13.1 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăȘtirile zileiMii de soldați americani vin în estul Europei

Mii de soldați americani vin în estul Europei

Comandamentul Forțelor Terestre ale Statelor Unite (US Army) a anunțat oficial programul celui mai amplu exercițiu militar organizat, în ultimii 30 de ani, pe continentul european. Exercițiul este denumit  „Defender Europe 20”, este organizat în cadrul Operațiunii „Atlantic Resolve” și va începe în următoarele zile. La exercițiu participă circa 37.000 de militari americani, dintre care 20.000 de oameni, adică o divizie completă, sunt trimiși în Europa special pentru acest exercițiu.

Astfel, în luna februarie 2020, mai multe nave de transport, având la bord soldați și armament al Statelor Unite, vor ajunge în portul Bremerhaven din Germania. Tot în luna februarie, trupele americane deja aflate pe teritoriul Germaniei vor începe deplasarea pe calea ferată și pe căi rutiere. O altă demonstrație de forță a trupelor americane este planificată în localitatea Zuteendaal din Belgia.

Imediat după aceea, în luna martie, alte nave americane vor acosta în Belgia, în portul Anvers (Antwerp), precum și în Olanda, la Vlissingen.

Forțele Terestre ale Armatei Române vor fi și ele implicate în desfășurarea exercițiului „Defender Europe 20”, dar detalii despre rolul părții române încă nu sunt făcute publice. Decizia referitoare la implicarea României în acest exercițiu a fost anunțată în cadrul şedinţei de autoevaluare a Statului Major al Forţelor Tereste (SMFT) pentru anul 2019, ședință desfășurată acum câteva zile.

“Structuri ale SMFT vor fi implicate şi în activități de instruire multinaționale în marja exercițiului Defender Europe 20, care va fi desfășurat de armata Statelor Unite ale Americii în acest an în Europa, ca parte a Operațiunii Atlantic Resolve”, a anunțat un comunicat de presă al Ministerului Apărării Naționale (MApN).

Ministrul Apărării, generalul (r) Nicolae Ciucă, explica, încă de la sfârșitul anului 2019, că România trebuie să-și demonstreze capacitatea militară, inclusiv prin participarea trupelor sale la această uriașă desfășurare de forțe aliate.

“Exerciţiul este unul de amploare – poate cel mai mare exerciţiu aflat pe planşeta planificatorilor. Am transmis documentele pentru participare, am discutat cu şeful apărării din Polonia, am transmis, de asemenea, scrisoarea de aprobare la nivelul comandantului Forţelor Terestre Americane în Europa, astfel încât anul viitor să putem să avem o participare consistentă, pe măsura nivelului de ambiţie şi pe măsura rolului pe care România îl joacă în tot ceea ce înseamnă deciziile aliate pentru descurajarea şi apărarea Flancului estic al NATO”, preciza Nicolae Ciucă.

Forţele Terestre sunt cea mai numeroasă categorie de trupe ale Armatei României, reprezentând peste 50 la sută din efectivul acesteia. Forțele Terestre au avut în anul 2019 şi vor păstra şi în anul 2020, în ţară, pachete de forţe „în aşteptare”, care vor fi dislocabile la ordin și care vor fi capabile să răspundă şi să se integreze în cadrul unor capabilităţi ale NATO, în vederea executării unor posibile operaţii ale Alianţei. De asemenea, structuri ale Forțelor Terestre Române sunt nominalizate şi se instruiesc ca forţe de rezervă pentru misiuni şi operaţii ale NATO, ONU, UE, OSCE sau de tip coaliţie.

Exercițiul “Defender Europe 20” se va desfăşura în perioada februarie – august 2020, cu participarea a circa 37.000 de militari, dintre care 29.000 americani vor aparține Statelor Unite. Iar dintre americani, 20.000 vor fi trimiși în Europa special pentru acest exercițiu, a declarat, acum câteva zile, generalul Sean Bernabe, adjunctul șefului de stat major al Forțelor Terestre ale SUA (US Army) din Europa. Trupele din SUA vor ajunge mai întâi în Germania, de unde vor fi trimise, pe cale terestră, în Polonia și în cele trei state baltice. Formațiuni militare ale Statelor Unite vor fi trimise, de asemenea, în țări din Peninsula Scandinavă, precum și în Georgia – pe litoralul estic al Mării Negre. Rolul României în acest exercițiu nu este deocamdată clarificat, dar este aproape cert că România va facilita transportul trupelor NATO spre Georgia – țară parteneră a Alianței Atlantice, care aspiră să devină membru cu drepturi depline.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Piedone, la depunerea candidaturii pentru Primăria Capitalei: „Voi câștiga alegerile cu 42%”

Primarul Sectorului 5, Cristian Popescu Piedone, și-a depus astăzi candidatura pentru Primăria Municipiului Bucureşti și a declarat că va câștiga alegerile cu 42%.„Se pare...

Charalambous, cu o zi înaintea derby-ului FCSB – Rapid: „Jucătorii sunt înfometaţi să câştige acest titlu de campioni”

Antrenorul echipei FCSB, Elias Charalambous, a declarat că jucătorii săi sunt înfometaţi să câştige titlul de campioni în acest sezon şi că o victorie...

Nicușor a lansat cel mai mare fake-news de campanie

Nicușor Dan a rostogolit cea mai mare minciună din actuala campanie electorală. Presa neomarxistă s-a grăbit să preia anunțul echipei sale, potrivit căruia Agenția...
Ultima oră
Pe aceeași temă