10 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăȘtirile zileiMaramureş: Cota de vânătoare la mistreţi a fost suplimentată

Maramureş: Cota de vânătoare la mistreţi a fost suplimentată

“Conform solicitărilor avem un termen fixat de trei luni de zile pentru recoltarea cotei alocate din momentul comunicării. În cazul în care aceste animale s-ar putea hrăni cu fragmente din alte cadavre ale unor porci mistreţi bolnavi, există posibilitatea răspândirii virusului pestei porcine. La nivelul judeţului Maramureş, asociaţia administrează peste 60% din fondurile de vânătoare”, a spus reprezentantul AJVPS Maramureş.

Potrivit acestuia, vânătoarea mistreţilor se face pentru a se reduce densitatea acestora şi potenţialul pericol de răspândire a pestei porcine.

“Prin acţiunea noastră, micşorăm densitatea de porci mistreţi pe kilometru pătrat cu scopul evident de reducere a pericolului răspândirii pestei porcine. Abia după căderea frunzelor, vânarea mistreţilor va fi mult mai uşoară, iar acum suntem un pic încurcaţi de vegetaţia bogată în majoritatea zonelor, inclusiv la şes”, a precizat Ionică Pop.

El a afirmat că după vânarea exemplarelor de mistreţ vor fi recoltate probe pentru a fi trimise spre analiză la laboratorul Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Animalelor (DSVSA) Maramureş.

Preşedintele AJVPS a menţionat, totodată, că în judeţul Maramureş n-a fost înregistrat niciun caz de pestă porcină, dar în judeţele vecine Satu Mare şi Sălaj au fost certificate mai multe focare cu respectiva boală încă din cursul lunii iulie.

De asemenea, fermierii au semnalat în lunile iunie, iulie şi august, Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Maramureş, turme de sute de porci mistreţi care au distrus zeci de hectare de culturi agricole şi fâneţe atât în zonele de şes, cât şi la deal.

Cele mai citite

Inovație pe piața muncii: munca fără contract

Ministerul Muncii a anunţat că orice persoană cu vârsta de cel puţin 16 ani va putea să câştige bani în plus. Va putea face...

Protejarea pădurilor din Ilfov este piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov

Înscrisă ca amendamente la noul Cod Silvic, protejarea pădurilor din Ilfov împotriva exploatărilor comerciale, piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov, a fost...

Inovație pe piața muncii: munca fără contract

Ministerul Muncii a anunţat că orice persoană cu vârsta de cel puţin 16 ani va putea să câştige bani în plus. Va putea face...
Ultima oră
Pe aceeași temă