport în comun, în timpul nopţii, de o persoana mascată, deghizată sau travestită, furtul prin efracţie, escaladare sau prin folosirea fără drept a unei chei adevărate ori a unei chei mincinoase; furtul săvârşit prin scoaterea din funcţiune a sistemului de alarmă ori de supraveghere, furtul săvârşit prin violare de domiciliu sau sediu profesional sau de către o persoană având asupra sa o armă. Pentru aceste fapte pedeapsa prevăzută în actul legislativ este cuprinsă între 1 și 7 ani închisoare.

Termenele de prescripție a răspunderii penale au fost modificate iar alineatul 4 al articolului 154 are următoarea formă: „Cu excepţia infracţiunilor prevăzute la art. 218 şi art. 220, în cazul infracţiunilor contra libertăţii şi integrităţii sexuale, al celor de trafic şi exploatare a persoanelor vulnerabile, precum şi al infracţiunii de pornografie infantilă, săvârşite faţă de un minor, termenul de prescripţie începe să curgă de la data la care acesta a devenit major. Dacă minorul a decedat înainte de împlinirea majoratului, termenul de prescripţie începe să curgă de la data decesului.”

Articolul 231 privind plângerea prealabilă şi împăcarea, în forma proiectului de lege prevede că „faptele prevăzute în prezentul articol, săvârşite între membrii de familie de către un minor în paguba tutorelui ori de către cel care locuieşte împreună cu persoana vătămată sau este găzduit de aceasta, se pedepsesc numai la plângerea prealabilă a persoanei vătămate”.

Comentarii

loading...