13.2 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăȘtirile zileiMinistrul Natalia Intotero va continua campania ''Informare acasă! Siguranţă în lume!''

Ministrul Natalia Intotero va continua campania ”Informare acasă! Siguranţă în lume!”

“Dată fiind importanţa numărului cetăţenilor care trăiesc în afara graniţelor, dar şi a complexităţii problemelor cu care aceştia se confruntă, (…) am decis să demarăm această campanie naţională ‘Informare acasă! Siguranţă în lume!’, care s-a desfăşurat într-o primă etapă în toate judeţele ţării. Prima etapă a fost dedicată tinerilor, iar a doua etapă o vom iniţia undeva după jumătatea lunii august până la sfârşitul lunii septembrie, când vom reveni în fiecare judeţ al ţării”, a declarat Natalia Intotero, într-o conferinţă de presă în care a prezentat bilanţul pe primul semestru al ministerului pe care îl conduce.

Ea a precizat că a doua parte a campaniei se va axa pe implicarea consiliilor judeţene. “Vom discuta cu toţi reprezentanţii unităţilor administrativ-teritoriale din cadrul fiecărui judeţ şi vom încerca să informăm cât mai bine cetăţenii care îşi doresc să călătorească, să muncească sau să trăiască în afara ţării, bineînţeles în colaborare cu mediul asociativ din afara graniţelor ţării, cu parohiile româneşti, cu reprezentanţii mass-media de pretutindeni”, a afirmat Intotero.

De asemenea, ea a vorbit despre demersurile făcute pentru procesul de reîntoarcere şi reinserţie socială a românilor din afara graniţelor ţării. “Până în momentul de faţă am avut reuniuni de lucru în vederea iniţierii unui proiect de lege privind procesul de reîntoarcere şi reinserţie socială”, a spus Intotero.

Ministrul a menţionat că au avut loc discuţii şi pentru identificarea de soluţii, astfel încât elevii care s-au născut în afara graniţelor ţării şi care pot întâmpina dificultăţi de adaptare în momentul în care familiile acestora se întorc acasă să beneficieze de sprijin din partea dascălilor din instituţiile de învăţământ.

Totodată, Natalia Intotero a făcut referire la situaţiile delicate ale unor români din străinătate. “Ori de câte ori românii din afara graniţelor s-au aflat în situaţii delicate, am încercat să răspundem prezent”, a susţinut ea.

În acest sens, ministrul a precizat că a fost în zona Bari, Italia, pentru a discuta cu reprezentanţi ai autorităţilor, dar şi ai centrelor de asistenţă socială. “În aceste centre avem mai mulţi minori instituţionalizaţi, dar o avem şi pe doamna Cristina Condrea, (…) românca ce a fost sechestrată zece ani. Ne-am asigurat că (…) beneficiază de toate condiţiile decente de cazare, de viaţă, atât ea, cât şi copiii acesteia”, a declarat Intotero.

Intotero a spus că a fost şi în zona Sevilla, Spania, pentru a analiza situaţia a doi minori a căror mamă, Cristina, a decedat. “Ne-am asigurat că cele două fetiţe beneficiază de toată dragostea şi toată atenţia din partea autorităţilor”, a spus ministrul pentru Românii de Pretutindeni. Ea a adăugat că a discutat şi cu reprezentanţii MAE şi ai Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Copilului, fiind demarate procedurile pentru aducerea în ţară a celor doi minori.

Cele mai citite

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...
Ultima oră
Pe aceeași temă