Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Legea privind regimul armelor şi muniţiilor a fost modificată

Legea privind regimul armelor şi muniţiilor a fost modificată

Plenul Senatului a adoptat miercuri un proiect care are ca obiect de reglementare modificarea şi completarea Legii privind regimul armelor şi muniţiilor, în scopul transpunerii parţiale a Directivei europene referitoare la controlul achiziţionării şi deţinerii de arme.

Rl online 0 comentarii

Proiectul a fost adoptat cu 58 de voturi "pentru" şi şapte abţineri.

Senatul şi-a însuşit raportul favorabil cu amendamente admise la proiectul legislativ iniţiat de Guvern.

"Prevederile prezentei legi nu se aplică operaţiunilor cu arme şi muniţii efectuate de către instituţiile publice cu atribuţii în domeniul apărării, siguranţei naţionale şi ordinii publice şi operaţiunilor ce au ca destinatar final aceste instituţii. Prevederile prezentei legi nu se aplică nici în cazul transferurilor reglementate de OUG nr. 158/1999 privind regimul exporturilor, importurilor şi altor operaţiuni cu produse militare", potrivit unui amendament admis la proiectul de act normativ.

Potrivit unei alte modificări la textul proiectului de lege, "armele de apărare şi pază pot fi procurate numai de către următoarele categorii de persoane: demnitarii, magistraţii, diplomaţii, militarii şi poliţiştii, pe perioada cât sunt în activitatea şi după încetarea activităţii, pensionare, trecerea în rezervă sau retragere, după caz, cu excepţia situaţiei în care aceştia şi-au pierdut calitatea din motive imputabile lor, dacă în acest sens s-a emis o hotărâre judecătorească rămasă definitivă".

Autorizaţia de eliberare a armelor letale se emite, potrivit unui alt amendament, celor care "deţin calitatea impusă de lege, atestată prin prezentarea documentelor stabilite în prezenta lege, în funcţie de destinaţia armelor şi nu au fost condamnate, prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă, la pedeapsa detenţiunii pe viaţă, pentru infracţiuni comise cu intenţie ori pentru infracţiuni prevăzute de lege".

Valabilitatea permisului de armă se prelungeşte de către autoritatea competentă "pentru o perioadă de zece ani, dacă titularul îndeplineşte condiţiile prevăzute de lege, iar armele destinate folosirii în condiţiile legii au efectuat inspecţia tehnică periodică. Începând cu şase luni înainte de expirarea valabilităţii permisului de armă este obligatorie notificarea titularului la adresa din permisul de armă, dar nu mai târziu de 30 de zile înainte de data expirării valabilităţii permisului de armă".

Conform altui amendament, "persoana care a făcut uz de armă este obligată să anunţe de îndată cel mai apropiat organ de poliţie, dacă au rezultat victime ori pagube materiale".

"Deţinătorii de arme de apărare şi pază pot deţine maximum 100 de cartuşe cu glonţ şi 50 de cartuşe fără proiectil, pentru fiecare armă. Persoanele care deţin arme de apărare şi pază pot purta asupra lor, în afara domiciliului sau reşedinţei înscrise în permisul de armă, cartuşe pentru maximum două încărcătoare aferente armei", se precizează într-o altă modificare de lege.

Senatul este prima Cameră sesizată.

Comentarii

loading...