O dronă de mari dimensiuni va supraveghea granița maritimă a României

O dronă de mari dimensiuni va supraveghea granița maritimă a României

Lansarea unui serviciu de supraveghere cu o dronă de mari dimensiuni a zonei de coastă de la Marea Neagră, în parteneriat cu Agenţia Europeană pentru Siguranţă Maritimă, a avut loc, marţi, la Grupul de Nave Mangalia, în prezenţa ministrului Afacerilor Interne, Lucian Bode.

Romania libera 0 comentarii

„Poliţia de Frontieră are, începând de astăzi, încă un instrument în activitatea de monitorizare a spaţiului aerian şi terestru, un sistem complex de supraveghere, care va inspecta zona de coastă a Mării Negre, oferind informaţii importante pentru asigurarea securităţii frontierelor. Mă bucur să constat că se fac paşi importanţi în dotarea structurilor Ministerului Afacerilor Interne, ceea ce va îmbunătăţi răspunsul structurilor operative la provocările din ce în ce mai mari din teren", a declarat Bode.

Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră (IGPF) a informat, printr-un comunicat de presă, că Poliţia de Frontieră Română implementează sistemul MALE RPAS (Medium Altitude Long Endurance - Remotely Piloted Aircraft System). Acesta este un sistem de pilotare de la distanţă a aparatelor de zbor fără pilot, tip drone de dimensiuni mari, pentru supravegherea multifuncţională a zonei de coastă de la Marea Neagră. Serviciul este operaţional începând cu martie 2021, în zona de competenţă a Poliţiei de Frontieră Române, la Marea Neagră.

„Acest sistem este pus la dispoziţie de către Agenţia Europeană pentru Siguranţă Maritimă - E.M.S.A. şi utilizat atât pentru detectarea timpurie a unor situaţii/evenimente/incidente, cât şi pentru creşterea capacităţii de reacţie şi intervenţie în cadrul misiunilor specifice privind supravegherea şi controlul frontierei de stat, monitorizarea traficului naval, căutarea şi salvarea pe mare, protejarea mediului şi a faunei marine, precum şi asigurarea intereselor statului român în zona contiguă şi zona economică exclusivă", se menţionează în comunicat.

Potrivit sursei citate, serviciul este alocat pentru o perioada de 6 luni, prin intermediul companiei SCHIEBEL Aircraft GmbH, care asigură personalul specializat şi tehnica aferentă pentru operarea acestuia. 

Citește totul despre:

Comentarii

loading...