7.9 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăȘtirile zileiMaia Morgenstern, amenințată cu moartea: „Intenţionez să o arunc într-o cameră de...

Maia Morgenstern, amenințată cu moartea: „Intenţionez să o arunc într-o cameră de gazare”

Un mesaj semnat ca venind din partea AUR a stârnit rumoare în spațiul public. Liderul formațiunii, George Simion, spune însă că semnatarul nu e membru AUR.

Mesajul a venit la o săptămână după ce Maia Morgenstern a fost frapată de o replică antisemită venită din partea unui invitat din cadrul întâlnirii directorilor de teatre şi instituţii de cultură.

„Sunteţi o adunătură de proşti şi am vrut să vă anunţ că intenţionez să o omor pe nenorocita aia de Maia Morgenstern pentru că a îndrăznit să vorbească împotriva prietenului meu, pentru că a stârnit ceva. Tipa asta nenorocită, târfa asta a avut tupeul să vorbească împotriva prietenului meu, ey? O să-ţi spun că această jidancă are zilele ei numărate. În numele prietenului meu, vă pot promite că intenţionez să-i dau foc teatrului vostru idiot de idiş, violând-o pe fiica lui Morgenstern, Calabria, omorând fiecare actor din această gaură murdară de şobolani; omorându-vă pe fiecare dintre voi, pentru că aţi făcut atâta tam-tam despre ce i-a spus prietenului meu”, se arată în mesajul primit de actriţă.

Maia Morgenstern este numită „murdară”, iar autorul susţine că nu se va opri până nu va fi „jumulită de vie”. Printre altele, actriţa este ameninţată că va fi aruncată într-o cameră de gazare, ori că va fi trimisă într-o tabără de muncă, împreună cu familia sa. „ (…) intenţionez să o arunc într-o cameră de gazare, într-un cuptor murdar unde o voi arde pe ea şi pe copiii ei murdari după ce-i termin de violat. E moartă, jidanca asta e mort, îţi spun eu”, este continuarea mesajului.

 

Simion se delimitează

Președintele AUR, George Simion, a condamnat amenințările primite de actrița Maia Morgenstern și a a spus că cetățeanul Andrei Ilarie, care a semnat mesajul de amenințare, nu este membru AUR. „Alianța pentru Unirea Românilor a luat act cu stupefacție de atacul degradant, antisemit și suburban la adresa doamnei Maia Morgenstern, un artist emerit și îndrăgit de românii de pretutindeni, promotor neobosit al culturii evreiești în România, o cultură care face parte din fibra culturală a poporului român. Suntem consternați în fața acestei intoxicări pe care o considerăm incalificabilă! Este de domeniul evidenței că acest incident trist, survenit în chip programatic cu ocazia Paștelui evreiesc, este o intoxicare care trebuie pedepsită în cel mai aspru mod”, a spus Simion.

Imediat după publicarea mesajului de amenințare, Maia Morgerstern a primit mesaje de solidaritate din partea clasei politice, a artiștilor și a societății civile. 

 

TEHNIC VORBIND

Silviu Vexler, deputat minorități:

„Bun venit în anii ’30! Amenințările cu moartea și violul adresate doamnei Maia Morgenstern și familiei sale sunt mai mult decât un atac antisemit inuman. Mai mult decât un atac împotriva tuturor Comunităților Evreiești și a evreilor din România. Poate că nu pare așa, dar aceste amenințări sunt un atac virulent împotriva fiecăruia dintre dumneavoastră. (…) Mă doare înfiorător că treceți prin așa ceva, doamna Maia Morgenstern. Nu meritați asta”.

Anca Dragu, președintele Senatului:

„Niciodată şi niciunde nu trebuie să mai fim martorii antisemitismului. Indiferent de forma în care acesta se manifestă. Purtăm în spate o istorie grea, o greşeală uriaşă care nu a iertat nici ţara noastră. Şi tocmai greutatea ei trebuie să ne facă mai puternici în a combate acest flagel”.

Dacian Cioloș, copreședinte PLUS:

„Sunt şocat de violenţa de limbaj, atitudinea extremistă, de intoleranţa etnico-religioasă şi rasismul scrisorii făcute publice de doamna Maia Morgenstern. Credeam că am învăţat cu toţii lecţiile istoriei şi că acesta este un capitol încheiat”. 

Cele mai citite

Un cutremur cu magnitudinea inițială de 6,4 grade pe Richter a lovit sudul Japoniei

Un cutremur cu magnitudinea preliminară de 6,4 grade a lovit miercuri seara sudul Japoniei, a anunțat Agenția Meteorologică Japoneză, citată de Reuters, conform stiripesurse.ro. Epicentrul...

Belgia și Cehia vor ca UE să dea noi sancțiuni împotriva influenței Rusiei în viitoarele alegeri europene

Belgia şi Cehia cer ca Uniunea Europeană să adopte noi sancţiuni pentru a contracara influenţa Rusiei în viitoarele alegeri europene, după ce mai multe...

Motivul incredibil pentru care Israelul a blocat ajutoare cruciale pentru Gaza

Israelul a blocat ajutoare cruciale din motive de securitate insuficiente, a declarat șeful unei organizații de caritate care încearcă să trimită echipamente în Gaza,...
Ultima oră
Pe aceeași temă