Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Litoralul românesc: resort-uri „ca afară“, prețuri pentru toate buzunarele

Litoralul românesc: resort-uri „ca afară“, prețuri pentru toate buzunarele

Ministrul Turismului, Bogdan Trif, a vizitat recent litoralul românesc, de care se consideră mulțumit. Prețurile sunt pentru toată lumea, iar barurile nu se închid la 12.00 noaptea, ca în străinătate.

Cristian Hagi 0 comentarii

După o vizită de lucru pe litoral, ministrul Turismului, Bogdan Trif, a tras concluzia că „avem resort-uri care rivalizează cu cele de afară“. În galeria de laude a inclus și plajele frumoase, dar și distracția nonstop. „Avem plaje foarte frumoase, avem resort-uri care rivalizează cu cele de afară, la aceleași prețuri. Mai mult decât atât, avem distracții nonstop, ceea ce nu se întâmplă în alte părți. Dacă mergeți în alte locații, o să vedeţi că la 12 noaptea se închid cam toate barurile. Aici distracţia ţine nonstop şi de aceea avem şi foarte mulţi turişti. Am fost la Vama Veche data trecută când am venit la mare şi am văzut foarte mulţi turişti. Au fost zeci de mii de oameni. Intenţionez să mă duc şi în seara asta să mă distrez acolo şi invit pe toţi românii şi pe toţi turiştii să vină la mare, chiar sunt condiţii bune, e vreme bună, sunt localuri unde se pot distra şi preţurile sunt pentru toate buzunarele“, a afirmat ministrul Bogdan Trif.

Voucherele, motor de dezvoltare

Ministrul a punctat şi importanţa voucherelor de vacanţă, despre care a spus că reprezintă un motor de dezvoltare. „Litoralul românesc nu este unul foarte scump, depinde la ce te raportezi.
Avem într-adevăr locaţii scumpe, dar avem şi locaţii pentru toate buzunarele. Mă bucur foarte mult că şi anul acesta voucherele de vacanţă reprezintă un motor de dezvoltare şi în special aici, pe litoralul românesc, am găsit foarte mulţi turişti care au venit cu aceste vouchere de vacanţă; este o măsură bună. Am anunţat că inclusiv în anul 2020 se vor da aceste vou-
chere de vacanţă şi cu siguranţă şi în următorii ani. Este o măsură bună, care a fost apreciată de industria din turism şi ne-au solicitat să o permanentizăm. Mai mult decât atât, trebuie să specific că au posibilitatea şi cei din mediul privat să acorde aceste vouchere de vacanţă. Voucherele de vacanţă nu se impozitează nici cu CAS, nici cu CASS, e doar acel impozit de 10%, deci au posibilitatea se acorde şi aceste vouchere de vacanţă“, a afirmat Trif. El a precizat că printre atracţiile litoralului românesc se numără plajele, resort-urile care rivalizează cu cele de afară, atât în privința condiţiilor, cât şi a preţurilor, și faptul că este distracţie nonstop.

Străinii se numără pe degete

Voucherele de vacanță au crescut atractivitatea litoralului pentru turiștii români. Din păcate, în ciuda impresiilor ministrului și chiar în ciuda unor progrese, străinii ocolesc stațiunile din județul Constanța. Numărul străinilor în totalul turiștilor a scăzut sub 5%, un procent extrem de mic în comparație cu ce se întâmplă în Bulgaria, Turcia sau Grecia, țară care practic trăiește din incoming (sosirea turiștilor străini). Puținii străini care ne vizitează vin fie pentru stațiunile balneo, fie la festivalurile de muzică devenite celebre, precum Neversea, mai puțini pentru sejururi clasice. Ne ocolesc pentru că, la o scurtă analiză comparativă, observă totuși că raportul calitate-preț este mai convenabil în alte țări, dar și din cauza unei promovări insuficiente a litoralului românesc.

Câinii latră...

Există însă și probleme. Una dintre acestea este problema câinilor fără stăpân. Reprezentanții Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR) au declarat chiar că nu vor mai plăti taxe dacă primăriile nu strâng toţi câinii vagabonzi din staţiuni. „Este îndreptăţită solicitarea lor şi toate autorităţile care au atribuţii în sensul de a limita apariţia câinilor, eventual chiar de a elimina apariţia câinilor în spaţiile publice, a câinilor vagabonzi, trebuie să-şi facă treaba obligatoriu. Nu poţi să ai o staţiune civilizată dacă sunt haite de câini lângă tomberoane sau chiar printre turişti. Este normal să invoci aceste lucruri şi este normal că autorităţile publice locale să-şi facă datoria. Din estimările patronatelor din turism, la acest început de sezon, pe litoral umblă liberi mai mult de 5.000 de câini vagabonzi. Preşedintele FPTR, Mohammad Murad, a anunţat vineri, printr-un comunicat de presă, că pe litoralul românesc umblă liberi mii de câini vagabonzi care periclitează siguranţa turiştilor, câini pe care primăriile ar trebui să-i mute în adăposturi special amenajate“, a declarat ministrul Turismului. 

Șezlongurile,  o problemă

Amplasarea șezlongurilor este o altă problemă. Ministrul Trif a fost însoțit de Ioan Deneș, ministrul Apelor, care a declarat că, până în prezent, au fost aplicate operatorilor de plaje 21 de sancțiuni, cu o valoare de peste 120.000 lei. „În general, pot să spun că legislația din domeniu se respectă, pentru că am avut în vedere câteva dintre aspectele din legislație, respectiv dacă există locuri de depozitare a deșeurilor care rezultă din consumul alimentar, dacă se respectă acea reglementare în vigoare privind așezarea șezlongurilor la aliniamentul apei și dacă există acea porțiune de cearșafuri, de 30% din suprafața concesionată de către operatori. Nu am măsurat cu ruleta, dar peste tot unde ne-am dus și am verificat operatorii de plaje, am constatat că suprafața destinată cearșafurilor există. Sigur, am găsit și câteva locuri în care am constatat câteva deficiențe. Nu am găsit într-o locație pubele, tot în același spațiu nu am găsit spațiu adecvat pentru cearșafuri și am impus ca, până mâine, directorul general de la Apele Române și directorul ABADL, conform contractului de închiriere a plajei respective, să propună măsuri, cu termene, astfel încât acele mici inadvertențe să fie reglementate“, a spus ministrul Apelor.

Comentarii

loading...