23.9 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăȘtirile zileiLoganul gri și Loganul alb au reapărut

Loganul gri și Loganul alb au reapărut

În iulie 2019, Curtea Constituțională a respins, pentru a doua oară, modificarea Codului rutier prin care Poliției îi era interzis să utilizeze dispozitivele de măsurare a vitezei din autovehicule care nu au înscrisurile Poliţiei şi nu sunt amplasate în locuri vizibile.

Legea fusese adoptată de Camera Deputaților, în calitate de for decizional, pe 14 mai, cu 186 voturi “pentru”, 21 “împotrivă” şi 7 abţineri.

Modificările Codului Rutier declarate neconstituționale:
 

(3) Constatarea contravenţiilor cu privire la faptele care încalcă dispoziţiile privind limitele de viteză se face numai cu ajutorul mijloacelor tehnice certificate sau a mijloacelor tehnice omologate şi verificate metrologic, consemnându-se aceasta în procesul-verbal de constatare a contravenţiei.

(4) Dispozitivele destinate măsurării vitezei se instalează exclusiv pe autovehicule care prezintă înscrisurile şi însemnele distinctive ale poliţiei rutiere. Dispozitivele mobile, de tip pistol, destinate măsurării vitezei se utilizează la o distanţă maximă de 10 metri de autovehiculele care prezintă înscrisurile şi însemnele distinctive ale poliţiei rutiere. Se interzice utilizarea dispozitivelor de măsurare a vitezei din autovehicule care nu prezintă înscrisurile şi însemnele distinctive, de către poliţişti care nu poartă uniforme, cu înscrisuri şi însemne distinctive, conform alin. (l) şi care nu sunt amplasate în locuri vizibile.

Anul trecut, Parlamentul a adoptat legea care prevedea că maşinile de poliţie cu radar trebuie presemnalizate cu un panou afişat cu 500 – 1.000 de metri înainte, pe sensul de mers. De asemenea, se arăta că maşinile cu radar trebuie să fie inscripţionate vizibil, dar şi poziţionate vizibil, iar dispozitivele radar de tip pistol să nu poată fi folosite la mai mult de 10 metri de maşina de poliţie.

Ulterior, Iohannis a atacat modificările aduse Codului rutier la CCR, iar legea a fost respinsă
 

Propunerea lagislativă s-a întors în Parlament, unde, în toamnă, după ce se întorc din vacanța parlamentară, aleșii vor putea să încerce o nouă formă a documentului sau chiar să-l respingă cu totul.

Mașinile, în Buzău
 

Amintim că vineri, un șofer din Buzău a găsit un Logan “capcană” între Oreavu și Racovițeni și a postat fotografia pe Facebook. Cum era de așteptat, imaginea a devenit, în scurt timp, virală. Nu este prima dată când astfel de mașini sunt surprinse de oameni.

Mașinile Logan gri sau Logan alb sunt neinscripționate și au geamuri fumurii. Mașinile sunt parcate, de obicei, neregulamentar. De fapt, poziția aleasă este strategică. Mașinile se pare că pot surprinde, cu ajutorul camerei de la bord, încălcări ale regulilor de circulație astfel încât oamenii legii să impună sancțiunile aferente.

Așadar, este perfect legal ceea ce face Poliția în încercarea de a-i potoli pe vitezomani.

Cele mai citite

Declarațiile lui Cristiano Bergodi, înainte de Universitatea Craiova – Rapid

Cristiano Bergodi, antrenorul Rapidului, spune că formaţia sa trebuie să joace cu încredere şi curaj pentru a câştiga toate cele trei puncte în meciul...

Peste 6000 de elevi s-au înscris la finala națională a concursului european de educație financiară European Money Quiz

Peste 6.260 de elevi, cu vârsta între 13-15 ani, din 390 de școli, licee și colegii de la nivel național s-au înscris la ediția...

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă