10.3 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăȘtirile zileiO nouă asociaţie pentru promovarea eficienţei energetice în clădiri

O nouă asociaţie pentru promovarea eficienţei energetice în clădiri

Obiectivul principal al asociaţiei ROENEF este acela de a a contribui la creşterea performanţei energetice a clădirilor din România, prin facilitarea unui dialog deschis între autorităţile centrale şi comunitatea practicienilor şi a mediului de afaceri din acest sector.

„În contextul în care sectorul clădirilor este unul dintre cele mai mari consumatoare de energie, creşterea eficienței energetice a clădirilor reprezintă o prioritate pentru noi. În acest sens, ne propunem să promovăm soluţii şi acţiuni care să contribuie la modernizarea economiei României şi la eficientizarea acesteia din punct de vedere energetic”, a declarat Mihai Moia, Director Executiv ROENEF.

Evenimentul a reunit reprezentanți ai Guvernului și ai autorităților de reglementare, ai Parlamentului României, precum și ai asociațiilor de profil și ai think-tank-urilor specializate. La conferinţă au participat următorii speakeri: Ion Cîmpeanu – Secretar de stat,  Ministerul Mediului; László Borbely – Consilier de Stat, Guvernul României; Zoltan Nagy-Bege,  Vicepreşedinte ANRE – Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei; Dorin – Octavian Corcheș, Vicepreşedinte AFM – Administraţia Fondului Pentru Mediu.  Toţi aceştia şi-au arătat susţinerea faţă de demersul Asociaţiei ROENEF şi totala deschidere pentru tema dezbătută.

În cadrul conferinţei a fost prezentat studiul “Creșterea eficienței energetice în clădiri în România: Provocări, oportunități și recomandări de politici”. Acesta cuprinde o analiză detaliată asupra potențialului tehnic și economic al creșterii eficienței energetice a clădirilor în România, dar şi a surselor de finanțare pentru investițiile în renovarea clădirilor, precum şi recomandări de politici publice în acest domeniu.

Profesor dr. Emilia Cerna-Mladin, preşedintele Asociaţiei Auditorilor Energetici, a făcut câteva comentarii referitoare la diverse aspecte ale temei dezbătute şi privitor la unele raportări care se fac către comisiile UE şi evidenţiate în studiu, comentarii foarte apreciate de audienţă. De exemplu, a fost raportată scăderea cu un procent semnificativ a amprentei de bioxid de carbon ca un succes, pe când acest fapt s-a datorat nu măsurilor luate ci diminuării considerabile a numărului de unităţi industriale, în locul cărora s-au construit moluri. Deasemenea ţara noastră apare într-o lumină foarte favorabilă prin ponderea mare a utilizării energiilor regenerabile, datorită arderii lemnului pentru încălzire. Ar trebui luată în considerare ca energie regenerabilă cea prin arderea lemnului de provenienţă controlată. De fapt, lemnul care se arde provine din tăierea pădurilor şi nu din resturi,  ceea ce afectează grav mediul înconjurător. A fost criticată şi termoizolarea blocurilor, prin faptul că deseori a fost realizată defectuos precum şi prin faptul că cetăţenii nu au fost implicaţi şi astfel efectele (reducerea consumurilor) sunt la nivel scăzut.

 

Cele mai citite

Boloș. după discuțiile cu agențiile internaționale, în SUA. VIDEO

Agenţiile ne-au reconfirmat ratingul suveran şi perspectiva stabilă, dar asta nu înseamnă că nu există loc de creştere, pentru că investitorii străini au tendinţa...
Ultima oră
Pe aceeași temă