Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Negocieri la Chișinău. România vrea să se implice în rezolvarea crizei transnistrene

Negocieri la Chișinău. România vrea să se implice în rezolvarea crizei transnistrene

Miniștrii de Externe ai României și ai Republicii Moldova, Ramona Mănescu și Nicu Popescu, s-au întâlnit, miercuri, la Chișinău.

Mihai Diac 0 comentarii

Ministrul Ramona Mănescu a anunțat, miercuri, că Guvernul de la București este gata să ofere Guvernului Republicii Moldova “orice tip de asistență și expertiză” în vederea rezolvării conflictului din Transnistria.

Șefa diplomației române a făcut această declarație la Chișinău, în prezența omologului său din Republica Moldova, Nicu Popescu.

Ramona Mănescu a precizat că pentru România este esențială “reglementarea” situației din zona Nistrului, cu condiția respectarea integrității teritoriale și a suveranității Republicii Moldova.

Mesajul transmis de Ramona Mănescu a fost salutat de șeful diplomației de la Chișinău, care a precizat că România și Republica Moldova “au o abordare comună” în vederea soluționarii crizei din raioanele de est ale Republicii Moldova.

Pe de altă parte, cei doi oficiali au analizat proiectele energetice comune, cel mai important vizând gazoductul Iași – Ungheni – Chișinău, considerat un obiectiv strategic. Prelungirea magistralei Iaşi-Ungheni până la Chişinău va permite Republicii Moldova să-şi diversifice sursele de energie şi să fie mai puțin dependentă de importul de gaze din Rusia.

Lucrările vizează construirea unei conducte cu o lungime de 120 de kilometri, a trei stații de predare a gazelor naturale (două în Chișinău și una în zona Ungheni) precum și a unui centru de dispecerizare în localitatea Ghidighici. Linia de transport de gaze dintre Ungheni și Chișinău reprezintă cea de-a doua etapă a proiectului de interconectare Iași – Ungheni – Chișinău. Ramona Mănescu a afirmat, ieri, că în primăvara anului 2020, acest gazoduct va fi complet operațional.

Comentarii

loading...