Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Numărul localităților afectate de pesta procină scade ușor

Numărul localităților afectate de pesta procină scade ușor

Numărul de localităţi afectate de pesta porcină africană scade uşor, potrivit statisticilor ANSVSA. Aceasta era semnalată în 223 de localităţi din 13 judeţe, cu 952 de focare, dintre care 15 în exploataţii comerciale.

Iulian Budușan 0 comentarii

De asemenea, Pesta Procină Africană (PPA) exista la 72 de mistreţi, iar în total au fost eliminaţi 323.754 de porci afectaţi de boală, se menţionează într-un comunicat de presă al ANSVSA, transmis joi seara.

Comparativ, la data de 19 septembrie, PPA era semnalată în 227 localităţi din 13 judeţe, cu un număr total de 927 de focare şi 62 de cazuri la mistreţi, iar, la nivel naţional, 311.869 de porci fuseseră sacrificaţi.

Până la data de 27 septembrie, au fost stinse cinci focare în judeţul Satu Mare, unde nu a mai fost înregistrat vreun focar din data de 31 august 2018. În plus, în judeţul Bihor nu au mai fost înregistrate noi focare de PPA, din data de 8 august 2018, iar în judeţul Tulcea, unitatea de procesare a cărnii aparţinând societăţii S.C. Carniprod SRL şi-a reluat activitatea, în data de 14 august 2018.

„Aceste rezultate au fost posibile datorită aplicării operative şi eficiente a complexului de măsuri zoosanitare de combatere a pestei porcine africane (PPA) şi a cetăţenilor, care au înţeles să sprijine autorităţile în aplicarea acţiunilor necesare”, arată comunicatul de presă al ANSVSA.

Detaliat, situaţia evoluţiei focarelor de PPA se prezintă astfel:
- Judeţul Satu-Mare – 7 focare în gospodăriile populaţiei şi 10 cazuri la mistreţi;
- Judeţul Bihor – 28 de focare în gospodăriile populaţiei şi 1 caz la mistreţ;
- Judeţul Sălaj – 4 cazuri la mistreţi;
- Judeţul Tulcea – 561 de focare (dintre care 5 focare la exploataţii comerciale şi 1 focar la o exploataţie de tip A) şi 42 de cazuri la mistreţi;
- Judeţul Brăila – 81 de focare (dintre care 8 focare la exploataţii comerciale);
- Judeţul Constanţa – 76 de focare în gospodăriile populaţiei şi 2 cazuri la mistreţi;
- Judeţul Ialomiţa – 119 de focare în gospodăriile populaţiei şi 3 cazuri la mistreţi;
- Judeţul Galaţi – 12 focare în gospodăriile populaţiei şi 1 caz la mistreţ;
- Judeţul Ilfov – 9 focare în gospodăriile populaţiei;
- Judeţul Călăraşi – 52 de focare (dintre care 1 focar la o exploataţie comercială) şi 8 cazuri la mistreţ;
- Judeţul Buzău – 3 focare în gospodăriile populaţiei;
- Judeţul Giurgiu – 3 focare în gospodăria populaţiei şi 1 caz la mistreţ;
- Judeţul Dâmboviţa – 1 focar în gospodăria populaţiei.

Prezenţei virusului PPA în ţara noastră a fost semnalată prima oară la 31 iulie 2017, în judeţul Satu-Mare. Evoluţia bolii este în permanentă monitorizată, prin examene clinice şi de laborator, iar zilnic se analizează situaţia existentă, se aplică măsuri şi se întreprind acţiuni în funcţie de circumstanţe.

„Acţiunile autorităţilor sunt conjugate şi întreprinse pentru a gestiona eficient focarele de boală, pentru a le lichida cât mai rapid şi pentru a împiedica răspândirea bolii. Orice suspiciune de boală trebuie anunţată imediat medicului veterinar sau DSVSA judeţeană. Toate animalele suspecte trebuie sacrificate şi neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat, în condiţiile prevăzute de legislaţie. Facem precizarea că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social din punct de vedere economic”, au mai anunţat reprezentanţii ANSVSA.

Comentarii

loading...