23.9 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăȘtirile zileiO navă din Turcia care pescuia ilegal în apele românești a șters-o...

O navă din Turcia care pescuia ilegal în apele românești a șters-o englezește, din nou

Un pescador turcesc a scăpat, pentru a treia oară în mai puțin de un an, de polițiștii de frontieră din România, după ce a fost surprins pescuind ilegal în apele românești. S-a întâmplat pe 20 februarie, dar cazul a fost comunicat de Poliția de Frontieră abia după o săptămână, după ce povestea a apărut în presa din Turcia.

 

O urmărire tragicomică

Poliția de Frontieră din România a anunțat că, în baza Planului comun de acțiune pentru prevenirea și combaterea faptelor ilegale din domeniul piscicol, Poliția de Frontieră și Agenția Națională pentru Pescuit și Acvacultură au organizat o acțiune în scopul protecției și conservării fondului piscicol natural prin prevenirea și combaterea pescuitului ilegal, precum și a exploatării ilegale a resurselor biologice în marea teritorială și Zona Economică Exclusivă a României. În cadrul acțiunii desfășurate în comun, în perioada 18-19.02.2019, inspectorii Agenției Naționale pentru Pescuit și Acvacultură au efectuat inspecții piscicole la bordul pescadoarelor din România și Bulgaria, neidentificând nereguli.

„Totodată, la aproximativ 65 mile est Constanța, în Zona Economică Exclusivă, unde România are drepturi suverane, a fost depistată nava de pescuit «Ostik Senol», pavilion Turcia, despre care existau indicii că desfășoară activități ilegale de pescuit și care nu a oprit la somațiile legale ale navei Poliției de Frontieră. Nava «Ostik Senol» a fost implicată și în anii trecuți în activități infracționale, în prezent fiind în lucru trei dosare penale. Cercetările continuă sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanța. În conformitate cu legislația națională, Poliția de Frontieră a acționat pentru oprirea și controlul pescadorului. Întrucât acesta nu s-a conformat somațiilor legale efectuate prin toate mijloacele radio-electronice, acustice și optico-vizuale, polițiștii de frontieră au folosit gradual armamentul individual şi de la bordul navei, efectuând foc de avertisment în condiţiile legii“, au precizat reprezentanții Poliției de Frontieră printr-un comunicat de presă.

 

În concordanță cu valorile morale ale UE

Aceștia spun că nu au procedat în forță la abordarea pescadorului sau la lovirea aparatului propulsor prin executarea focului în plin cu armamentul de la bord, pentru a nu pune în pericol vieți omenești. „Acțiunile desfășurate de Poliția de Frontieră au fost în concordanță cu valorile morale ale Uniunii Europene“, au subliniat ei. Reprezentanții PF au precizat că s-au folosit focuri de avertisment cu muniție neletală, apoi muniție de calibru mic din dotarea individuală, precum și din dotarea navei. Pescadorul turcesc nu a fost capturat pentru că manevrele de abordaj nu s-au putut face în siguranță dat fiind că nava străină nu a stat pe loc. „Colegii noștri au fost la câțiva metri de pescador, dar din cauza manevrelor bruște efectuate de către acesta a fost imposibilă efectuarea, în siguranță, a procedurilor de abordaj“, au spus reprezentanții biroului de comunicare al instituției. Cazul nu a fost mediatizat „deoarece pescadorul nu a fost reținut“, au spus aceștia. Cercetările continuă sub coordonarea procurorului de caz.

 

Ar fi fost sancționați la ei acasă

În scopul sancționării persoanelor care au încălcat legislația României în Zona Economică Exclusivă, Poliția de Frontieră a cooperat cu Garda de Coastă a Republicii Turcia, informând-o permanent despre situația existentă. Garda de Coastă a R. Turcia a întreprins măsuri pentru interceptarea navei de pescuit, identificând-o pe data de 20.02.2019 în portul Istinye/Istanbul. Autoritățile turce au informat Poliția de Frontieră cu privire la faptul că au sancționat administrativ echipajul navei „Ostik Senol“, pentru trecerea ilegală a frontierei, și au sesizat autoritățile portuare din Istanbul cu privire la lipsa documentelor și a autorizațiilor legale ale pescadorului.
Ce spun turcii

Marinarii au declarat presei din țara lor că nu se aflau în apele teritoriale românești, ci la circa 50 de mile de acestea. Ei au mai spus că doi marinari au fost răniți în urma focurilor trase de către polițiștii români. Unul dintre cei răniți ar fi chiar căpitanul navei, Serdal Memiș. La bord se aflau 8 persoane.

 

A treia oară în mai puțin de un an

Ambarcațiunea „Ostik Senol“, sub pavilion Turcia, a mai fost detectată de cel puțin două ori în apele teritoriale românești: în zilele de 11 aprilie, respectiv 28 aprilie 2018. A fost descoperită de Sistemul Integrat de Supraveghere a Frontierei Maritime – SCOMAR, în Zona Economică Exclusivă a României, fiind identificată de navele Poliției de Frontieră Române aflate în misiune de supraveghere şi patrulare pe Marea Neagră. Având în vedere faptul că existau indicii temeinice că pescadorul desfășoară activități de pescuit ilegal, în ambele cazuri navele Poliției de Frontieră au acționat pentru oprirea și controlul ambarcaţiunii. Întrucât pescadorul nu s-a conformat solicitărilor navelor Poliției de Frontieră (somații legale prin toate mijloacele radio-electronice, acustice și optico-vizuale avute la dispoziție), în ambele cazuri echipajul PF a folosit gradual armamentul de la bord, conform prevederilor legale, executând serii de focuri de avertisment.

„Date fiind particularităţile intervenţiilor pe apă, focul de avertisment se execută, în astfel de situaţii, asupra sistemului de propulsie al pescadoarelor, fără a pune însă în pericol viaţa persoanelor aflate la bordul acestora, fapt imposibil de realizat în cazul intervenţiei la pescadorul menţionat, în condiţiile în care toţi membrii echipajului s-au poziţionat în dreptul motoarelor. Intervenţia în situaţii de natura celei prezentate se realizează în limitele proporţionalităţii intensităţii acesteia în raport cu gradul de pericol reprezentat de fapta constatată şi cu obligaţia poliţiştilor de frontieră de a nu pune în pericol vieţile omeneşti, sarcinile lucrătorilor noştri fiind, în special pe mare, tocmai în sensul salvării acestora – vezi convenţiile internaţionale şi legislaţia naţională în materie. În acest sens, în condiţiile date, poliţiştii de frontieră au acţionat pentru prevenirea săvârşirii actelor de braconaj piscicol de către echipajul pescadorului turcesc, pentru capturarea acestuia în condiţii de siguranţă fiind informate, prin instrumentele legale de cooperare, autorităţile de frontieră din R. Bulgaria şi R. Turcia“, spuneau atunci reprezentanții Poliției de Frontieră.

La nivelul Gărzii de Coastă s-au întocmit două dosare penale, cercetările fiind derulate sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa.
Turcii pescuiesc ilegal
mai abitir din 2002

Pescuitul ilegal săvârșit de nave sub pavilion Turcia s-a intensificat începând din 2002 în Zona Economică Exclusivă a României, spun reprezentanții Poliției de Frontieră. Numai în anul trecut, în cadrul acțiunilor comune desfășurate de Poliția de Frontieră cu Agenția Națională pentru Pescuit și Acvacultură, au fost reținute, în vederea confiscării, aproximativ 1,4 tone de pește din specia calcan, recuperându-se din apă aproximativ 33 km de plase de diferite tipuri.

 

Dezastru ecologic

Daunele produse ecosistemului acvatic prin practicarea pescuitului ilegal, în perioade de prohibiție, şi a pescuitului cu unelte interzise sunt irecuperabile dacă autoritățile naționale nu întreprind acțiuni ferme pentru stoparea acestuia. Dezastrul ecologic este amplificat de abandonarea uneltelor/plaselor de pescuit în apă, degradarea capturilor în aceste unelte de pescuit constituind un pericol pentru calitatea apelor din zona respectivă, dar și pentru populațiile de delfini care ajung accidental în plase, aducându-se astfel prejudicii grave efortului de conservare a acestei specii prin diminuarea efectivului de reproducători. Prin ac-
țiunile ferme întreprinse de Poliția de Frontieră, în cooperare cu Agenția Națională pentru Pescuit și Acvacultură, s-a reușit descurajarea pescuitului ilegal în zona maritimă a României.

Cele mai citite

Înscriere la facultate, înainte de absolvirea Bacalaureatului. Pentru cei care vor o carieră în dezvoltarea de jocuri video

BISM (Bucharest International School of Management) și Amber Studio, în colaborare cu prestigioasa Abertay University din Marea Britanie, pregătesc începând cu luna septembrie lansarea...

Tramvaiul 41 nu va circula sâmbătă

Linia de tramvai 41 va fi suspendată temporar, sâmbătă, 30.03.2024, anunță STB. Legătura între cartierul Drumul Taberei și zona de Nord a Capitalei se va...

Grav accident auto pe DN2 – E85, în Vrancea! Opt persoane, rănite în urma coliziunii dintre un autoturism și un microbuz

Opt persoane au fost rănite, vineri, la intersecţia DJ 205 R Coteşti cu DN2 - E85, în urma coliziunii dintre un microbuz de transport...
Ultima oră
Pe aceeași temă