Foto: MApN

Foto: MApN

O echipă medicală românească a ajuns în nordul Italiei, lovită de epidemie

Colaborarea statelor UE în campania contra coronavirusului este deja în derulare, iar România a decis să se implice în aceste eforturi comune.

Mihai Diac 0 comentarii

O echipă europeană de medici și asistenți medicali din România și Norvegia, mobilizată prin intermediul mecanismului de protecție civilă al UE, a ajuns în Italia, la Milano și Bergamo, pentru a veni în ajutorul cadrelor medicale italiene în lupta pe care acestea o duc împotriva coronavirusului.

Este de amintit că o parte din echipa medicală norvegiană fusese deja mobilizată în decembrie 2019, tot prin intermediul Mecanismului de protecție civilă al UE, din care Norvegia face parte ca membru cu drepturi depline, pentru a combate epidemia de rujeolă din Samoa.

Pe de altă parte, Austria a oferit Italiei peste 3 000 de litri de dezinfectant prin intermediul aceluiași mecanism. Comisia Europeană coordonează și va cofinanța această asistență europeană.

„Acești asistenți medicali și acești medici, care și-au părăsit căminele pentru a-i ajuta pe colegii lor din alte state membre, sunt adevărata față a solidarității europene. Întreaga Europă este mândră de dumneavoastră. Comisia face tot posibilul pentru a ajuta Italia și toate statele membre în acest moment în care ajutorul este atât de necesar”, a declarat președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, fost ministru al Apărării în Germania.

Italia a activat și Sistemul de sateliți Copernicus al UE pentru a cartografia unitățile medicale și spațiile publice pe durata situației de urgență generate de coronavirus.

Alte state membre ale UE, printre care și Germania, au trimis Italiei, la rândul lor, echipamente de protecție, cum ar fi măști, salopete și ventilatoare, și au preluat în spitalele lor pacienți transferați din Italia.

„Am decis ca România să trimită o echipă de medici şi asistenţi medicali în Italia. Ei vor merge în zona Milano. O echipă formată din 11 medici şi şase asistenţi medicali”

Klaus Iohannis,

Președintele României

„Acești asistenți medicali și acești medici, care și-au părăsit căminele pentru a-i ajuta pe colegii lor din alte state membre, sunt adevărata față a solidarității europene”

Ursula von der Leyen

Președinta Comisiei Europene

ÎNTREBĂRI ESENTIALE

Are România capacitatea să ajute alte state în campania împotriva COVID-19?

O echipă formată din 11 persoane, medici și asistenți medicali,  a ajuns deja în Italia, la bordul unui avion militar, pentru a susține eforturile colegilor italieni.

Cum susține Comisia Europeană această campanie?

De-a lungul anului 2020, proiectele comune ale statelor membre UE vor primi, din partea Comisiei Europene, un buget total de peste 160 de milioane de euro.

Comentarii

loading...