21.4 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăȘtirile zileiNu te opri iarna asta. Cum să-ți pui la punct mașina

Nu te opri iarna asta. Cum să-ți pui la punct mașina

Iarna-i grea, omătul poate fi surprinzător de mare, iar ulița poate îngheța peste noapte. Dar dacă ai mașina bine pregătită, nimic nu te oprește. Și merită să dai un ban în plus toamna, ca să ai sărbători de iarnă liniștite. Mai ales că poți folosi un card de credit și să împarți cheltuielile mari în rate ușor de plătit. Nu sunt lucruri revoluționare, dar e bine să bifăm această listă în fiecare an. Pentru că fiecare participant la trafic are datoria de a-și păstra mașina sigură.

 

Anvelope

Cel mai important accesoriu al mașinii tale – și nu doar pe timp de iarnă – este „încălțămintea”. Cu roțile nu te joci, se spune. Și este foarte adevărat. Dacă o pată de rugină nu te deranjează atât de mult, calitatea roților poate să facă diferența dintre o mașină sigură și o sanie de două tone pe drumul public.

Anvelopele All Season sunt o soluție, dacă știi că nu ai de parcurs drumuri lungi sau prin zone montane. Însă indicat ar fi să ai două seturi și să dai un ban în plus pentru cele de iarnă. Vei urca la volan cu mai multă încredere. Mai ales când ai toată familia în spate.

 

Bateria

Bateriile sunt cele mai solicitate la temperaturi scăzute. Vâscozitatea uleiului de motor este mai mare când e frig, iar demarorul pune mai greu motorul în mișcare. Ceea ce solicită bateria. Dacă știi că nu e tocmai nouă, înainte de iarnă e momentul perfect s-o schimbi. Dacă ai dubii în privința calității bateriei, poți apela la un service sau un mecanic care o va măsura cu ajutorul unui voltmetru sau ampermetru.

 

Antigelul

Lichidul de răcire din vasul de expansiune trebuie să aibă o anumită densitate pentru a nu avea surprize la temperaturi sub 0 grade. În special după o vară toridă, în care ai completat antigelul cu apă distilată, e bine să verifici din nou densitatea acestuia. La fel de indicat este să verifici constant temperatura motorului. Dacă temperatura nu atinge nivelul optim (de obcei 90 de grade) și scade pe măsură ce soliciți motorul mai mult, ceva nu e în regulă. De obicei, e vina unui termostat defect, care poate fi schimbat ușor la service.

 

Uleiul de motor

Nu degeaba se schimbă uleiul toamna. De regulă, trebuie înlocuit o dată pe an, ceea ce înseamnă că vei începe fiecare sezon rece cu un ulei proaspăt. Ceea ce e foarte important, pentru că, așa cum am menționat, vâscozitatea lui crește la temperaturi reduse. Un ulei proaspăt se va comporta mai bine în astfel de condiții. Ai grijă să cumperi doar ulei de cea mai bună calitate, de tipul recomandat de producătorul mașinii tale. Și să schimbi toate filtrele, în special cele de aer și ulei.

 

Kitul de iarnă

Pe lângă trusa medicală, extinctorul și alte elemente obligatorii pe tot timpul anului, e bine să-ți pregătești portbagajul de iarnă cu un kit minim de supraviețuire. Lopata, sacul cu sare sau nisip, o lanternă, o pătură groasă și niște haine groase în plus sunt lucruri pe care nu vrei să le folosești, dar te vei bucura să le găsești în mașină, la nevoie.

 

Ștergătoarele de parbriz

De regulă, se schimbă când ating un anumit grad de uzură. Dar n-ai vrea să aștepți până e prea târziu. E adevărat că în prezent găsești ștergătoare aproape oriunde, inlcusiv în supermarketuri. Dar e de ajuns un petec înghețat pe parbriz ca să-ți scadă vizibilitatea și să te aducă în situații riscante în trafic. Schimbă-le înainte de prima zăpadă și vei sta liniștit. Mai ales că sunt ieftine și ușor de montat.

 

Indiferent de cheltuieli, există un minim de piese și accesorii care trebuie actualizat constant. Pentru binele tău și al nostru, al tuturor. Iar ca să nu faci niciun compormis, CardAvantaj vine în ajutor cu oferte la partenerii din domeniul auto, ca să poți cumpăra tot ce ai nevoie, în orice sezon.

Cele mai citite

Explozie la Rafinăria Petromidia! Autoritățile au activat Planul Roșu de Intervenție

O explozie s-a produs, vineri, la Rafinăria Petromidia, iar autorităţile au activat Planul Roşu de Intervenţie. Potrivit Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) „Dobrogea”, explozia...

Deca recunoaște că supune elevii la șocuri?

Reziliență -capacitatea cuiva de a reveni la normalitate după suferirea unui șoc (economic, emoțional etc.) Folosit in discipline precum psihologie, ecologie, inginerie, înseamnă capacitatea de...

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă