19.6 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăȘtirile zileiLiderul sindicatelor din penitenciare: Bugetul ANP va fi redus

Liderul sindicatelor din penitenciare: Bugetul ANP va fi redus

“Inedit este faptul că bugetul ANP va fi redus, este anunţul pe care l-a făcut secretarul general adjunct al Ministerului Justiţiei. Este deocamdată o propunere, documentele se află pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice în transparenţă decizională, este foarte posibil ca Administraţia Penitenciarelor să piardă peste 15 milioane de lei, în acest fel punându-se sub semnul întrebării existenţa fondului privind plata salariilor până la sfârşitul anului şi continuarea investiţiilor”, a spus Sorin Dumitraşcu.

El a precizat că atât ANP, cât şi MJ, “deşi se strigă peste tot că e nevoie de modernizare”, stau foarte prost la cheltuirea fondurilor pentru investiţii, ceea ce înseamnă că o piardă respectivii bani.

Dumitraşcu a sosit în cursul dimineţii pentru a discuta cu o comisie a ANP pe tema revendicărilor personalului din penitenciare şi a problemelor întâmpinate în desfăşurarea activităţii, iar la ieşire a arătat că nu s-a înregistrat vreun progres de la ultimele discuţii avute cu reprezentanţii MJ.

“A fost o discuţie focusată pe evaluarea progresului de la precedenta întâlnire – progresul a fost aproape zero, am avut peste 19 probleme pe care le-am discutat data trecută, niciuna dintre acestea nu s-a rezolvat, cea mai mare parte au fost prezentate ministrului Justiţiei, dar acesta nu a luat o decizie. Am avut probleme legate de condiţiile de lucru, probleme legate de salarizare, de pensionare, de natură juridică, probleme legate de modul în care se aplică anumite prevederi legale. Niciuna nu s-a rezolvat, nici cea referitoare la condiţiile de lucru, nici la salarizare, nici la pensionare, nici la acele împuterniciri ilegale, spre exemplu, deci nu s-a rezolvat mai nimic”, a mai declarat Dumitraşcu.

El a precizat că pentru orele suplimentare se încearcă găsirea unei soluţii în continuare, dar acelaşi lucru s-a încercat şi în urmă cu o lună, dar practic nu s-a întâmplat nimic.

“Discuţia despre cei care deja au aceste ore suplimentare, ar fi trebuit să le primească în plată, o parte dintre ele sunt ore suplimentare de care ar fi trebuit să beneficieze cei care s-au pensionat, noi estimăm că 250.000 dintre aceste ore suplimentare sunt pentru pensionari, nici aici nu s-au găsit soluţii şi mai sunt cele 750.000 pentru cei care sunt în activitate – iar nu s-au găsit soluţii, deci practic discutăm la nivel tehnic fără însă a avea un decident. Avem aceste discuţii, ele sunt prezentate ministrului, care însă nu ia o decizie şi în cazul ăsta nu simţim că progresăm”, a mai spus Dumitraşcu.

În aceste condiţii, a adăugat el, vor fi organizate o serie de forme de protest, începând cu data de 10 august, atât la nivelul Capitalei, cât şi în teritoriu.

“Noi suntem deja într-o serie de procese şi le continuăm – deci în august, grevă japoneză, după care avem pichetări de penitenciare, o să avem grevă prin exces de zel şi ne vedem şi aici la un miting în faţa ministerului. Revendicările noastre sunt clare – sunt legate de plata orelor suplimentare, sunt legate de îmbunătăţirea condiţiilor de lucru, sunt legate de o salarizare corectă şi de o pensionare la fel”, a explicat Sorin Dumitraşcu.

Cele mai citite

Despăgubiri record după prăbușirea podului Francis Scott Key din Baltimore

Despăgubirile pe care le vor plăti companiile de asigurări în urma prăbușirii podului Francis Scott Key din Baltimore ar putea să fie cele mai...

Atentat Moscova: bilanțul atacului a ajuns la 143 de morți

Bilanţul atentatului comis în suburbia Moscovei săptămâna trecută a urcat miercuri la 143 de morţi, potrivit unui nou raport comunicat de autorităţile ruse, atacul...

Casa Albă a reprogramat întâlnirea anulată de Netanyahu de la Washington

Decizia vine în contextul în care Karine Jean-Pierre, secretarul de presă al Casei Albe, a anunţat că premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, a revenit asupra...
Ultima oră
Pe aceeași temă