10.3 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăȘtirile zileiNoi detalii în cazul tânărului ucis de poarta căzută în Timişoara, în...

Noi detalii în cazul tânărului ucis de poarta căzută în Timişoara, în timpul unei furtuni

Purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Judecătoria Timişoara, Laurenţiu Mirel Toader, a declarat, miercuri, corespondentului Mediafax, că opt persoane au calitatea de suspecţi în dosarul penal care a fost deschis după ce poarta de intrare în oraş, de pe Calea Lugojului, s-a prăbuşit în timpul furtunii puternice din luna septembrie a anului trecut şi a căzut pe o maşină în care se afla un tânăr de 24 de ani, care a murit pe loc.

 
“În cazul acelui dosar penal se efectuează urmărirea penală vizavi de opt suspecţi, întrucât există o suspiciune rezonabilă că ele au săvârşit anumite infracţiuni care sunt cercetate în dosarul respectiv. Asta nu înseamnă că persoanele respective se fac vinovate de săvârşirea faptelor respective, ci doar este o nouă fază în cadrul procesului, urmând să li se aducă la cunoştinţă acuzaţia, să poată să beneficieze de anumite drepturi procesuale din cadrul procesului penal, să solicite administrarea de probe şi în funcţie de probatoriul administrat în cauză, să se observe dacă rezultă că ele au săvârşit faptele care li se impună sau nu”, a afirmat Laurenţiu Mirel Toader.

Purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Judecătoria Timişoara nu a dorit să furnizeze numele celor opt persoane suspecte în dosar, precizând că “orice informaţii suplimentare din acest dosar nu pot fi oferite în acest moment”.

„Este vorba de două infracţiuni de care sunt suspectate persoanele respective: ucidere din culpă şi o infracţiune la legea specială, la legea construcţiilor”, a mai precizat Laurenţiu Mirel Toader.

La sfârşitul lunii ianuarie a acestui an, primarul Timişoarei, Nicolae Robu, şi viceprimarul Dan Diaconu au fost audiaţi al sediul Poliţiei Timiş în dosarul porţii de intrare în oraş.

Cei doi au fost audiaţi în dosarul penal care a fost deschis după ce poarta de intrare în Timişoara, de pe Calea Lugojului, s-a prăbuşit în timpul furtunii puternice din luna septembrie a anului trecut şi a căzut pe o maşină în care se afla un tânăr de 24 de ani, care a murit pe loc.

 
 
Poarta a fost construită în urmă cu 37 de ani şi modernizată în urmă cu peste doi ani, lucrare pentru care Primăria Timişoara a plătit unei firme locale peste 50.000 de euro. Tânărul care a murit strivit de poarta de la intrarea în Timişoara se numea Vlad Baici şi era student în ultimul an la Facultatea de Medicină Dentară.

În luna octombrie a anului trecut, a fost realizată şi o expertiză tehnică în cazul prăbuşirii porţii de intrare în Timişoara, de pe Calea Lugojului, la solicitarea Inspectoratului de Stat pentru Construcţii, care arăta faptul că aceasta a căzut pentru că “nu s-au luat măsurile de siguranţă necesare”.

“Nu există o cauză unică, nu există o singură cauză care să spunem că este cea care a determinat prăbuşirea porţii, este un cumul de cauze, un cumul de factori. Deci, sunt mai mulţi factori au contribuit la slăbirea acestei construcţii şi a căzut. În primul rând, s-a plecat de la prima proiectare, care s-a făcut în anii ‘80, care a fost mai slabă, nu a fost prevăzută pentru un vânt foarte puternic. Pe urmă, în anul 2014 (n.r. poarta a fost reabilitată de Primăria Timişoara în perioada 2014 – 2015), s-a majorat suprafaţa expusă, s-au înlocuit literele care erau cu altele şi s-a mărit starea de obturare, poarta a devenit şi mai vulnerabilă. Şi al treilea motiv este că a venit un vânt care a depăşit viteza cu care se calculează la vânt construcţiile aici în zona Timişoarei. Toate aceste trei cauze au dus la pierderea rezistenţei porţii. Într-o anumită măsură, cam toţi au greşit, nu s-au luat măsurile de siguranţă necesare”, declara, corespondentului MEDIAFAX, Victor-Radu Marinov, expertul tehnic care a realizat expertiza.

Cele mai citite

Boloș. după discuțiile cu agențiile internaționale, în SUA. VIDEO

Agenţiile ne-au reconfirmat ratingul suveran şi perspectiva stabilă, dar asta nu înseamnă că nu există loc de creştere, pentru că investitorii străini au tendinţa...
Ultima oră
Pe aceeași temă