18.7 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăȘtirile zileiMinistrul Apărării, Ionel Ciucă: Rusia vrea supremație în Marea Neagră

Ministrul Apărării, Ionel Ciucă: Rusia vrea supremație în Marea Neagră

Acest mesaj a fost transmis în cadrul ședinței de evaluare a activității Ministerului Apărării Naționale (MApN) pe anul 2019, ședință desfășurată la data de 25 februarie 2020, în prezența președintelui Klaus Iohannis și a premierului Ludovic Orban.

Ulterior, ministrul Ciucă a transmis același avertisment și printr-un mesaj postat pe pagina lui de Facebook.

“Riscurile şi ameninţările convenţionale şi asimetrice, acţiunile flagrante de contestare a multilateralismului şi a sistemului de valori democratice, încălcările dreptului internaţional şi multiplicarea polilor de tensiune, inclusiv prin folosirea forţei militare – aspect evident şi în vecinătatea României – au continuat să se manifeste acut. S-a accentuat potențialul destabilizator în zone precum: Regiunea Extinsă a Mării Negre, nordul Africii, Orientul Mijlociu şi zona Golfului Persic. De asemenea, Balcanii de Vest continuă să rămână o regiune cu un echilibru de securitate şi stabilitate fragil.

Cea mai îngrijorătoare evoluţie este că, prin intermediul Crimeei, Rusia poate proiecta o hegemonie auto-asumată în Marea Neagră, cu importante consecinţe asupra forţelor de descurajare ale Alianţei. În cele din urmă, intenţia acestei militarizări accentuate este de a nu permite NATO şi aliaţilor să opereze liber în regiune. Desfășurarea de capabilităţi anti-acces și de interdicție regională reprezintă o transformare majoră a securității în Marea Neagră. Descurajarea şi logica echilibrului militar se schimbă.

În acest context geo-strategic extrem de complicat, eforturile noastre au urmărit promovarea intereselor strategice naționale în cadrul NATO, al Uniunii Europene şi în relațiile de parteneriat strategic”, a explicat ministrul Ciucă.

Ce susține Rusia

Interesant este faptul că, aproape simultan cu mesajul ministrului român, Rusia lansa și ea un avertisment cu privire la zona Mării Negre. Un membru al Comisiei de Apărare din Duma de Stat, Yuri Shvytkin, semnala, la data de 24  februarie, “un interes nesănătos al Statelor Unite în apropierea țării noastre”. Acesta era comentariul oficialului rus față de intrarea, cu o zi înainte, în Marea Neagră, a distrugătorului american USS Ross. Este de precizat că nava militară americană abia trecuse de Strâmtoarea Bosfor, deci era foarte departe de apele teritoriale ale Rusiei.

Mesajul transmis de ministrul Nicolae Ciucă îl întărește pe cel lansat anterior de șeful Statului Major al Forțelor Navale, viceamiralul Alexandru Mîrșu, în ședința de autoevaluare a Forțelor Navale Române.

Ofițerul a atras atenția cu privire la “implicațiile negative ale neînceperii programelor de achiziții majore pentru Forțele Navale”, programe care urmau să asigure “înzestrarea cu corvete multifuncționale, modernizarea fregatelor tip T-22R și înzestrarea cu sisteme de instalații mobile de lansare rachete navale”.

“În analiza sa, viceamiralul Mîrșu a trecut în revistă țintele de capabilități atribuite Forțelor Navale Române și modalitatea de implementare a acestora, conform programului NATO Capabilty Targets. A menționat, de asemenea, că realizarea dotării unor platforme navale cu sisteme militare automate de identificare a țintelor navale și modernizarea sistemului integrat de comunicații la puitorul de mine și plase PM-274 și la fregatele T-22 reprezintă obiective importante în vederea îndeplinirii angajamentelor asumate față de NATO”, anunțase un comunicat al MApN.
La acest bilanț nu s-a promis achiziția de corvete multifuncționale, achiziție despre care șefii Forțelor Navale  anunțau că este pe agenda conducerii MApN încă de acum cinci ani.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Enigma doctorului Socrates

Un tânăr înalt, brunet și timid stă deoparte și examinează viața din jurul lui pentru a-i da un sens, așa cum îi îndruma Socrate...

Rusia – Ucraina, ziua 770: Biden vrea să trimită arme Kievului chiar de săptămâna această

Preşedintele american, Joe Biden, a afirmat că Statele Unite vor "începe să trimită arme şi echipamente în Ucraina chiar din această săptămână", după ce...

Bătălia pentru Sectorul 1: imperativa coaliție anti-Clotilde

Se ascute lupta, odată cu nominalizarea lui Sebastian Burduja și a Gabrielei Firea, candidați separați ai coaliției PSD-PNL, pentru funcția de primar general al...
Ultima oră
Pe aceeași temă