14.3 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăȘtirile zileiMiniştrii Justiţiei şi Finanţelor au ajuns la un acord cu sindicaliştii din...

Miniştrii Justiţiei şi Finanţelor au ajuns la un acord cu sindicaliştii din penitenciare

Potrivit unui comunicat al MJ, cei doi miniştri s-au întâlnit miercuri, la Palatul Victoria, cu lideri de sindicat, respectiv preşedintele şi prim-vicepreşedintele Sindicatului Naţional al Lucrătorilor din Penitenciare, Ştefan Teoroc şi Mihaela Neacşu, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Sistemul Penitenciar, Florin Şchiopu, precum şi cu preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor, Sorin Dumitraşcu.

“Discuţiile de la Palatul Victoria s-au finalizat cu acordul încheiat între reprezentanţii Guvernului României şi cei ai sindicatelor privind plata drepturilor de natură salarială şi de asistenţă socială a personalului din sistemul penitenciar, în sumă totală de 80.972.000 lei, în cadrul unui calendar de plăţi agreat de comun acord. De asemenea, s-a agreat constituirea unui grup de lucru care să analizeze şi să vină cu propuneri pentru modificarea şi completarea legislaţiei privind statutul şi activitatea personalului din sistemul penitenciar, precum şi continuarea unui dialog permanent”, declară Ministerului Justiţiei.

La jumătatea lunii aprilie, Sindicatul Naţional al Lucrătorilor din Penitenciare a anunţat declanşarea unor acţiuni de protest pe termen nedeterminat, din cauza diminuărilor salariale suferite de majoritatea angajaţilor din sistem.

La vremea respectivă sindicaliştii au arătat acţiunile lor de protest vizează refuzul muncii suplimentare în tot sistemul – acest lucru fiind demarat din 11 aprilie – fapt care va genera blocaje în activitate.

Pe lista revendicărilor sindicaliştilor din penitenciare se află adoptarea Statutului poliţistului de penitenciare (eliminarea amendamentelor neconstituţionale, nedemocratice şi antisindicale), publicarea de urgenţă a ordinului de ministru privind plata orelor suplimentare pentru perioada 2019-2021 (impus prin OUG 114/2018) – similar celorlalte instituţii din structura de apărare naţională, interzicerea muncii forţate în sistemul penitenciar, plata muncii suplimentare necompensate cu timp liber (conform legii) – similar celorlalte instituţii din structura de apărare naţională, stoparea suprasolicitării şi vulnerabilizării personalului ca soluţie pentru lipsa de resurse umane şi financiare, precum şi ca reacţie managerială la dezacordul de a munci suplimentar; plata cheltuielilor turistice pentru întreg personalul şi nu doar pentru 17% dintre salariaţi.

Cele mai citite

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă