12 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăȘtirile zileiVIDEO şi FOTO. Sfinţirea Altarului Catedralei Naţionale

VIDEO şi FOTO. Sfinţirea Altarului Catedralei Naţionale

UPDATE: Până la ora 18.00, un număr de 105 persoane au fost asistate medical, dintre care nouă au fost transportate la spital, au anunţat reprezentanţii ISU Bucureşti-Ilfov. Mii de persoane aşteaptă încă, duminică seară, să intre în curtea Catedralei. În cursul după-amiezii, mai multe persoane în vârstă au încercat să forţeze gardurile puse de jandarmi, iar în îmbulzeala creată unii dintre aceşti participanţi au căzut şi s-au lovit. Jandarmii le-au cerut oamenilor să rămână pe loc, întrucât nu mai au unde să meargă, spaţiul fiind limitat.

UPDATE: Echipajele pompierilor SMURD prezente la slujba de sfinţire a Catedralei Mântuirii Neamului au acordat, până la această oră, îngrijiri medicale pentru 63 de persoane, dintre care pentru trei a fost necesar să fie transportate la spital, informează reprezentanţii ISU Bucureşti-Ilfov.

UPDATE: Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, şi-a exprimat speranţa ca peste trei ani să fie sfinţită pictura în mozaic a Catedralei Mântuirii Neamului, al cărui altar a fost sfinţit în prezenţa Patriarhului Ecumenic, Bartolomeu, a Mitropolitului de Patra, Hrisostom, şi a membrilor Sfântului Sinod al BOR. “Cu ajutorul lui Dumneze, am sfinţit altarul acestei catedrale numită a Mântuirii Neamului, sau Catedrala Naţională. Dăm slavă lui Dumnezeu şi mulţumim tuturor celor care ne-au ajutat şi care ne vor ajuta în continuare. Pentru, că aşa cum se vede, mai sunt unele lucrări pentru terminarea turlei pantocrator, turlei centrale, iar după aceea urmează pictarea bisericii în mozaic. Sperăm ca peste trei ani să revenim la sfinţirea picturii în această catedrală”, a spus patriarhul, după citirea Actului de sfinţire.

Patriarhul Daniel a anunţat că, după Sfânta Liturghie, până joi, “toţi credincioşii ortodocşi, bărbaţi şi femei, vor putea intra în Sfântul Altar, sărutând Sfânta Evanghelie, Sfânta Cruce şi Sfânta Masă şi cerând ajutorul lui Dumnezeu pentru oferirea dorinţelor de bine”.

UPDATE: Catedrala Mântuirii Neamului este realizarea românilor şi a României, a afirmat prim-ministrul Viorica Dăncilă, precizând că ne putem mândri cu acest proiect pe care trebuie să îl poarte în suflet toţi cetăţenii acestei ţări. “Este un eveniment naţional – Catedrala Neamului, Catedrala României, în an centenar”, a declarat premierul Dăncilă, la plecarea de la slujba de sfinţire a Catedralei Mântuirii Neamului.

Totodată, întrebată ce înseamnă realizarea acestui proiect, Viorica Dăncilă a răspuns: “Realizarea românilor şi a României, un proiect, un monument cu care ne putem mândri. Şi cred că mândria aceasta nu este a mea ca şi prim-ministru, este mândria pe care trebuie să o poarte în suflet orice român”.

Premierul a mai spus că la slujba de sfinţire a Catedralei a avut “un sentiment extraordinar, un sentiment de linişte şi, în acelaşi timp, un sentiment de bucurie”.

Întrebată de jurnalişti cum comentează faptul că mulţi români aşteaptă investiţii pe măsură în spitale, Dăncilă a răspuns: “Este un moment deosebit, haideţi să vorbim doar despre acest eveniment”.

UPDATE: Echipajele pompierilor SMURD prezente la slujba de sfinţire a Catedralei Mântuirii Neamului au acordat, până la această oră, îngrijiri medicale pentru 30 de persoane, dintre care pentru două a fost necesar să fie transportate la spital, informează reprezentanţi ISU Bucureşti-Ilfov. “De la începutul misiunii şi până în prezent, echipajele pompierilor SMURD au acordat îngrijiri medicale la aproximativ 30 de persoane, dintre care două au fost transportate la spital”, precizează sursa citată.

Aproximativ 30.000 de oameni şi 2000 de invitaţi asistă duminică dimineaţa la slujba de sfinţire a Catedralei Mântuirii Neamului, printre oficialităţile prezente numărându-se premierul Viorica Dăncilă şi preşedintele Curţii Constituţionale, Valer Dorneanu, precum şi numeroşi oameni politici şi de cultură. 

La finalul acesteia, va fi citit Actul de sfinţire. Peste 30.000 de credincioşi din întreaga ţară şi 2.000 de invitaţi oficiali sunt aşteptaţi, duminică, la sfinţirea Catedralei Naţionale, evenimentul fiind organizat de Patriarhia Română. În interiorul lăcaşului de cult vor intra doar invitaţii oficiali, iar credincioşii vor sta pe esplanada din faţa Catedralei şi vor putea urmări slujba Sfintei Liturghii pe ecranele special montate. Toţi credincioşii care doresc se vor putea închina în Altar, până joi seara.

UPDATE – Slujba de Sfinţire a Altarului Catedralei Naţionale, oficiată de Patriarhul Ecumenic Bartolomeu şi de PF Daniel, Patriarhul BOR

Patriarhul Ecumenic Bartolomeu şi PF Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, oficiază, duminică, Slujba de Sfinţire a Altarului Catedralei Naţionale. La finalul acesteia, va fi citit Actul de sfinţire.

La ora 9.00 a început Slujba de Sfinţire a Altarului Catedralei Naţionale, iar la sfârşitul slujbei se va citi Actul de sfinţire. La eveniment participă mii de credincioşi, dar şi oficialităţi.

În timp ce enoriaşii urmăresc ceremonia de pe esplanada din faţa Catedralei, pe ecrane uriaşe amplasate în afara lăcaşului de cult, cei 2.000 de oficiali sunt în interiorul Catedralei. 

UPDATE Slujba Acatistului Sfintei Mari Muceniţe Ecaterina a început în Catedrala Naţională; mii de credincioşi sunt prezenţi la slujbă; Viorica Dăncilă participă la eveniment.

Slujba Acatistului Sfintei Mari Muceniţe Ecaterina a început, duminică, la ora 8.00, în Catedrala Naţională. Mii de credincioşi participă deja la slujbă, fiind aşteptaţi peste 30.000 de pelerini la evenimentele de sfinţire a Catedralei Neamului. Premierul Viorica Dăncilă participă la eveniment.

Slujba Acatistului Sfintei Mari Muceniţe Ecaterina a început, duminică, la ora 8.00, în Catedrala Naţională, fiind oficiată de Patriarhul Ecumenic Bartolomeu, Arhiepiscop al Constantinopolului – Noua Romă, şi de PF Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, alături de un sobor de mitropoliţi şi preoţi.

Liturghia va începe la ora 10.30 şi va avea loc în interiorul Catedralei Naţionale.

La ora 13.00, racla cu Cinstita Mână a Sfântului Apostol Andrei, Ocrotitorul României, şi racla cu moaştele Sfintei Mari Muceniţe Ecaterina vor fi aşezate la ieşirea din Sfântul Altar al Catedralei Naţionale pentru a fi cinstite de către credincioşi, după închinarea acestora în Altar.

Cei 30.000 de credincioşi aşteptaţi la slujba de sfinţire a Altarului Catedralei Naţionale vor sta pe esplanada din faţa Catedralei, unde vor putea urmări slujba Sfintei Liturghii pe ecranele special montate. Conform spaţiului interior disponibil, în timpul Sfintei Liturghii vor avea acces în interiorul Catedralei cei 2.000 de invitaţi oficiali. Preşedintele Klaus Iohannis a fost invitat la ceremonia de sfinţire, însă a anunţat că nu poatre participa, fiind la Bruxelles, la reuniunea extraordinară a Consiliului European în care se discută proiectului de Acord al retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană (UE).

Şeful statului a transmis, însă, un mesaj în care afirmă că ”sfinţirea Catedralei Mântuirii Neamului reprezintă, pentru credincioşii ortodocşi din ţară şi din diaspora, o sărbătoare cu o încărcătură istorică şi simbolică aparte”. În plus, Iohannis i-a primit, sâmbătă, la Palatul Cotroceni, pe Sanctitatea Sa Patriarhul Ecumenic Bartolomeu, Arhiepiscop al Constantinopolului – Noua Romă, şi pe PF Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. 

După finalul Liturghei, toţi credincioşii pelerini ortodocşi prezenţi vor avea acces în Catedrală, atât în ziua sfinţirii (25 noiembrie), cât şi în zilele următoare (26-29 noiembrie, „zilele sfinţirii”), având posibilitatea să se închine în Altar, nou sfinţit.

Catedrala Mântuirii Neamului nu are autorizaţie de securitate la incendiu, construcţia nefiind finalizată, au anunţat reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Bucureşti-Ilfov. 

”ISU Bucureşti-Ilfov a înştiinţat Mitropolia Munteniei şi Dobrogei –Arhiepiscopia Bucureştilor că, în condiţiile date, acesta poartă întreaga responsabilitate pentru siguranţa participanţilor”, au precizat pompierii bucureşteni. 

Ministerul Afacerilor Interne a decis să trimită la evenimentul de sfinţire a Catedralei mai multe echipaje de pompieri, poliţie, jandarmi şi medici pentru ca toţi participanţii să fie în siguranţă. 

De asemenea, reprezentanţii ISU Bucureşti-Ilfov au transmis câteva recomandări pentru participanţi: 

• manevraţi cu grijă sursele de foc şi nu le ţineţi în apropierea materialelor inflamabile sau a obiectelor de vestimentaţie ale dumneavoastră sau ale celorlalţi participanţi;
• îmbrăcaţi-vă adecvat pentru temperaturile scăzute din această perioadă, mai ales în cursul nopţii;
• nu staţi perioade lungi de timp în spaţii deschise unde temperaturile sunt scăzute, în special dacă suferiţi de afecţiuni cardiorespiratorii sau de alte afecţiuni a căror evoluţie poate fi agravată de frig;
• nu expuneţi copiii cu vârste mici la temperaturi scăzute pentru perioade lungi de timp;
• dacă simţiţi disconfort sau acuzaţi probleme medicale adresaţi-vă celui mai apropiat punct de prim ajutor sau ambulanţă sau apelaţi numărul unic de urgenţă 112;
• nu blocaţi căile de acces şi ieşire din zonă, respectaţi recomandările structurilor de asigurare a ordinii publice şi evitaţi zonele supra-aglomerate;
• nu vă deplasaţi pe căi de acces improvizate sau nedestinate publicului;
• nu staţionaţi lângă utilajele de construcţie pentru a evita rănirile accidentale

 

FOTO – Inquam Photos / Octav Ganea

Cele mai citite

Atentat Moscova: bilanțul atacului a ajuns la 143 de morți

Bilanţul atentatului comis în suburbia Moscovei săptămâna trecută a urcat miercuri la 143 de morţi, potrivit unui nou raport comunicat de autorităţile ruse, atacul...

Se dezumflă balonul Green Deal!

În România, nu se vorbește deloc despre eșecul reuniunii miniștrilor de mediu din UE, cu privire la adoptarea Legii pentru Refacerea Naturii. Deși grupul...

UE cere ca Facebook și Tik Tok să combată falsurile create cu inteligența artificială

UE, prin Comisia Europeană, a cerut marilor site-uri de socializare, precum TikTok și Facebook, să eticheteze clar publicitatea politică și să reducă "viralitatea conținutului"...
Ultima oră
Pe aceeași temă