Noul proprietar al Sidex, Grupul britanic Liberty House, anunță investiții în creșterea producției

Noul proprietar al Sidex, Grupul britanic Liberty House, anunță investiții în creșterea producției

Potrivit lui Jon Bolton, CEO Liberty Steel, producția anuală a combinatului de la Galați va crește de la 2 la 3 milioane de tone de oțel, iar pentru susținerea acestei creșteri vor fi create noi locuri de muncă.

Ticu Ciobotaru 0 comentarii

 

După jumătate de an de incertitudini cu privire la viitorul siderurgiei românești, în condițiile în care Grupul ArcelorMittal anunțase scoaterea la vânzare a activelor principalului producător de oțel din România, combinatul de la Galați, declarațiile reprezentanților viitorului proprietar al combinatului, Liberty House Group, din Marea Britanie, anunță planuri de creştere a capacităţii de producție cu 1 milion de tone până în anul 2021-2022, precum şi intenţia de a investi în producţia primară de oţel şi în cea de rulouri laminate la cald.

Aceste intenții au fost anunțate în cadrul întâlnirii pe care vicepremierul Viorel Ștefan a avut-o cu Jon Bolton, CEO Liberty Steel, director Global Steel Development în cadrul Liberty House Group. Potrivit unui comunicat al companiei britanice, Jon Bolton a discutat cu vicepremierul Viorel Ştefan şi despre oportunităţile pe care le oferă colaborarea cu Guvernul României pentru a susţine planurile de creştere şi de investiţii în infrastructură. Aceste oportunităţi includ, pe de o parte, creşterea capacităţii de producţie a combinatului, iar pe de altă parte, investiţiile în educaţie, cercetare şi dezvoltare, precum şi explorarea potenţialului de a crea noi produse din oţel.

În prezent, „Liberty“ fabrică produse ce pot completa oferta existentă a combinatului de la Galaţi şi astfel susţine actualul plan de dezvoltare în România. Aceste produse includ produse tubulare pentru instalații de petrol şi gaze naturale, şină de cale ferată, produse speciale pentru industria aviatică şi de apărare. În plus, a fost adusă în discuţie posibilitatea colaborării şi pe alte paliere cu Alianţa GFG, cum ar fi: servicii financiare, energie, infrastructură şi zona imobiliară.

 

De ce a fost scos la vânzare Sidexul

 Reamintim că scoaterea la vânzare a activelor fostului Sidex a avut loc în contextul în care Grupul ArcelorMittal a convenit cu Guvernul Italiei preluarea combinatului din Ilva, cel mai mare din Europa, iar Comisia Europeană a pus condiția ca ArcelorMittal să renunțe la alte unități pe care le deține în Europa, astfel încât producția, inclusiv cu cea a combinatului din Ilva, să nu depășeșcă 40% din producția totală de oțel din Uniunea Europeană, pentru că s-ar ajunge la o situație de monopol. Grupul ArcelorMittal a înaintat la Comisia Europeană un „pachet de compensare“, respectiv lista unor combinate siderurgice și capacități de producție din Europa pe care le-ar putea vinde pentru a obține acordul Comisiei pentru preluarea Ilva. Combinatul de la Galați era pe locul doi al acestei liste.

Pe data de 12 octombrie, Grupul britanic Liberty, parte a Alianţei mondiale GFG aparţinând omului de afaceri Sanjeev Gupta, a anunţat un acord condiţionat pentru cumpărarea a patru combinate siderurgice din Europa, respectiv ArcelorMittal de la Galaţi şi Ostrava, din Cehia, precum şi laminoarele de la Skopje, din Macedonia şi Piombino din Italia.

Cele patru combinate au peste 12.500 de angajaţi şi vor poziţiona grupul în centrul industriei siderurgice din Europa. Tranzacţia ar majora capacitatea de laminare totală a Grupului Liberty la peste 15 milioane de tone pe an. Finalizarea achiziţiei pachetului de dezinvestire, format din capacitățile de producție de la Galați, Ostrava, Skopje şi Piombino, depinde de finalizarea achiziţiei combinatului Ilva de către ArcelorMittal şi este condiţionat de aprobarea Comisiei Europene.

„GFG“ - afaceri în Dubai, Hong Kong, Paris şi New York

Grupul Liberty face parte din Alianța GFG, un grup mondial de întreprinderi din industria energetică, minieră, metalurgică, inginerie, logistică şi servicii financiare, cu sediul la Londra, cu centre suplimentare în Dubai, Hong Kong, Singapore, Sydney, Paris şi New York şi o prezență în aproximativ 30 de ţări la nivel mondial. Alianţa, care are aproximativ 14.000 de angajați şi o cifră de afaceri ce depăşeşte 15 miliarde de dolari și include întreprinderi industriale şi metalurgice integrate sub marca „Liberty“, un grup de resurse, energetic, transport şi infrastructură sub marca „SIMEC“, precum şi Wyelands, o filială bancară şi financiară, precum şi o filială imobiliară, Jahama Estates.

 

Investiții în ­echipamente, pentru creșterea ­producției

CEO Liberty Steel, Jon Bolton, a avut o primă întâlnire cu administrația și sindicatele de la combinatul siderurgic de la Galați, pentru a deschide dialogul despre viitorul combinatului. Într-un interviu publicat în presa locală, reprezentantul Liberty Steel a precizat că în cadrul acestei prime runde de discuții a dat garanții în ceea ce privește păstrarea locurilor de muncă și creșterea producției.

„Am reiterat angajamentul Liberty Steel de a susține creșterea combinatului, de a aduce valoare adăugată, de a proteja locurile de muncă și de a îmbunătăți condițiile de lucru. Am reconfirmat intenția de a lua în considerare toate opțiunile pentru extinderea producției actuale, atât prin utilizarea echipamentelor existente, cât și prin investiții, pentru a crește capacitatea de producție și pentru a spori potențialul companiei. În plus, vom lăsa combinatului posibilitatea de a-și crea propriile piețe oriunde poate fi competitiv“, a precizat Jon Bolton. În cele șase luni de incertitudini cu privire la viitorul Sidexului, în care au fost vehiculate tot felul de zvonuri, din care nu lipsea și scenariul cumpărării combinatului de căte o companie care l-ar putea închide pentru a-l scoate de pe piața europeană a oțelului, reprezentantul Liberty Steel a fost întrebat și despre o ast­fel de ipoteză, iar răspunsul său a fost lipsit de echivoc: „Nu, categoric nu, aceste scenarii nu au niciun sens și nu există nicio bază pentru aceste zvonuri. Noi achiziționăm capacități de producție pentru a le dezvolta pe termen lung. Așa am făcut în toate țările și este ceea ce vom face și la Galați“. Aceste asigurări sunt bine primite în mediile economice din Galați, unde 800 de societăți depind de activitatea combinatului.

 

Nu vor fi concedieri, ci noi locuri de muncă

Potrivit lui Jon Bolton, compania Liberty Steel are un plan de dezvoltare pentru creșterea capacității de producție de la valoarea actuală, de 2 milioane de tone pe an, la 3 milioane de tone pe an și un plan de investiții, atât în echipamente, cât și în dezvoltarea personalului, pentru a se garanta o creștere pe termen lung. Vor fi investiții în producția primară de oțel și în cea de rulouri laminate la cald. După această etapă, vor fi create premizele creșterii producției peste 3 milioane de tone anual. În acest context, nu se pune problema restructurării personalului, prin „autodisponibilizări“ sau „prepensionări“ cum s-a întâmplat în ultimii ani, fiind previzibilă o creștere a numărului locurilor de muncă pe măsura creșterii producției: „Toți angajații existenți ai combinatului de la Galați vor fi preluați de Liberty Steel. Odată ce tranziția va fi completă, planul nostru este să creștem capacitatea de producție, dar și numărul de angajați, ca să putem susține producția“, a precizat CEO-ul Liberty Steel, Jon Bolton.

 

Legenda Sidex merge mai departe

În baza acestor declarații, se poate spune că „legenda“ are șanse să meargă mai departe, pentru că Sidexul a fost una din legendele industriei românești. La începutul anilor ‘90 avea 28.000 de angajați, acum mai are aproximativ 7.000. Produc­ţia-record a combinatului de la Galaţi a fost înregistrată în 1989 şi a fost de 7.663.000 tone de oţel. În perioada de după 1990, au scăzut constant atât producţia, cât şi capacităţile de producţie. De la 10,26 milioane tone în 1993, capacităţile de produc­ţie au scăzut la 4,25 milioane tone, în 2002, primul an de după privatizarea Sidex.

În 2002, producţia de oţel a fost de 4.513.000 tone de oţel. În 2009, primul an de criză, producția a fost de 1,9 milioane tone. După o perioadă în care a fost la nivel scăzut pe fondul crizei cu care s-a confrunat piața oțelului, din 2015 a revenit la o producție de 2 milioane tone de oțel. De-a lungul anilor o parte dintre echipamentele combinatului au fost închise, pentru că erau depășite din punct de vedere tehnologic şi al consumurilor energetice, ce făceau ca producţia de oţel cu echipamente la nivelul anilor ’60-’70 să devină necompetitivă.  

Comentarii

loading...