13.7 C
București
marți, 26 martie 2024
AcasăȘtirile zileiMAE salută celebrarea Zilei Justiţiei Penale Internaţionale

MAE salută celebrarea Zilei Justiţiei Penale Internaţionale

Într-un comunicat transmis Agerpres, se arată că adoptarea Statutului, tratatul fondator al CPI, “a reprezentat un pas decisiv în lupta împotriva impunităţii pentru cele mai grave infracţiuni care preocupă comunitatea internaţională în ansamblul său şi care pot ameninţa pacea şi securitatea globală, precum genocidul, crimele de război, crimele împotriva umanităţii şi crima de agresiune”.

Potrivit sursei citate, Ziua Justiţiei Penale Internaţionale reprezintă o oportunitate de a reitera angajamentul comunităţii internaţionale pentru realizarea mandatului Curţii, care are un rol esenţial în dezvoltarea Dreptului penal internaţional, precum şi în promovarea unei culturi a respectului pentru principiile statului de drept, cu impact în planul prevenirii conflictelor şi al protejării victimelor celor mai grave infracţiuni sancţionate de dreptul internaţional.

Ministerul Afacerilor Externe subliniază faptul că România a fost un promotor al acestei instituţii şi susţine activitatea ei.

“România s-a numărat în mod constant printre promotorii Curţii Penale Internaţionale şi susţine activitatea acesteia, bazată pe principiul cooperării cu statele părţi la Statutul de la Roma, precum şi pe principiul complementarităţii, conform căruia jurisdicţia Curţii este complementară jurisdicţiilor naţionale. De asemenea, România va continua să sprijine la nivel european şi internaţional acţiunile menite să consolideze respectul pentru normele de drept penal internaţional, precum şi măsurile de promovare a universalităţii şi integrităţii Statutului CPI”, se arată în comunicat.

Curtea Penală Internaţională este prima şi singura instanţă penală internaţională permanentă, fiind înfiinţată prin Statutul de la Roma adoptat la data de 17 iulie 1998.

“În cei 20 de ani de activitate, Curtea Penală Internaţională a devenit o instituţie pe deplin funcţională, competenţa acesteia fiind limitată la infracţiunea de genocid, crimele împotriva umanităţii, crimele de război şi crima de agresiune, care au fost înaintate spre soluţionare fie de către statele părţi pe teritoriul cărora au fost comise, fie de Consiliul de Securitate al ONU. Până în prezent, Curtea a fost sesizată cu 26 de cauze”, se mai precizează în comunicat.

Ziua Justiţiei Penale Internaţionale, sărbătorită pentru prima oară în anul 2011, a fost stabilită prin Declaraţia de la Kampala, adoptată cu prilejul primei Conferinţe de Revizuire a Statutului de la Roma al Curţii Penale Internaţionale.

România a semnat Statutul CPI la data de 7 iulie 1999 şi l-a ratificat în 2002.

Potrivit MAE, ţara noastră s-a implicat, încă din perioada interbelică, în dezvoltarea dreptului penal internaţional, fiind unul dintre principalii promotori ai înfiinţării unei curţi penale internaţionale permanente, prin vocea diplomatului şi juristului Vespasian Pella.

Cele mai citite

Cresc importurile de electricitate din Ucraina după atacurile rusești

Importurile zilnice de electricitate din Ucraina vor atinge cel mai ridicat nivel din acest an, după ce o serie de atacuri cu rachete rusești...

Schimbări importante în noul update Apple. iOS 18 va redefini experiența utilizatorilor

Cu lansarea iminentă a iOS 18, Apple se pregătește să redefinească complet experiența utilizatorilor iPhone, oferindu-le o libertate neegalată în personalizarea ecranului de pornire....

Rusia susține că le oferă avocați din oficiu celor patru autori ai atacului terorist

Autoritățile Rusiei susțin că le oferă avocați din oficiu, plătiți de stat, celor patru arestați care sunt acuzați că au comis atacul terorist din...
Ultima oră
Pe aceeași temă