13.2 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăȘtirile zileiMarea Neagră, mai prietenoasă pentru delfini, în 2018

Marea Neagră, mai prietenoasă pentru delfini, în 2018

Pe tot parcursul anului 2018, au fost înregistrate 87 de cazuri de delfini care au eșuat, din diverse cauze, la țărm. Cifra este în scădere față de 2017, când organizația nonguvernamentală Mare Nostrum s-a deplasat la 139 de cazuri, pe toată întinderea litoralului românesc.

Potrivit Mare Nostrum, cele mai multe cazuri de eșuări s-au înregistrat în lunile august (22), iunie (18) și mai (16). În lunile februarie, martie și decembrie nu a fost înregistrat niciun astfel de caz. 54% din cazuri au fost de marsuini, specie pe cale de dispariție în Marea Neagră. Față de anul trecut, ponderea cazurilor de afalini și delfini comuni a fost mai mare: afalini (35%) și delfini comuni eșuați (8%).

În perioada ianuarie – decembrie 2018 au fost realizate 77 de expediții terestre, din care 66 intervenții rapide (în acest număr nu sunt incluse expediţiile realizate de voluntarii din cadrul rețelei de monitorizare). „Este îmbucurător faptul că numărul a scăzut semnificativ față de anul trecut, dar tot depășește media și ce este mai interesant – negativ vorbind – este numărul mare de afalini eșuați înregistrați în acest an“, spune Marian Paiu, coordonator Activități Teren ONG Mare Nostrum.

 

Omorâți de plasele pescarilor

O bună parte din delfinii care au eșuat la țărm au fost uciși de plasele pescarilor. Mai exact, 24 din cele 87 de cazuri de cetacee eșuate au fost cauzate de prinderea în plasele de calcan.

„Se impune luarea unor măsuri ferme de control şi prevenire a activităţii de braconaj care afectează populaţiile de cetacee, peste 60% dintre cetaceele care ajung la mal prezintă urme de prindere în plasă şi mai îngrijorător este faptul că numărul de cazuri de eșuare înregistrate în perioada de prohibiţie la calcan reprezintă între 18,31% (2015) şi 71,91% (2011) din totalul anual de cazuri de eşuare“, a subliniat Marian Paiu. Cele 24 de cazuri au fost raportate de către partenerii ONG Mare Nostrum.

 

Adoptă un delfin

Reprezentanții ONG spun că activitățile de monitorizare delfini fac parte din cadrul Programului „Monitorizarea și conservarea cetaceelor din Marea Neagră“, susţinut financiar prin Campania „Adoptă un delfin“. Rețeaua de observatori voluntari & training-uri face parte tot din acest program.

„Prin intermediul reţelei am reuşit să identificăm mai bine de 95% dintre cazurile de cetacee eșuate înregistrate pe parcursul anului 2018 pe litoralul românesc. Ultima eşuare a fost înregistrată pe data de 14 noiembrie 2018 – un marsuin (Phocoena phocoena relicta) având 130 cm lungime şi aflat în stare moderată de descompunere“, spune Costin Timofte, asistent coordonator Activități Teren.

Rețeaua are 20 de instituții partenere înscrise, mai exact 831 de elevi și 123 de profesori. Pentru a preveni astfel de cazuri pe viitor și pentru a informa constănțenii despre cum pot ajuta atunci când observă un delfin eșuat, în 2018 au fost organizate 6 sesiuni de informare, în cadrul cărora peste 10.000 de oameni au primit detalii despre modul în care se pot implica activ în soluționarea acestei probleme.

 

Ce este Mare Nostrum

Mare Nostrum şi-a asumat un rol activ în cadrul Reţelei de Monitorizare a Cetaceelor Eşuate încă de la începutul anilor 2000. Începând cu anul 2010 a dezvoltat şi coordonat această reţea, identificând până în prezent 810 de cetacee eşuate, instruind şi implicând aproximativ 8.000 de elevi şi profesori.

Rezultatele programului, precum şi dedicarea personalului au dus la recunoaşterea la nivel internaţional a organizaţiei, implicată în proiecte sau iniţiative internaţionale de anvergură pe acest subiect.

Încă din anul 2016, coordonatorul programului, Marian Paiu, a fost ales ca membru şi reprezentant al bazinului Mării Negre în cadrul Comitetului Ştiinţific al ACCOBAMS (Agreement on the Conservation of Cetaceans in the Black Sea, Mediterranean Sea and contiguous Atlantic area).

Activităţile cuprinse în programul Mare Nostrum de monitorizare şi conservare a cetaceelor, precum şi continuitatea acestora fac din program un cadru important de colectare de date pentru cercetarea românească în acest domeniu, ce trebuie susţinut prin aplicarea Planului de acţiune privind conservarea cetaceelor din apele româneşti ale Mării Negre.

Cele mai citite

Ciolacu reafirmă că alianța PSD-PNL îl are pe Cătălin Cîrstoiu candidat la Primăria generală a Capitalei

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, afirmă că în prezent Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL la Primăria generală a Capitalei, potrivit spotmedia.ro. El a subliniat că...

Spălătoriile auto, automatele de cafea și sucuri vor trebui să elibereze bon fiscal. Amenzi de peste 8.000 de lei

Automatele de cafea, sucuri sau sandvișuri, precum și spălătoriile auto vor trebui să elibereze bon fiscal, anunță Autoritatea Națională de Administrare Fiscală. După data...

Marcel Ciolacu, despre inflație: “Reuşim să o ducem într-un trend descendent… suntem în drumul economic corect”

Marcel Ciolacu, în calitate de prim-ministru, subliniază că inflația are o tendință descendentă, iar acest lucru devine evident în fiecare lună. În plus, el...
Ultima oră
Pe aceeași temă