10.2 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăȘtirile zileiPSD îi retrage sprijinul politic lui Tudorel Toader. Nicolicea, propus în locul...

PSD îi retrage sprijinul politic lui Tudorel Toader. Nicolicea, propus în locul său

UPDATE. Viorica Dăncilă a confirmat, miercuri, decizia luată în şedinţa PSD de retragere a sprijinului politic pentru Tudorel Toader, anunţând că a fost votată în şedinţă demiterea acestuia şi speră că decizia să fie dublată de demisie.

Liderul PSD Vaslui, Dumitru Buzatu, a declarat miercuri, după şedinţa CEx, că ”aşa cum se profilează lucrurile”, crede că va fi o restructurare a Guvernului, nu o remaniere, astfel încât să nu fie necesar acordul preşedintelui Klaus Iohannis, ci doar aprobarea Parlamentului, citează Mediafax.

El a mai spus că social-democraţii se aşteaptă la opoziţia preşedintelui Iohannis.

”În virtutea ‘bunelor practici’ ale domniei sale, ne aşteptăm ca să pună toate piedicile de care este capabil la această remaniere sau restructurare”, a adăugat Buzatu.

Social-democraţii l-au acuzat în ultimul an pe Klaus Iohannis că a pus piedici în numirea miniştrilor prin refuzul de a semna decrele. Cele mai cunoscute cazuri sunt cele ale Liei Olguţa Vasilescu şi Mircea Drăghici, care au fost respinşi de trei ori.

Eugen Nicolicea a fost propus la Justiție, Oana Florea la Fonduri Europene, în locul Rovanei Plumb, și Tit Brăiloiu la Românii de pretutindeni, în locul Nataliei Intotero, potrivit HotNews.

Premierul Viorica Dăncilă a votat împotriva ministrului Justiţiei. Singurul care a votat în favoarea lui Toader a fost liderul PSD Vaslui Dumitru Buzatu. Liderii PSD dezbat posibilitatea ca Guvernul să primească un nou vot în Parlament.

 

Declarații înainte de CEx

Printre numele vehiculate pentru preluarea portofoliului Justiţiei după debarcarea lui Toader sunt cele ale lui Eugen Nicolicea, Robert Cazanciuc şi Şerban Nicolae. Înaintea şedinţei, cei mai mulţi membri ai CEx care au fost întrebaţi de jurnalişti au spus că îşi vor exprima opiniile în cadrul şedinţei.

Preşedintele PSD Vrancea, Marian Oprişan, a declarat că va fi o „discuţie foarte serioasă” şi a susţinut că trebuia dată OUG pentru modificarea articolelor din Condul penal declarate neconstituţionale.
 
Paul Stănescu a declarat că „politica penală a unui Guvern o face majoritatea parlamentară, iar ministrul şi Guvernul pun în aplicare”.
 
El a evitat să spună dacă Toader ar trebui remaniat: „Nu contează opinia mea, contează opinia majorităţii PSD-ALDE. Nu comentez subiectul Toader”.
 
Liderul PSD Vaslui, Dumitru Buzatu, a spus că Tudorel Toader este „un profesionist bun, cu prestigiu ridicat în lumea universitară”.
 
„Chiar dacă activitatea domniei sale nu a fost tot timpul cea dorită de colegii noştri, eu cred că merită o notă bună”, a mai spus Buzatu.
 
Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a spus doar că Tudorel Toader este „un profesionist”.
 
Lia Olguţa Vasilescu a susţinut că e oportună o restructurare a Guvernului.
 
Întrebată dacă Tudorel Toader ar trebui să plece din Guvern, ea a răspuns: „Din punctul meu de vedere, da. Eu m-am exprimat public”.

Liderii PSD urmează să decidă asupra remanierii Rovanei Plumb şi a Nataliei Intotero, care candidează la alegerile parlamentare. Însă principala miză a şedinţei este legată de soarta lui Tudorel Toader în fruntea Ministerului Justiţiei, criticat în ultima perioadă de tot mai multe voci din partid şi chiar de Liviu Dragnea.

”Am avut un respect foarte mare pentru Tudorel Toader, am şi acum, dar a greşit foarte mult. Ca membru al unui Guvern asumat de un partid mare, într-o perioadă destul de agitată exact din motivele astea false, nu poţi să te joci cu aşa ceva. Aici este vorba despre o responsabilitate foarte mare pe care trebuie să ţi-o asumi şi nu poţi să enunţi ceva după care să te joci cu enunţul, mai ales că sunt foarte sensibile. Asta este cea mai mare supărare. Nu are nimeni ceva cu domnul Toader personal, ba dimpotrivă, îi respect pregătirea. Nu discut altceva. Asta este marea supărare şi nu are rost să o ascund.  Am spus-o şi dumnealui, am spus-o foarte cinstit şi fără patimă, fără ceartă”, a declarat, săptămâna trecută, la Antena 3, liderul PSD, Liviu Dragnea.
 
Întrebat dacă doar ministrul Justiţiei este vinovat pentru lipsa ordonanţelor, având în vedere că ele sunt adoptate de Guvern, Dragnea a spus: ”Nu am de unde să ştiu. Eu ce ştiu este că doamna prim-ministru a zis că le adoptă, că adopte ce-i trimite ministrul Justiţiei. Asta ştiu eu. Alte speculaţii nu pot să fac”.
 
Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat, marţi, la Parlament, că mâine va fi ministru şi că va ţine cont de ceea ce scrie în Monitorul Oficial, iar răspunzând întrebărilor jurnaliştilor a spus că „şi de ar fi demisie tot trebuie decretul preşedintelui de revocare”.
 
„Mâine voi fi ministru. Voi fi ministru până când în Monitorul Oficial apare un nou ministru. Voi ţine cont de ceea ce va scrie în Monitorul Oficial. Eu plec de la minister când văd în Monitorul Oficial că X e ministru”, a declarat Toader.
 
Răspunzând întrebărilor jurnaliştilor, ministrul Justiţiei a precizat: „Şi de ar fi demisie tot trebuie decretul preşedintelui de revocare, deci reperul fix, obiectiv şi juridic este Monitorul Oficial”.
 
Tudorel Toader a mai făcut astfel de declaraţii în ultima perioadă, dând de înţeles că nu va demisiona, ci va aştapta să fie demis.
 
În mai multe rânduri, Liviu Dragnea a spus că remanierea este atributul premierului, însă Viorica Dăncilă a susţinut că aşteaptă decizia partidului.
 
În acest condiţii, liderii PSD au lansat varianta ridicării sprijinului politic pentru Tudorel Toader, ceea ce ar trebui să determine eliberarea din funcţie a acestuia de către premier. 

Tot astăzi, în Senat va fi dezbătută moţiunea simplă a opoziţiei împotriva lui Toader, amânată deja de trei ori.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă