21.4 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăȘtirile zileiMAE: Cod portocaliu şi galben de ninsoare şi ploaie în Bulgaria

MAE: Cod portocaliu şi galben de ninsoare şi ploaie în Bulgaria

Potrivit unui comunicat al MAE transmis de Agerpres, Institutul Naţional de Meteorologie şi Hidrologie bulgar a emis pentru 28 şi 29 noiembrie mai multe coduri de avertizare meteorologică.

Astfel, a fost instituit cod portocaliu pentru căderi de precipitaţii sub formă de ninsoare, însoţite de vânt şi formare de polei în regiunile Târgovişte, Razgrad, Şumen, Burgas, Varna şi Dobrici. Va ninge mult, cu vânt puternic, în rafale de până la 20-25 m/sec. Temperaturile scăzute, cu maxime sub zero grade, vor favoriza condiţii de viscol şi se vor forma troiene de zăpadă.

De asemenea, a fost emis cod galben pentru căderi de precipitaţii sub formă de ninsoare regiunile Vidin, Montana, Vraţa, Pleven, Sofia, Sofia-Regiune, Pernik. Stratul de zăpadă format va fi cuprins între 5 şi 20 cm, iar temperaturile scăzute vor duce la formarea poleiului.

Totodată, a fost transmis un cod galben pentru căderi de precipitaţii însemnate sub formă de ninsoare, însoţite de vânt, pentru regiunile Loveci, Gabrovo, Veliko Târnovo, Ruse şi Silistra. Stratul de zăpadă format va atinge 15-30 cm, vântul va sufla în rafale de până la 20-25 m/sec şi se va forma polei.

Institutul Naţional de Meteorologie şi Hidrologie a emis un cod galben pentru ploaie şi ninsoare şi în regiunile Kiustendil, Blagoevgrad, Pazardjik, Plovdiv şi Smolyan. Cantităţile vor fi însemnate în zona montană, stratul de zăpadă putând atinge 10-20 cm.

Un cod galben pentru căderi de precipitaţii sub formă de ploaie, cu vânt puternic, a fost instituit şi în regiunile Kârdjali, Stara Zagora, Haskovo, Sliven şi Yambol. În aceste zone va ploua mult, vântul va sufla cu până la 20-25 m/sec şi se va forma polei.

“Se recomandă a se urmări cu atenţie situaţia din zonele respective, iar conducătorii auto să adopte o conduită preventivă, să se deplaseze cu viteză adecvată şi să aibă autoturismele echipate pentru circulaţie pe drumurile publice în condiţii de iarnă, să se respecte strict semnalizarea rutieră temporară montată şi indicaţiile/semnele organelor de control aflate la faţa locului. Pe perioada instituirii codurilor de atenţionare meteorologică este posibil ca unele categorii de drumuri să fie închise circulaţiei rutiere din cauza formării de polei sau a vizibilităţii reduse, în condiţii de vânt puternic”, se arată în comunicatul citat.

MAE precizează că se pot obţine informaţii actualizate despre starea vremii de pe site-ul www.weather.bg. Date despre starea actuală a drumurilor pot fi aflate din aplicaţia gratuită LIMA (doar în limba bulgară), www.lima.api.bg, de pe pagina de Internet a Agenţiei “Infrastructura Rutieră” – www.api.bg şi non-stop de la numărul de telefon 070013020. În cadrul Agenţiei funcţionează pe parcursul întregului an, în regim non-stop, Centrul Situaţional, care colectează şi sintetizează datele privind situaţia drumurilor republicane/publice.

Cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Sofia: +35929712858 şi +35929733510, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanenţă. De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu caracter de urgenţă au la dispoziţie telefonul de permanenţă al misiunii diplomatice a României în Republica Bulgaria: +359879440758.

Ministerul Afacerilor Externe mai recomandă consultarea paginilor de Internet www.meteoalarm.eu/ro_RO/1/0/BG-Bulgaria.html, sofia.mae.ro şi www.mae.ro şi reaminteşte faptul că cetăţenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziţie aplicaţia “Călătoreşte în siguranţă” (www.mae.ro/app_cs), care oferă informaţii şi sfaturi de călătorie.

Cele mai citite

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Deca, vizită în Sibiu. Agenda ministrului Educației

Ministrul Educației, Ligia Deca, efectuează astăzi o vizită în județul Sibiu. Vizita include participarea la *Gala performanței învățământului preuniversitar din Sibiu, vizitarea a două școli...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă