27.2 C
București
marți, 16 aprilie 2024
AcasăȘtirile zileiMecanismul de redresare și reziliență al UE, aprobare finală

Mecanismul de redresare și reziliență al UE, aprobare finală

Documentul a fost parafat de către preşedintele Parlamentului European, David Sassoli, şi premierul portughez Antonio Costa, a cărui ţară deţine preşedinţia semestrială a Consiliului UE.

O mare parte din bani – 312,5 miliarde de euro – va fi acordată sub formă de granturi pentru investiţii şi reforme în cele 27 de state membre ale blocului comunitar. Pentru a accesa banii, guvernele trebuie să înainteze proiectele de cheltuieli până la 30 aprilie. Restul banilor pot fi acordaţi ca împrumuturi.

După ce Parlamentul European a dat undă verde miercuri pentru acest instrument, guvernele din UE l-au aprobat joi seară.

Premierul portughez Antonio Costa, a cărui ţară deţine preşedinţia rotativă a Consiliului EU, s-a deplasat la Bruxelles pentru a semna documentul din partea ţărilor membre, alături de preşedintele Parlamentului European, David Sassoli şi în prezenţa şefei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Acest ultim pas permite intrarea în vigoare a Mecanismului de redresare şi rezilienţă.

Uniunea Europeană a lansat vineri un apel către statele sale membre pentru a ”accelera” procedurile naţionale de ratificare a mecanismului care permite finanţarea planului de relansare post-COVID-19.

Până în prezent, doar şase state membre, inclusiv Franţa, au ratificat acest acord asupra ”propriilor resurse” – o procedură ce implică parlamentele naţionale sau regionale, în funcţie de fiecare ţară.

”A permite Comisiei să ridice bani pentru a investi este un act de înţelepciune şi de încredere. Noi facem apel către toate statele membre să ratifice decizia ‘resurse proprii’ cât mai rapid posibil”, a subliniat şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

”Nu putem aştepta. Au fost făcute angajamente de către guverne care dispun de majorităţi parlamentare. Trebuie accelerat, pentru că întreprinderile nu mai pot aştepta”, a afirmat şi preşedintele Parlamentului European, David Sassoli.

De partea sa, premierul portughez Antonio Costa a spus că ”dacă vaccinul este vitamina pentru revigorarea economiilor noastre, este esenţial ca statele să accelereze ratificarea pentru a permite Bruxelles-ului să finanţeze planurile de relansare naţionale”.

Cele mai citite

Rotiri gratuite la cazino. Chiar sunt gratuite? Cum le activezi și ce câștiguri poți obține

Rotirile gratuite fac parte din campaniile promoționale pe care operatorii de cazino online din țara noastră le desfășoară constant. Ele oferă utilizatorilor posibilitatea să...

Primirea României în Schengen este prezentată de Comisia Europeană drept “recomandare” pentru anul 2025

Comisia Europeană recomandă Consiliului UE, cu privire la situația Spațiului Schengen, "să ia o decizie finală și să stabilească o dată adecvată pentru ridicarea...

Klaus Iohannis participă la reuniunea extraordinară a Consiliului European

Președintele României, Klaus Iohannis, va participa, în perioada 17-18 aprilie 2024, la reuniunea extraordinară a Consiliului European, care va avea loc la Bruxelles, Regatul...
Ultima oră
Pe aceeași temă