14.3 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăȘtirile zileiUPDATE. Decizia CCR privind modificările pe Codul penal şi Codul de procedură...

UPDATE. Decizia CCR privind modificările pe Codul penal şi Codul de procedură penală

De asemenea, CCR a amânat pentru 6 iunie şi sesizările PNL şi USR, dar şi pe cea a preşedintelui Klaus Iohannis asupra Legii pentru elaborarea şi actualizarea Strategiei naţionale pe termen lung “România 2040”.

Uniunea Salvaţi România a depus împreună cu PNL două sesizări de neconstituţionalitate cu privire la proiectele de lege “prin care se aduc peste 300 de modificări nocive Codului penal şi Codului de procedură penală”.

USR consideră că toate aceste modificări vin în contradicţie nu doar cu statul de drept, ”şubrezind politica penală a României” şi favorizând infractorii, dar şi cu Legea fundamentală.

Şeful statului reclamă în sesizare că această lege a fost supusă controlului anterior de constituţionalitate, prin Decizia 650/2018 CCR constatând neconstituţionalitatea unora dintre dispoziţiile sale.

În ceea ce priveşte Strategia naţională pe termen lung “România 2040″, şeful statului susţine în sesizarea transmisă CCR că, ”prin modul în care a fost adoptată, precum şi prin conţinutul normativ, legea criticată contravine unor norme şi principii constituţionale”.

Preşedintele Iohannis preciza că a fost încălcată competenţa primei Camere sesizate, Senatul, care nu a dezbătut textul şi soluţiile adoptate de Camera Deputaţilor.

“În forma adoptată, legea dedusă controlului de constituţionalitate nesocoteşte şi principiile constituţionale în virtutea cărora o lege nu poate fi adoptată de o singură Cameră, legea fiind, cu aportul specific al fiecărei Camere, opera întregului Parlament”, arăta şeful statului în sesizarea transmisă preşedintelui CCR, Valer Dorneanu.

Iohannis sublinia că, prin raportul comun al comisiilor sesizate în fond cu această propunere legislativă, au fost admise 15 amendamente, iar atât din punct de vedere formal, cât şi al conţinutului, textele adoptate de către fiecare dintre cele două Camere sunt diferite. De asemenea, el atrăgea atenţia că prin aceste modificări legea se îndepărtează în mod substanţial de voinţa iniţiatorului şi reprezintă modificări majore ale conţinutului formei iniţiale.

Totodată, şeful statului menţiona că a fost modificată definiţia Strategiei “România 2040”, fără ca aceasta să fie corelată cu alte dispoziţii.

Şi PNL şi USR au sesizat Curtea Constituţională pe această lege, considerând că ea este neconformă cu o serie de prevederi din Legea fundamentală.

Cele mai citite

Captive ideologiei, euroelitele nu sesizează declinul capitalismului

Revoluţia franceză a desfiinţat latifundiile feudale, în folosul unităților de producție burgheze. Comuniștii au distrus proprietatea privată pentru a crea omul nou eliberat de...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Captive ideologiei, euroelitele nu sesizează declinul capitalismului

Revoluţia franceză a desfiinţat latifundiile feudale, în folosul unităților de producție burgheze. Comuniștii au distrus proprietatea privată pentru a crea omul nou eliberat de...
Ultima oră
Pe aceeași temă