10.8 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăȘtirile zileiMApN modifică metodologia de admitere în instituțiile militare de învățământ

MApN modifică metodologia de admitere în instituțiile militare de învățământ

 

La procesul de recrutare, selecţie şi admitere în colegiile naţionale militare nu pot participa absolvenţii clasei a VIII-a din clasele anterioare care au fost înmatriculaţi într-o unitate de învăţământ liceal sau profesional din sistemul naţional de învăţământ, care s-au retras, au întrerupt studiile sau au rămas repetenţi, a precizat conducerea MApN într-un comunicat de presă.

Conform sursei citate, a fost aprobat, prin Direcţia Generală Management Resurse Umane (DGMRU), Planul de şcolarizare privind admiterea în instituţiile de învăţământ superior militar la programele de studii universitare de licenţă în anul universitar 2020-2021, pe locurile Ministerului Apărării Naţionale.

Universităţii Naţionale de Apărare “Carol I” îi sunt alocate şapte locuri (unul dintre acestea unui candidat din Republica Moldova), toate urmând să fie ocupate prin concurs, Academiei Forţelor Terestre “Nicolae Bălcescu” – 294 de locuri (244 prin repartiţie şi 50 prin concurs), Academiei Forţelor Aeriene “Henri Coandă” – 170 de locuri, unul pentru Republica Moldova (111 prin repartiţie şi 59 prin concurs), Academiei Navale “Mircea cel Bătrân” – 98 de locuri (70 prin repartiţie şi 28 prin concurs), Academiei Tehnice Militare “Ferdinand I” – 148 de locuri (76 prin repartiţie şi 72 prin concurs), Institutului Medico-Militar – 46 de locuri (unul pentru Republica Moldova), iar Academiei de Poliţie Alexandru Ioan Cuza – 10 locuri.

Potrivit sursei citate, “la fel ca în aproape toate instituţiile civile de învăţământ superior, admiterea în instituţiile de învăţământ superior militar se face pe baza mediei de la bacalaureat, cu excepţia Institutului Medico-Militar, care nu face obiectul admiterii prin repartiţie şi ale cărui locuri se vor ocupa conform regulamentelor acestor instituţii”.

MApN menţionează că admiterea în învăţământul militar, spre deosebire de învăţământul civil, este un proces secvenţial care începe cu mult înaintea desfăşurării testului de evaluare a cunoştinţelor şi înseamnă parcurgerea mai multor etape – înscrierea candidaţilor, recrutarea, evaluarea psihologică, evaluarea capacităţii motrice şi examinarea medicală a candidaţilor.

Cele mai citite

Scandalul Sanimed/Hideg: Dezvăluiri, Denunțuri și Dinamica Justiției în România

Recentele dezvăluiri din presă, generate de denunțul spontan al omului de afaceri Cătălin Hideg împotriva unei prestigioase case de avocatură din România, precum și...

Astăzi începe vacanța de Paște. Când se întorc la școală elevii

Elevii vor intra de vineri în vacanţă, după finalizarea cursurilor, şi se vor întoarce în şcoli miercuri, 8 mai, potrivit calendarului aprobat de Ministerul...

Cursa pentru București. Gabriela Firea: „Am încredere în şansele mele, pentru că Bucureştiul arată mult mai rău decât acum patru ani”

Candidatul PSD la Primăria Capitalei, Gabriela Firea, a declarat că are încredere în şansele sale la alegeri, deoarece, după propriile spuse, Bucureştiul arată „mult...
Ultima oră
Pe aceeași temă