11.7 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăȘtirile zileiMAE, despre românul condamnat la moarte în Malaysia

MAE, despre românul condamnat la moarte în Malaysia

“Ministerul Afacerilor Externe informează că, la 27 iunie 2018, s-a judecat recursul în cazul celui de-al doilea cetăţean român condamnat la pedeapsa capitală în Malaysia pentru trafic de droguri. Curtea Federală de Justiţie a Malaysiei, care a judecat recursul, a confirmat pedeapsa capitală printr-o decizie definitivă, fiind epuizate astfel toate căile interne de atac în acest caz”, informează Direcţia Purtător de Cuvânt şi Comunicare MAE într-un comunicat transmis miercuri de Agerpres.

Potrivit sursei citate, avocaţii cetăţeanului român urmează să depună o cerere de graţiere la sultanul statului malaysian în care a fost comisă fapta, conform procedurilor malaysiene, această cerere urmând a fi analizată de o Comisie de Graţiere, care se convoacă la solicitarea sultanului.

MAE precizează că sentinţa nu poate fi pusă în aplicare până când nu este soluţionată cererea de graţiere, iar acest demers poate fi de durată.

“Statul român, prin intermediul Ministerului Afacerilor Externe şi al Ambasadei României la Kuala Lumpur, va continua demersurile, având în vedere situaţia în care se aduce atingere dreptului la viaţă al unui cetăţean român, consacrat ca un drept inalienabil în ordinea constituţională a statului român. Acest lucru a impus tratarea subiectului cu o atenţie deosebită, cazul a fost şi rămâne o prioritate pentru autorităţile române”, afirmă MAE.

MAE reiterează că, încă de la semnalarea cazurilor, s-a implicat şi a întreprins toate demersurile posibile în vederea acordării de asistenţă cetăţenilor români. Ambasada României la Kuala Lumpur a urmărit în mod prioritar evoluţia procedurilor judiciare aferente, s-a consultat în permanenţă cu avocaţii apărării şi a asistat la termenele de judecată.

Totodată, reprezentantul cu atribuţii consulare al misiunii diplomatice a efectuat vizite în penitenciarul în care cetăţenii români execută pedepse privative de libertate, a intervenit şi a obţinut facilităţi pentru îmbunătăţirea regimului de detenţie aplicat şi a menţinut legătura cu familiile aparţinătoare din ţară, se mai arată în precizarea MAE.

Cele mai citite

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă