11.5 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăȘtirile zileiMesajul Jandarmeriei înainte de mitingul din 10 august

Mesajul Jandarmeriei înainte de mitingul din 10 august

Jandarmeria Română va interveni în forță în cazul oricărui act de insubordonare civică ce va avea loc pe durata mitingului diaspora.

“Am văzut că au apărut oserie de mesaje în spațiul virtual. Am văzut amenințări cu moartea la adresa jandarmilor care asigură măsurile de ordine. Am mandatul instituțioanl, autoritățile nu vor tolera asemenea atitudini și nu vor sta impasibile, nu vom accepta insubordonarea civică, acțiuni violente care au ca scop destabilizarea ordinii de stat. Este important să înțelegem că Jandarmeria nu se confruntă cu cetățenii. Roolul nostru este de a asigura siguranța participanților. Nu suntem trupe pretoriene în serviciul discreționar al nimănui”, a declarat Marius Militaru, căpitanul Jandarmeriei Române.

Şeful Serviciului de comunicare din Jandarmeria Română, Marius Militaru, a îndemnat, joi, participanţii la protestul din 10 august să se delimiteze de incitările la violenţă care au apărut în ultimele zile în spaţiul public.

“Recomandăm tuturor să se delimiteze cu fermitate de acest tip de afirmaţii care nu fac decât să crească riscul radicalizării la adresa forţelor de ordine, cu scopul de a obţine o reacţie”, a spus Militaru, într-o conferinţă de presă, la sediul Jandarmeriei Române.

La rândul său, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Capitalei, Georgian Enache, a cerut participanţilor să nu împiedice forţele de ordine să îşi exercite activitatea, în situaţia în care aceştia vor interveni în cazul unor violenţe.

Ovidiu Grosu, cel care s-a autointitulat “adevăratul organizator al protestului diasporei din 10 august” şi i-a îndemnat pe protestatari să recurgă la acte de violenţă împotriva forţelor de ordine, a fost pus sub acuzare miercuri de procurorii DIICOT pentru săvârşirea infracţiunii de instigare publică.

Grosu a fost pus sub control judiciar pe o perioadă de 60 de zile, el având mai multe obligaţii: să nu folosească sisteme informatice ce au conexiunea de date activă (să nu utilizeze Internetul); să nu depăşească limita teritorială a judeţului de reşedinţă decât cu încuviinţarea prealabilă a DIICOT; să nu acorde interviuri; să nu participe la adunări publice; să nu deţină, să nu folosească şi să nu poarte arme.

Procurorii DIICOT au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de Ovidiu Grosu pentru săvârşirea infracţiunii de instigare publică, prev.de art. 332 alin.1 din Legea nr. 535/2004, cu referire la art. 32 alin.1 lit.a) şi c) din Legea nr. 535/2004.

Cauza este instrumentată împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate – Serviciul de Investigare a Infracţiunilor de Terorism.

Cele mai citite

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...
Ultima oră
Pe aceeași temă