14.3 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăȘtirile zileiMetroul bucureștean în pericol sau nu? Datoriile ajung la 132 de milioane...

Metroul bucureștean în pericol sau nu? Datoriile ajung la 132 de milioane de lei

Metrorex a transmis, joi seară, că circulaţia metrourilor nu va fi afectată de datoriile către firma de mentenanţă, iar prima tranşă, de 25 de milioane de lei, va fi plătită în perioada imediat următoare.

”Referitor la informaţiile difuzate în presă legate de întreruperea serviciilor de mentenanţă asigurate de Alstom trenurilor de metrou, Metrorex face următoarele precizări: Directorul general al Metrorex, Marin Aldea, a avut discuţii cu directorul general al Alstom, Gabriel Stanciu, şi au concluzionat că serviciile nu se vor suspenda începând de luni, aşa cum apare în presă, urmând că împreună să identifice solutiii pentru rezolvarea acestei situaţii”, a transmis, joi seară, Metrorex.

Sursa citată a precizat că reprezentanţii celor două instituţii au stabilit că plata primei tranşe, de 25 milioane lei, să se facă în perioada imediat următoare, urmând că diferenţa să se plătească eşalonat până la sfârşitul anului.

”În sensul celor precizate, asigurăm publicul călător că serviciile de mentananta nu vor fi întrerupte, iar circulaţia trenurilor de metrou nu va fi afectată”, a mai transmis Metrorex.

“Metrorex ne datorează 132 de milioane de lei (27,8 milioane euro, n.red.), vorbim doar despre facturi care sunt întârziate la plată mai mult de 45 de zile”, a declarat Gabriel Stanciu, șeful Alstom în România.

Dacă se va ajunge la suspendarea activității de mentenanță, Metrorex ar putea fi obligată să retragă treptat din circulație până la două treimi din trenurile care circulă în prezent în fiecare zi.

Contractul de mentenanţă a trenurilor de metrou a fost încheiat cu Alstom în 2004, renegociat în 2011, și are o valoare totală de circa 240 de milioane de euro. Actualul contract expiră pe 31 decembrie 2019. Metrorex nu a lansat deocamdată licitaţia pentru un contract nou.

Alstom se ocupă și de instalarea sistemului de automatizare și siguranță a circulației pentru Magistrala 5 de metrou din Drumul Taberei. Valoarea acestui contract este de circa 112,92 milioane lei, fără TVA.

Ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, a declarat recent că magistrala de metrou spre Drumul Taberei va fi deschisă traficului în decembrie și că unele lucrări vor fi executate şi după deschiderea traficului, făra a-l afecta.

Cele mai citite

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Captive ideologiei, euroelitele nu sesizează declinul capitalismului

Revoluţia franceză a desfiinţat latifundiile feudale, în folosul unităților de producție burgheze. Comuniștii au distrus proprietatea privată pentru a crea omul nou eliberat de...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...
Ultima oră
Pe aceeași temă