16.5 C
București
duminică, 26 septembrie 2021

Legea offshore, încă o amânare. UDMR s-a răzgândit și a refuzat să voteze

Plenul Camerei Deputaților a retrimis la comisii proiectul legii offshore după ce UDMR și-a schimbat la 180 de grade poziția față de ieri și a refuzat să o discute și să o voteze în plen. Așadar, proiectul esențial pentru exploatarea gazelor din Marea Neagră mai suferă o amânare, după ce ieri, în Comisia de Industrii, și ALDE s-a opus formei asumate de PSD.

După ce UDMR a anunțat că vrea consens politic pe forma finală a legii înainte de vot, iar ALDE – prin vocea vicepreședinților Varujan Vosganian și Andrei Gerea – anunțase de ieri că nu va vota legea, deputații PSD au acceptat și ei retrimiterea la comisii.

Astfel, Camera Deputaţilor a decis, cu 210 voturi “pentru” şi o abţinere, retrimiterea la comisii pentru o săptămână a raportului la legea offshore. Decizia a fost luată la solicitarea liderului UDMR, Kelemen Hunor. “Poate ar fi bine să amânăm cu o săptămână şi să ne adunăm toţi liderii din Parlament să discutăm o abordare consensuală a legii”, a spus Hunor, citat de Agerpres.

Iulian Iancu (PSD) a declarat după amânarea votului că ”a fost exclusiv o îcercare de sabotare și blocare a dezbaterii din partea Opoziției”.

Comisiile pentru industrii, buget şi administraţie au adoptat, marţi seara, raportul asupra legii offshore, după ce PSD a venit cu amendamente-surpriză decise de Liviu Dragnea. ALDE și opoziția PNL-USR-PMP s-au opus amendamentelor, dar PSD, sprijinit de UDMR, a reușit să le treacă prin comisii și să le trimită în plen pentru votul de azi – vot amânat cu încă o săptămână.

Tot astăzi, înainte de ședința din Camera Deputaților, companiile care au concesiuni în Marea Neagră au trimis o scrisoare către Călin Popescu Tăriceanu, Liviu Dragnea, Viorica Dăncilă și liderii de grupuri din Camera Deputaților prin care cereau o amânare a votului decisiv al deputaților. Companiile petroliere susțin că amendamentele propuse și votate ieri de PSD și UDMR în Comisia de Industrii vor stopa investițiile din Marea Neagră.

 

Petroliștii din Marea Neagră au pus presiune pe Parlament

Companiile care au concesiuni în marea Neagră au trimis miercuri o scrisoare către Călin Popescu Tăriceanu, Liviu Dragnea, Viorica Dăncilă și liderii de grupuri din Camera Deputaților prin care cer o amânare a votului decisiv de astăzi al deputaților. Companiile petroliere susțin că amendamentele propuse și votate ieri de PSD și UDMR în Comisia de Industrii vor stopa investițiile din Marea Neagră, scrie G4Media.

”ARCOMN (Asociația Concesionarilor) este disponibilă să discute pe marginea acestor noi propuneri de amendamente, având însă nevoie de câteva zile pentru a putea face o analiză detaliată, deoarece abia în cadrul ședinței sus-menționate asociatia a luat la cunoștință de numărul ridicat și potențialul impact al amendamentelor propuse. Din analiza preliminară, făcută în timpul ședinței, a tabelului cu propunerile de amendamante, s-a putut observa impactul semnificativ negativ asupra industriei offhsore și a viabilității unor noi investiții, în cazul în care aceste amendamente sunt adoptate”, arată companiile în scrisoare citată.

Industria cere ”o perioadă de timp corespunzătoare pentru a răspunde pe marginea propunerilor de amendamente” și se arată dispusă să se întâlnească cu autoritățile.

Reamintim că PSD a depus marți un set de amendamente la legea offshore cu puțin timp înainte de începerea dezbaterilor din Comisia pentru Industrii din Camera Deputaților. Amendamentele au fost înmânate de Liviu Dragnea ieri seară deputaților PSD pentru a fi depuse azi în dezbaterea din comisie, au declarat pentru G4Media.ro surse din PSD.

Amendamentele depuse de PSD schimbă fundamental legea, așa cum trecuse săptămâna trecută de Senat, în sensul că mărește cuantumul taxelor și impozitelor ce trebuie plătite de companiile care ar urma să extragă gazele din Marea Neagră.

„Până și azi se fac presiuni uluitoare asupra parlamentarilor din zona marilor companii!”, a scris deputatul PSD Liviu Pleșoianu pe Facebook.

Ultima oră
Pe aceeași temă