15.3 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăȘtirile zileiNegocieri la Ministerul Justiţiei cu sindicatele din penitenciare

Negocieri la Ministerul Justiţiei cu sindicatele din penitenciare

”Trebuie precizat că Ana Birchall, ministrul interimar al Justiţiei, a deschis dialogul cu sindicatele din penitenciare, imediat după preluarea funcţiei, şi am avut deja o întâlnire, la minister, pentru identificarea unor soluţii rapide pentru deblocarea procedurilor de resurse umane şi identificarea unor surse de finanţare care să repună în plată drepturile salariale suspendate în mandatul lui Tudorel Toader”, se menţionează în comunicat.

FSANP salută alăturarea tuturor structurilor sindicale din penitenciare la programul de acţiuni declanşate pentru îmbunătăţirea condiţiilor de lucru, plata drepturilor salariale restante sau suspendate, asigurarea finanţării necesare unei bune funcţionări a sistemului penitenciar şi aprobarea Statutului poliţistului de penitenciare.

“Fostul ministru al Justiţiei Tudorel Toader s-a folosit de faptul că până recent doar Federaţia Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor a cerut public soluţionarea acestor probleme. Iată că această situaţie încetează, alte două organizaţii sindicale alăturându-se acestui demers, în acest fel fiind reprezentat peste 90% din personalul sistemului penitenciar la aceste acţiuni”, se mai scrie în comunicat.

Sindicaliştii subliniază că schimbarea de abordare este vizibilă şi contează, “atâta timp cât din partea Ministerului Justiţiei există o deschidere onestă către dialog”, dar se declară conştienţi de faptul că un mandat interimar la MJ poate, în cea mai bună situaţie, să ofere soluţii urgente pentru probleme stringente, precum deficitul cronic de resurse umane şi financiare.

“Ne manifestăm, aşadar, convingerea că această unitate de acţiune sindicală nu este o alegere conjuncturală, perioada alegerilor făcând Guvernul mai disponibil la dialog şi că aceste acţiuni vor continua chiar şi în condiţiile în care un alt Tudorel Toader – de aceeaşi factură, calitate şi aceeaşi abordare în relaţia cu sindicale, va fi desemnat ministru al Justiţiei”, se mai spune în comunicat.

Angajaţii din penitenciarele Aiud şi Rahova au organizat, luni, mitinguri de protest în faţa celor două închisori, nemulţumiţi de regimul de muncă la care sunt supuşi, au anunţat Sindicatul Naţional al Lucrătorilor de Penitenciare (SNLP) şi Federaţia Sindicatelor din Sistemul Penitenciar (FSSP).

Cele două organizaţii sindicale, care reunesc 9.000 de persoane din totalul de 13.000 de salariaţi din sistemul penitenciar, au adoptat un calendar de proteste potrivit căruia în zilele de luni, miercuri şi vineri vor avea loc mitinguri în penitenciarele din ţară.

Sindicaliştii au următoarele revendicări: adoptarea Statutului poliţistului de penitenciare (eliminarea amendamentelor neconstituţionale, nedemocratice şi antisindicale), publicarea de urgenţă a ordinului de ministru privind plata orelor suplimentare pentru perioada 2019-2021 (impus prin OUG 114/2018) – similar celorlalte instituţii din structura de apărare naţională, interzicerea muncii forţate în sistemul penitenciar, unde deţinuţii sunt plătiţi, spre deosebire de personal; plata muncii suplimentare necompensate cu timp liber (conform legii) – similar celorlalte instituţii din structura de apărare naţională, stoparea suprasolicitării şi vulnerabilizării personalului ca soluţie pentru lipsa de resurse umane şi financiare, precum şi ca reacţie managerială la dezacordul de a munci suplimentar; plata cheltuielilor turistice pentru întreg personalul şi nu doar pentru 17% dintre salariaţi.

În calendarul de acţiuni de protest pregătit de cele două organizaţii sindicale se mai află şi un miting în Piaţa Victoriei, programat pentru luna iunie, la care sunt aşteptate 3.000 de persoane.

Cele mai citite

De ce reconstrucția incluzivă a Romilor din Ucraina postbelică va fi o palmă pentru Putin

Acesta s-ar putea să nu pară momentul potrivit pentru a vorbi despre Romii din Ucraina. Conducerea țării se luptă să mențină sprijinul aliaților cheie....

Marseille, Atalanta, AS Roma și Bayer Leverkusen s-au calificat în „careul de ași” al Europa League

Olympique Marseille, Atalanta Bergamo, AS Roma și Bayer Leverkusen s-au calificat joi seară în semifinalele Europa League, după meciurile din manşa secundă a „sferturilor”. Liverpool...

Klaus Iohannis a semnat mai multe decrete. Un procuror a fost eliberat din funcție

Klaus Iohannis, președintele României, a semnat mai multe decrete. Iohannis a eliberat din funcție și un procuror. Decret privind promulgarea Legii pentru modificarea și completarea...
Ultima oră
Pe aceeași temă