Luni se va lua o decizie în privința ridicării limitei de vârstă pentru vaccinul AstraZeneca

Luni se va lua o decizie în privința ridicării limitei de vârstă pentru vaccinul AstraZeneca

Coordonatorul campaniei naţionale de imunizare împotriva noului coronavirus, col. Dr. Valeriu Gheorghiţă, a declarat că luni, 8 martie, se va decide în privinţa ridicării limitării de vârstă pentru vaccinul AstraZeneca, acesta fiind acum fixat la 55 de ani.

Romania libera 0 comentarii

„Pentru vaccinul de la AstraZeneca, săptămâna aceasta, chiar mâine, vom decide dacă ridicăm sau nu limita de vârstă. Vom avea o întrunire atât la nivelul Comitetului Naţional, vom avea şi punctul de vedere al Ministerului Sănătăţii şi al Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale, iar de mâine vom anunţa oficial care va fi decizia faţă de limitarea de vârstă la vaccinul AstraZeneca", a afirmat Gheorghiţă duminică seara, într-un interviu la postul Antena 3.

El a adăugat că se ia în calcul, practic, eliminarea limitărilor de vârstă, decizia fiind bazată pe datele ştiinţifice.

„Această decizie se va lua în baza datelor ştiinţifice şi nu dintr-un cu totul alt motiv. Nu aş vrea să se lase înţeles faptul că limităm sau ridicăm această limită de vârstă pentru că încă nu avem o adresabilitate crescută pentru acest tip de vaccin, ci pentru că avem cel puţin trei recomandări importante: recomandarea Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, avem date din studiile ştiinţifice care sunt în derulare şi care sunt în curs de publicare şi, de asemenea, avem experienţa din Marea Britanie, pe câteva milioane de pacienţi, care au arătat eficienţa indubitabilă a vaccinului AstraZeneca pentru persoanele peste 65 de ani. Practic, după prima doză a scăzut rata internărilor cu peste 94%, după o perioadă de 28 de zile, practic, o lună de la administrarea primei doze", a argumentat Valeriu Gheorghiţă.

Dr. Gheoghiță a a mai spus că este „o falsă problemă" reticenţa faţă de vaccinarea cu serul de la AstraZeneca, fenomen care a fost sesizat având în vedere existenţa acestor locuri libere disponibile în prezent în cazul acestui tip de vaccin. 

Comentarii

loading...