13.6 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăȘtirile zileiNumărul de focare de pestă porcină africană a ajuns la 645, potrivit...

Numărul de focare de pestă porcină africană a ajuns la 645, potrivit ANSVSA

„În perioada 1 ianuarie – 10 august a acestui an, au fost confirmate în România 645 de focare de Pestă Porcină Africană (PPA) la porcii domestici, dintre care 640 în gospodăriile populaţiei, una într-o exploataţie de tip A, trei în exploataţii comerciale şi într-un abator aparţinând unei exploataţii comerciale. De asemenea, tot în aceeaşi perioadă, au fost confirmate 30 cazuri de PPA în mediul silvatic, la porci mistreţi”, subliniază ANSVSA, citată de Agerpres.

La începutul acestei săptămâni numărul porcilor ucişi era de peste 83.000.

PPA evoluează în România în două zone geografice cu dinamică diferită. Astfel, în zona de nord-vest, boala evoluează lent, chiar staţionar, cu un număr de 35 de focare, confirmate în judeţul Satu – Mare (9 în gospodăriile populaţiei şi 10 cazuri la porci mistreţi), în judeţul Bihor (26 în gospodăriile populaţiei şi un caz la mistreţ) şi în judeţul Sălaj (2 cazuri la mistreţ).

În zona de sud-est a României au fost înregistrate 610 focare de PPA, respectiv în judeţul Tulcea – 494 focare, dintre care 489 focare în gospodăriile populaţiei, trei în exploataţii comerciale, două la SC Carniprod SRL (unul la abatorul şi unul la ferma acestei societăţi comerciale) şi unul la SC Pigcom, într-o exploataţie de tip A, iar 17 cazuri au fost înregistrate la porci mistreţi.

În judeţul Brăila sunt active 23 de focare în gospodăriile populaţiei, în judeţul Constanţa – 29 în gospodăriile populaţiei, judeţul Ialomiţa – 62 în gospodăriile populaţiei, în judeţul Galaţi – două în gospodăriile populaţiei.

ANSVSA solicită sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea acestor măsuri, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei.

Astfel, orice suspiciune de boală trebuie anunţată imediat medicului veterinar sau DSVSA judeţeană.

Toate animalele suspecte trebuie sacrificate şi neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat, în condiţiile prevăzute de legislaţie.

Focarele de pestă porcină africană activează în România din august 2017, însă numărul lor a crescut foarte mult în luna iunie a acestui an, după ce primele suspiciuni de PPA au fost confirmate în localităţi situate pe braţul Chilia al Dunării.

Potrivit autorităţilor veterinare, pesta porcină africană nu afectează şi nu se transmite la oameni, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire, însă există un impact la nivel social şi din punct de vedere economic.

Pesta porcină africană este o boală virală a porcinelor domestice şi sălbatice, cu evoluţie rapidă şi mortalitate de până la 100% pentru porcii care se îmbolnăvesc. Pentru această boală nu există vaccin şi nici tratament. Singurele metode de prevenţie eficiente sunt menţinerea unui nivel înalt de biosecuritate la ferme şi gestionarea rapidă şi eficientă a posibilelor focare de boală – raportare, restricţii privind mişcarea animalelor, a produselor şi subproduselor provenite de la porcine, sacrificarea animalelor susceptibile şi controlul circulaţiei animalelor.

Cele mai citite

Fostul președinte Ion Iliescu, audiat acasă de procurori, în dosarul Mineriadei

O echipă de anchetatori de la Parchetul General a mers, vineri dimineaţa, la locuinţa lui Ion Iliescu, pentru a-l anunţa pe fostul preşedinte că...

Conducerile școlilor, umplute de activiști de partid, din timp pentru alegeri

Cred că în acest moment a devenit clar pentru toată lumea că Ligia Deca nu este un ministru al Educației, deși ocupă această funcție,...

Adrian Oianu, fost consilier local PNL, s-a înscris în PER și face echipă cu Dan Podaru

Fostul consilier local al sectorului 1 din partea PNL Adrian Oianu s-a înscris în Partidul Ecologist Român și va face echipă cu candidatul acestei...
Ultima oră
Pe aceeași temă